Pomidory-choroby i szkodniki cz.18

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.18

Post »

Dlatego napisałem, że to "idealne rozwiązanie". :wink:

Są badania dotyczące zawartości składników mineralnych w pokrzywie w zależności od azotowego nawożenia plantacji. Wyniki są ciekawe:
Zawartość azotanów w suchej masie roślin pokrzywy była dość silnie zróżnicowana
(od 0,018 do 0,342% N-NO3) i zależała przede wszystkim od dawki wnoszonych nawozów azotowych
Zawartość fosforu oscylowała od 0,243 do 0,566% i zależała głównie od faz rozwojowych roślin; najmniejszą stwierdzono w roślinach zebranych w fazie kwitnienia (tab.
Bardziej uzależniona od rozpatrywanych czynników była zawartość potasu. Przeciętnie wraz z opóźnianiem zbiorów notowano istotny spadek jego zawartości ? od 3,49% przy zbiorze roślin w fazie wegetatywnej do 3,13% K w fazie kwitnienia.
https://www.google.com/search?q=sklad+c ... e&ie=UTF-8
Opracowanie pierwsze p. Szewczuk.
Jeżeli nie ma azotu w zielu to skąd u licha taka azotowa bomba w zgniłej, śmierdzącej wodzie pokrzywowej?
Awatar użytkownika
marta1044
50p
50p
Od: 11 cze 2017, o 14:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

W tym roku postanowiłam sprawdzić jak na moim balkonie wyjdzie hodowla pomidorów :)
Każdy ma swoją 11l donicę oraz tyczkę. Ktoś podpowiedział mi aby tyczkę owinąć drucikiem miedzianym gdyż wydziela on jony miedzi i będą one chroniły rośliny. Krzaki mają teraz około 140 cm. Niestety są dość ciasno ustawione. Balkon zachodni więc od jakiejś 12 mają słońce. Podlewane codziennie po trochu. Jak podlałam więcej to czubki opadły więc się powstrzymuję. Za dużo nie nawoziłam jak na razie.

Wracając do problemu. Na niektórych owocach pojawiły się niepokojące brązowe plamki. Wyglądają trochę jakby się o coś poobijały, ale wydaje mi się to niemożliwe gdyż jednak pomidory to rość sztywne rośliny (akurat koło tych gron nie ma gałęzi ani liści, które mogłyby uszkodzić owoce). Na liściach żadnych zmian nie ma, zabarwienie jak najbardziej ok. Jedyne do czego można by się przyczepić, to to, że niektóre rośliny mają brzegi liści powywijane do góry, a inne krzaczki wręcz powywijane i poskręcane liście wokół własnej osi. Poza tym wyglądają zdrowo.Żadnych plam, robaków, to samo z łodygami - są ok. Martwię się, czy to jakiś niedobór substancji odżywczych spowodował te przebarwienia, czy jednak jakaś zaraza się przyplątała. Proszę o małe sugestie co z nimi począć by inne owoce tego nie podłapały. Czy jest się czym martwić?

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam,
Marta
Awatar użytkownika
toldi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2015, o 11:42

Post »

Te skręcone liście jeżeli są to dolne to jest obrona pomidorów przed utratą wody zazwyczaj w upalne pogody powodem może być niewydolny system korzeniowy lub niedostatek w podłożu. Na owocach to jedynie na środkowym zdjęciu plamka modła by być próbą infekcji szarej pleśni.
Pozdrawiam. Jacek :uszy
Awatar użytkownika
marta1044
50p
50p

Post »

Tak, głównie w dolnej części krzaków liście są powywijane i poskręcane.
Pierwsze i drugie zdjęcie przedstawia tego samego pomidora. Najpierw ta plamka brązowa była bardziej miękka niż otaczająca ją skórka, a teraz jakby trochę zaschła. Drugie zdjęcie wstawiłam gdyż takie plamki znalazłam przypadkiem podczas szukania tego pierwszego pomidora ze zdjęcia. Wyglądają jak jakaś skaza na skórce.
Pozdrawiam,
Marta
Awatar użytkownika
Mirek19
1000p
1000p
Od: 20 maja 2016, o 13:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

marta1044,

Wiele jest przyczyn zwijania się liści.
Poza tym, co napisał toldi, to zwijanie liści może być też wywołane m.in. nadmiarem azotu.
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22

Post »

A w sklepie zielarskim Sól Epson, nawet taniej Ci wyjdzie.
Najekonomiczniejszy jest jednak siarczan magnezu - nawóz, bo nie musi mieć czystości farmaceutycznej.
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
Awatar użytkownika
marta1044
50p
50p

Post »

Dziękuję za wasze odpowiedzi. Nie za bardzo wiem skąd miałby się wziąć nadmiar azotu skoro podlałam krzaczki może z 5 razy nawozem do codziennego podlewania (I nie było to codziennie!). Używałam go w zeszłym roku cały sezon do papryk i rosły pięknie. Swoją drogą większość krzaczków ma dwa razy węższe łodygi przy ziemi niż na górze. Nie mam zielonego pojęcia czemu tak się stało.

Przyjrzałam się pomidorkom raz jeszcze. Otóż plamki z trzeciego zdjęcia wydają się być początkami wybarwienia pomidora. Jest to Indigo Rose lub Black Cherry więc ciemna odmiana.
Za to wracając do pierwszych dwóch zdjęć, to na łodydze również zaobserwowałam takie brązowe plamy.

Obrazek

Na innym krzaczku jest jakby pęknięta łodyga.

Obrazek

Gdzieniegdzie liście wyglądają tak (różne krzaczki)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

To by mogło wskazywać na jakiś problem z azotem.
To moje pierwsze pomidory hołubione od nasionka więc nie chciałabym czegokolwiek przeoczyć.
Pozdrawiam,
Marta
Awatar użytkownika
Mirek19
1000p
1000p

Post »

Na dolnych zdjęciach to niedobór magnezu
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Duże ilości azotu mogą pochodzić z ziemi. W czym posadziłas pomidorki? Te plamy na łodydze to nie są otarcia od miedzianego drutu?
Swoją drogą większość krzaczków ma dwa razy węższe łodygi przy ziemi niż na górze.
Posadzilaś wymęczoną rozsadę ze zdrewniałymi już łodygami. Jak dostały dużo dobrego jedzenia to zaczęły się rozrastać na grubość i w górę.
kubryn84
100p
100p
Od: 20 kwie 2018, o 22:20

Post »

Dziękuje wszystkim za szybkie i konkretne odpowiedzi oraz wyrozumiałość :wink: ;:180 Pozdrawiam
Kamien5991
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 9 mar 2019, o 10:13

Post »

Znowu cos nie dobrego się dzieje z pomidorkami... na jednym krzaku zauważyłem czarne plamy na owocach jakby przypalone od słońca a na kilku innych dziury jakby robak wszedł.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
skrzynia55
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 5 lip 2019, o 08:29

Pomidory brak magnezu?

Post »

Witam również jestem zielony na forum i w uprawie pomidorów a oto mój problem jest mi w stanie ktoś pomóc , czy to brak magnezu
Obrazek

Podlewałem siarczanem magnezu już dwa razy w odstępach 5 dniowych i nic nie pomaga. Może oprysk dolistny?
Ostatnio zmieniony 5 lip 2019, o 13:18 przez jokaer, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: połączenie postów
Awatar użytkownika
Mirek19
1000p
1000p

Post »

W czym jest problem ?, bo zdjęcie niewiele mówi ...
Pozdrawiam, Mirek
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”