Kawon ( arbuz ) - część 10
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lip 2015, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Kawon ( arbuz ) - część 10
Jak tylko skórka zjedzona to się zabliźnią i nic arbuzowi nie będzie. Mi kiedyś ślimaki wydrążyły otwór do środka
Nie uszkadzają, też się kiedyś nad tym zastanawiałem i patrzyłem pod duże owoce, które leżały na pędach.
Dopóki się da poruszamy się na paluszkach
Jak gąszcz robi się za duży to już się nie pcham w arbuzowisko, chyba, że sprawdzić owoc czy nadaje się już do zerwania.
Nie uszkadzają, też się kiedyś nad tym zastanawiałem i patrzyłem pod duże owoce, które leżały na pędach.
Dopóki się da poruszamy się na paluszkach
Jak gąszcz robi się za duży to już się nie pcham w arbuzowisko, chyba, że sprawdzić owoc czy nadaje się już do zerwania.
-
- 50p
- Od: 25 sty 2019, o 22:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dzięki!
No właśnie o takie poruszanie się pytam, chociaż obmyślam też plan podlewania kristalonem, który zakupiłem za Twoją radą
No właśnie o takie poruszanie się pytam, chociaż obmyślam też plan podlewania kristalonem, który zakupiłem za Twoją radą
-
Ja mam linię kroplującą założoną pod agro. Niestety mogę podawać nią tylko wodę z kranu. Gdybym miał prąd na działce to zasilałbym arbuzy rozworami nawozów za pomocą pompki podłączonej do tej linii i to byłby najefektywniejszy sposób zasilania.
Taki bonus - rozwój arbuzów pomiędzy 20 maja a 30 czerwca Widać jaki trudny start miały w maju i na początku czerwca przez te chłody.
Taki bonus - rozwój arbuzów pomiędzy 20 maja a 30 czerwca Widać jaki trudny start miały w maju i na początku czerwca przez te chłody.
-
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
Powiem Wam, że arbuzy naprawdę szybko rosną
U mnie też już gąszcz pędów, że jak ktoś przyjdzie podziwiać (bo to wielka atrakcja ), to ja już myślę, czy czasem mi nie stanie na jakimś pędzie
Jaki nawóz będzie dobry dla arbuzów, bo mam Azofoskę i Saletrę wapniową? Czy coś innego dla nich kupić?
I trochę z góry
Oraz owoce:
U mnie też już gąszcz pędów, że jak ktoś przyjdzie podziwiać (bo to wielka atrakcja ), to ja już myślę, czy czasem mi nie stanie na jakimś pędzie
Jaki nawóz będzie dobry dla arbuzów, bo mam Azofoskę i Saletrę wapniową? Czy coś innego dla nich kupić?
I trochę z góry
Oraz owoce:
-
- 200p
- Od: 14 lut 2018, o 09:15
wokan Działka gazowe używamy non stop na gołębie na innych uprawach (zwłaszcza kapusta). Problem w tym że tu mam gęsi akurat dosłownie obok pola (lęgowisko). A pole obok domu. Ale pogadam czy możemy ustawić działko. Inaczej 0 szans.... Już i tak sporo zjedzona do ziemii. Co ciekawe zjadły też słonecznik bulwiasty i fasole. Ale melonów i cukinii/kabaczków/patisonów/ogórków nie ruszają.
- seba1999
- Od: 16 sty 2014, o 20:10
-
- 100p
- Od: 10 maja 2011, o 20:09
Widze ze Wasze arbuzy ruszyly pelna para
U mnie tez zawiazaly sie pierwsze owoce. Az nie chce mi sie wierzyc ze rok temu jadlam juz o tej porze arbuzy z ogrodka. W tym roku pozostanie czekac do sierpnia
U mnie tez zawiazaly sie pierwsze owoce. Az nie chce mi sie wierzyc ze rok temu jadlam juz o tej porze arbuzy z ogrodka. W tym roku pozostanie czekac do sierpnia
- seba1999
- Od: 16 sty 2014, o 20:10
Z tego co czytałem to zarówno lipiec jak i sierpień mają być chłodniejsze niż czerwiec , a nawet poniżej normy , więc zimne Kiepsko zapowiada się lato , choć początek był bardzo obiecujący.
-
Masz wodę w obiektywieseba1999 pisze: Co się do cholery dzieje z tym fotosikiem ?
-
- Od: 7 kwie 2011, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Panowie i Panie pomału Żółkną mi liscie od podstawy rośliny
Ten proces trwa conajmniejtydzień. Na chorobę grzybową to raczej nie wygląda, może to przędziorek ?
"Wszystkie przędziorki uwielbiają suszę i ciepło. Brak deszczu i wysoka temperatura, to dla nich warunki idealne. Rozmnażają się wtedy bardzo szybko i w krótkim czasie zajmują całą roślinę. Ich zwalczanie nie jest łatwe, gdyż wiele preparatów niszczy jedynie postaci dorosłe, nie robiąc krzywdy larwom i jajom.".
U mnie bylo gorąco i sucho...
Ten proces trwa conajmniejtydzień. Na chorobę grzybową to raczej nie wygląda, może to przędziorek ?
"Wszystkie przędziorki uwielbiają suszę i ciepło. Brak deszczu i wysoka temperatura, to dla nich warunki idealne. Rozmnażają się wtedy bardzo szybko i w krótkim czasie zajmują całą roślinę. Ich zwalczanie nie jest łatwe, gdyż wiele preparatów niszczy jedynie postaci dorosłe, nie robiąc krzywdy larwom i jajom.".
U mnie bylo gorąco i sucho...
Piotr
-
U mnie na niektórych roślinach też pożółkło kilka liści Najpierw pożółkły, a później uschły, więc je oberwałem.
-
Tak, te najstarsze. Myślałem, że to mączniak rzekomy, bo liście potem uschły, ale to chyba nie to. Twoje arbuzy są szczepione?