Chwasty eliminacja, jaki środek
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Chwasty eliminacja, jaki środek
Ile masz hektarów tych buraków, że chcesz je chronić opryskiem przed chwastami?
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
-
- 200p
- Od: 4 lis 2015, o 15:42
Niecały hektar.
Jak powinien wyglądać chwast po pierwszym dniu?Niektóre są omdlałe a niektórym nic nie jest.Weźmie je później czy powtórzyć?
Jak powinien wyglądać chwast po pierwszym dniu?Niektóre są omdlałe a niektórym nic nie jest.Weźmie je później czy powtórzyć?
Proszę o poradę czym zlikwidować z dużej części działki tułacza pstrego, do tej pory usuwałam ręcznie ale to syzyfowa praca.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 16 sie 2019, o 14:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Bezskuteczna walka z chwastami.
Witam szanowne forum.
Jest to mój pierwszy post tutaj, więc proszę o wyrozumiałość
Moim problemem jak w tytule są chwasty, z którymi walczę już długi czas. Załączyłem zdjęcie po lekkim "przekopaniu" tego terenu. Trzy pozostałe zdjęcia przedstawiają obecną sytuację. Wszystkie chwasty zostały wyrwane/wykopane ale jak widać wszystko znowu odrosło. Czy jedynym rozwiązaniem będzie chemia? Z góry dziękuje za jakiekolwiek rady.
Jest to mój pierwszy post tutaj, więc proszę o wyrozumiałość
Moim problemem jak w tytule są chwasty, z którymi walczę już długi czas. Załączyłem zdjęcie po lekkim "przekopaniu" tego terenu. Trzy pozostałe zdjęcia przedstawiają obecną sytuację. Wszystkie chwasty zostały wyrwane/wykopane ale jak widać wszystko znowu odrosło. Czy jedynym rozwiązaniem będzie chemia? Z góry dziękuje za jakiekolwiek rady.
-
- ---
- Od: 11 lut 2019, o 12:55
Re: Bezskuteczna walka z chwastami.
Chwasty mają to do siebie, że lubią odrastać. Odrastają z korzonków, których kawałki pozostaną w glebie; kiełkują z nasion, które maja kilka lat żywotności (nie od razu wszystkie nasiona kiełkują); ptactwo i zwierzęta też mają w tym swój wkład. Niestety, mając kawałek ziemi, jeśli chce mieć się ją czystą, trzeba się napracować. Spójrz ile razy plewią rolnicy swe grządki z warzywami. Co roku plewią. Latami plewią. A chwasty jak były tak są.
-
- 0p - Nowonarodzony
Dziękuje za odpowiedź. A może ma Pani jakieś sugestie jak chociaż zminimalizować pojawianie się nowych chwastów? przekopać ten teren dość głęboko? może jakaś chemia?
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
-
- ---
- Od: 11 lut 2019, o 12:55
Ja jestem przeciwna chemii, więc ze mnie pomocy nie będzie.
Co do "ręcznych" robótek, wszystko zależy jak duży to jest teren. Jeśli duży, to przeoranie, a potem zbronowanie. Brona powyciąga wszelkie kłącza, które można potem spalić. To może zrobić jakiś rolnik za opłatą. Jeśli mały kawałek, to przekopanie, przegrabienie i powyciąganie wszelkich korzeni. Tylko trzeba zdać sobie sprawę, że chwasty zawsze będą wyrastały. To ciągła praca.
Co do "ręcznych" robótek, wszystko zależy jak duży to jest teren. Jeśli duży, to przeoranie, a potem zbronowanie. Brona powyciąga wszelkie kłącza, które można potem spalić. To może zrobić jakiś rolnik za opłatą. Jeśli mały kawałek, to przekopanie, przegrabienie i powyciąganie wszelkich korzeni. Tylko trzeba zdać sobie sprawę, że chwasty zawsze będą wyrastały. To ciągła praca.
A jaki właściwie efekt chcesz osiagnać? Utrzymać czysta i niezarośnieta ziemie przez cały rok? Tak sie nie da, chyba że skazisz ziemie tak, że nawet przebywanie w jej pobliżu bedzie grozić śmiercia. Jedne rośliny (chwasty) można trzymać w szachu innymi (tym co chcesz mieć) i ewentualnie wypełnić puste miejsca ściółka (zrebki, kora, siano).
-
- 0p - Nowonarodzony
Szczerze to w końcu chciałbym żeby w końcu na małym kawałku tej działki była trawa. Bo tak to działka jest strasznie brzydka.... taka sucha. Wszędzie "goła" ziemia. Sąsiedzi z każdej strony mają naprawdę zadbane te działki. Ale domyślam się, że to wypracowane latami.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Szczerze? To trawę trzeba posiać, ale wcześniej przygotować teren, dobrze radzi Ci Zefirka. A i odmianę trawy też trzeba dobrać; teren cienisty, nasłoneczniony itd, itp. Na forum jest watek o zakładaniu trawników.
Pozdrawiam! Gienia.
- Prokton
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 19 lip 2017, o 15:37
- Kontakt:
Najpierw wyczyścić teren glifosatem
mlecz w truskawkach
witajcie
takie pytanie w zeszłym roku zakupiłem kilkadziesiąt sadzonek truskawek
wszystko szło dobrze aż do czasu gdy wśród truskawek zaczął rozrastać się mlecz .
Podejrzewam że sadzonki były razem z tym chwastem,
czy jest możliwy jakiś oprysk i z czego aby tego mleczu się pozbyć czy pozostaje jedynie wyrywanie
takie pytanie w zeszłym roku zakupiłem kilkadziesiąt sadzonek truskawek
wszystko szło dobrze aż do czasu gdy wśród truskawek zaczął rozrastać się mlecz .
Podejrzewam że sadzonki były razem z tym chwastem,
czy jest możliwy jakiś oprysk i z czego aby tego mleczu się pozbyć czy pozostaje jedynie wyrywanie
Wydajny i bezpieczny oprysk chwasty w trawie
Witam potrzebuje oprysku, na jak najwięcej nie pożądanych chwastów w trawie,a zarazem bezpiecznego na drzewka,krzewy o ile taki istnieje,zależy mi też na wydajności produktu.