Pomidory uprawiane pod folią, w tunelu, w szklarni cz.6
Re: Pomidorowy szał podfoliowy cz.6
Anulab, ładne zbiory.
Żebym nie była gołosłowna, zrobiłam dziś fotki.
Pomidory siane 8 marca dojrzewają na początku lipca. Do tej pory nie dostały żadnego oprysku na zarazę, ani żadnego nawozu z wyjątkiem jednego podlania słabym roztworem florowitu. Dostały tylko obornik pod nogi. Nie zapylam kwiatków, nie robię po prostu nic z wyjątkiem podlewania i obrywania liści.
Tunel mam dobrze zacieniony od wewnątrz starymi prześcieradłami wsuniętymi między folię a konstrukcję tunelu. Wystarczy.
Żebym nie była gołosłowna, zrobiłam dziś fotki.
Pomidory siane 8 marca dojrzewają na początku lipca. Do tej pory nie dostały żadnego oprysku na zarazę, ani żadnego nawozu z wyjątkiem jednego podlania słabym roztworem florowitu. Dostały tylko obornik pod nogi. Nie zapylam kwiatków, nie robię po prostu nic z wyjątkiem podlewania i obrywania liści.
Tunel mam dobrze zacieniony od wewnątrz starymi prześcieradłami wsuniętymi między folię a konstrukcję tunelu. Wystarczy.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Elu , dzięki . Ładne masz pomidorki , a ten żółciutki to jak się nazywa , a może
to twoja krzyżówka ? Lużno rosną , u mnie za gęsto i dlatego ciągle mam stresa ,
że coś się przyplącze . W przyszłym roku będzie tego połowa .
Nie wiem czy dam radę ograniczyć się do 15 odmian , może na początek 30 .
W tunelu mam jeszcze truskawki powtarzające , do których nie mogę się dostać
by zebrać owoce .
to twoja krzyżówka ? Lużno rosną , u mnie za gęsto i dlatego ciągle mam stresa ,
że coś się przyplącze . W przyszłym roku będzie tego połowa .
Nie wiem czy dam radę ograniczyć się do 15 odmian , może na początek 30 .
W tunelu mam jeszcze truskawki powtarzające , do których nie mogę się dostać
by zebrać owoce .
- Anna N
- -Moderator Forum-.
- Od: 30 cze 2011, o 00:49
U mnie szału nie ma ale jakieś pomidorki są:
Niektóre nawet się rumienią. Myślę, że to ze wstydu, że znajdują się wśród Waszych piękności.
Aniu (anulab) ten Honey Moon i wszystkie fioletowe to z nasion od Ciebie.
Tylko proszę nie bij, że za mało o nie dbam.
Niektóre nawet się rumienią. Myślę, że to ze wstydu, że znajdują się wśród Waszych piękności.
Aniu (anulab) ten Honey Moon i wszystkie fioletowe to z nasion od Ciebie.
Tylko proszę nie bij, że za mało o nie dbam.
Pozdrawiam Anna
-
Aniu , piękne , wstydu nie ma , oby tylko tak smakowały jak wyglądają .
Elegancko opielone , ja zielsko wyrwane zostawiam pod krzakiem , niby taka
ściółka . Tylko , że ta ściółka z korzeniem do góry nie więdnie a nadal rośnie .
A ten dojrzewający co za gagatek ?
Elegancko opielone , ja zielsko wyrwane zostawiam pod krzakiem , niby taka
ściółka . Tylko , że ta ściółka z korzeniem do góry nie więdnie a nadal rośnie .
A ten dojrzewający co za gagatek ?
Anulab, to moje krzyżówki, ten żółty taki się wydaje w słońcu, ale będzie raczej czerwony.
W większości to pokolenie F2, ogromna różnorodność rozszczeoień, będę miała co próbować i porównywać.
Nie wiem jak to zrobię, ale w przyszłym roku jeszcze bardziej ograniczę ilość odmian i krzakow, muszę.
W większości to pokolenie F2, ogromna różnorodność rozszczeoień, będę miała co próbować i porównywać.
Nie wiem jak to zrobię, ale w przyszłym roku jeszcze bardziej ograniczę ilość odmian i krzakow, muszę.
-
Elu , dzięki , udana krzyżówka .
W tym roku mam kilka takich karbowanych , jeden czarnuszek a miał
być czerwony , chociaż jeszcze nie do końca wybarwiony .
Dzisiaj już zdecydowanie chłodniej , w końcu pomidory odetchną .
W tym roku mam kilka takich karbowanych , jeden czarnuszek a miał
być czerwony , chociaż jeszcze nie do końca wybarwiony .
Dzisiaj już zdecydowanie chłodniej , w końcu pomidory odetchną .
- Anna N
- -Moderator Forum-.
- Od: 30 cze 2011, o 00:49
Aniu gagatek (jak to na gagatka przystało) niestety zgubił swoją "metryczkę".
Jeżeli sobie na to zasłuży to dostanie jakieś nowe robocze imię.
Jeżeli sobie na to zasłuży to dostanie jakieś nowe robocze imię.
Pozdrawiam Anna
Pomidory: Górna część liści więdnie
Proszę błagam pomóżcie ..
Co jest grane z moimi pomidorami .
Raz w tygodniu podlewam nawozem w każdą sobotę od momentu pokazania się kwiatów nawóz "Planton"
Wszystko było ok do momentu kiedy zrobiły się upały 40+ tunel był otwarty z jednej strony dzień i noc . A za dnia obydwie strony otwarte na noc jedną. Podlewalem codzien wieczorem . Pokażą się teraz sucha zgnilizna oraz liście się zawijają dziwnie . Robiłem oprysk jakiś czas temu miedzianen . I sylit .
Wczoraj spryskanej pomidory "Yaraliva caliciun " dzis jestem na działce i zero zmian pogoda się zmieniła a ec zamykam teraz tunel na noc i pół dnia bo jestem w pracy . Jedyny wlot powietrza go 2 okienka wycięte w foli na drzwiach. Dziś zrobiłem okrzyk z azofaska 4 ml na 1 l wody . Proszę powiedzcie co robić niechce ich stracić
Proszę pisać poprawną polszczyzną. / moderator jokaer
Co jest grane z moimi pomidorami .
Raz w tygodniu podlewam nawozem w każdą sobotę od momentu pokazania się kwiatów nawóz "Planton"
Wszystko było ok do momentu kiedy zrobiły się upały 40+ tunel był otwarty z jednej strony dzień i noc . A za dnia obydwie strony otwarte na noc jedną. Podlewalem codzien wieczorem . Pokażą się teraz sucha zgnilizna oraz liście się zawijają dziwnie . Robiłem oprysk jakiś czas temu miedzianen . I sylit .
Wczoraj spryskanej pomidory "Yaraliva caliciun " dzis jestem na działce i zero zmian pogoda się zmieniła a ec zamykam teraz tunel na noc i pół dnia bo jestem w pracy . Jedyny wlot powietrza go 2 okienka wycięte w foli na drzwiach. Dziś zrobiłem okrzyk z azofaska 4 ml na 1 l wody . Proszę powiedzcie co robić niechce ich stracić
-
Re: Pomidory: Górna część liści więdnie
Nie zamykaj tunelu na noc . Obie strony mają
być otwarte przez całą dobę .
-
Aniu taki przodownik to mu się imię należy .
W tym roku i ja mam problem z identyfikacją , znaczniki się zmyły
lub wypłowiały . No , ale jak to mówią , po owocach je poznacie .
W tym roku i ja mam problem z identyfikacją , znaczniki się zmyły
lub wypłowiały . No , ale jak to mówią , po owocach je poznacie .
Re: Pomidory: Górna część liści więdnie
Nie zamykaj tunelu na noc . Obie strony mają
Teraz nie będę zamykał tunelu . Ale z dnia na dzień jest coraz gorzej iście zawinęły się w rureczki prawie niektóre do roli do środka liście tak jak by czernieją oraz dolne liście są ciemno zielone i mokre nie wiem co jest grane pomocy niechce stracić swoich pierwszych pomidorów . Kwiaty niektóre odpadają .czy da się to jeszcze uratować
Ja zgłupiałemvprosze o pomoc co zrobić jeśli jakiś oprsyk s fosforu to jakie dawki mam 2 pojemniki do pryskania jeden 15 l i 2 1 litrowy . Dodam że jest w tunelu 22 krzaki pomidora w dostawie 50/50 z góry dziękuję
- justa_be
- Od: 26 lut 2014, o 08:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Za dużo tych oprysków plus wysoka temperatura i je poskręcało.
Ja w zeszłym roku sypnęłam do dołka garść nawozu z Lidla do pomidorów. Po jakimś czasie też je tak powykręcało. Przelałam wodą kilka razy i nowe przyrosty mialy już normalne.
Ja w zeszłym roku sypnęłam do dołka garść nawozu z Lidla do pomidorów. Po jakimś czasie też je tak powykręcało. Przelałam wodą kilka razy i nowe przyrosty mialy już normalne.
Pozdrawiam ;)
Przepraszam za pisownie ale posty wstawiałem przez telefon na działce.
Czyli moje pomidory są przenawożone ?
Czy jest jakiś posob by poprawić ich kondycję bo owoce są ale liście wyglądają tragicznie nie na wszystkich ale u niektórych to liście przy szczycie wyglądają jak kuleczki tak się pozwijały .
Czyli moje pomidory są przenawożone ?
Czy jest jakiś posob by poprawić ich kondycję bo owoce są ale liście wyglądają tragicznie nie na wszystkich ale u niektórych to liście przy szczycie wyglądają jak kuleczki tak się pozwijały .