Domowy chleb

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
x-o-1
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 1042
Od: 3 cze 2007, o 20:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Domowy chleb

Post »

W zimie ma się więcej nieco czasu.
Ja właśnie upiekłam chleb

pszenno-żytni
Obrazek
jak na razie tylko dwa małe bochenki, ale zakwas już się robi

pozdrawiam
Ewa
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2127
Od: 23 lip 2008, o 21:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: mazowieckie

Post »

Wygląda pysznie...i chyba nie z automatu?
x-o-1
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 1042
Od: 3 cze 2007, o 20:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Agnieszko,
Nie, nie jest z automatu.Sama osobiście moimi rękoma wyrabiałam ciasto a wcześniej zrobiłam zakwas.
Nie chwalę, ale mojemu małżonkowi smakuje. A jutro piekę następne.
Szkoda, że przez komputer nie można poczęstować.
Ale wyobraź sobie wirtualnie smak ;:36

pozdrawiam
Ewa
Awatar użytkownika
miluck
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2491
Od: 22 lut 2008, o 21:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Police

Post »

Witaj Ewo!
Jak się cieszę,że założyłaś ten wątek :D
Mi także zamarzył się prawdziwy chleb, taki na zakwasie,właśnie żytnio-pszenny.
Od poniedziałku próbuję wyhodować zaczątek zakwasu,ale tak sobie mi wychodzi.
W pierwszą dobę pięknie wyrósł,ale po dodaniu mąki i wody opadł i już nie chce urosnąć.
Dzisiaj nastawiłam następny.Zaczątek zakwasu robię z mąki żytniej.
Może mogłabyś podać swój sposób na zakwas i przepis na chleb.
Pozdrawiam
x-o-1
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 1042
Od: 3 cze 2007, o 20:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jagoda, witaj,
Podaję przepis na zakwas:
Weź szklanke mąki żytniej i wsyp do słoika litrowego, lub innego naczynia co najmniej litrowego.Weź 3/4 szklanki wody i lekko podgrzej, ma być ciepła ale nie za bardzo i nie gorąca.
Wlej tę wodę do mąki, wymieszaj najlepiej drewnianą łyżką /może być byle jak, grudki i tak rozejdą się same/. Konsystencja powinna być jak na gęste ciasto naleśnikowe. Naczynie nakryj kilka razy złożoną gazą, kawałkiem ściereczki, ostatecznie kawałkiem ręcznika papierowego, owiń gumką żeby się wszystko trzymało.

Teraz musisz słoik postawić w najcieplejszym miejscu w domu.. Niech sobie stoi w spokoju.

Następnego dnia rano dodaj ze dwie łyżki mąki/tej samej/ i trochę podgrzanej wody. Znowu wymieszaj, nakryj i odstaw w to samo miejsce. Wieczorem wymieszaj i już nic nie dodawaj.

Robisz tak z tym dodawaniem mąki przez 3 do 5 dni - to się nazywa dokarmianie zakwasu.
On po prostu potrzebuje codziennie nowej pożywki, tak mnożą się dzikie drożdże zawarte w mące. Mieszanie wieczorne powtarzasz codziennie.
Zakwas jest gotowy kiedy wyraźnie zaczyna bąbelkować, rosnąć i kwaśno ale przyjemnie pachnieć. Nie może pachnieć octowo, ma być to zapach od chlebowego do kwaśnego jabłka.

Bąbelkowanie oznacza to, że dzikie drożdże zaczęły pracować, wtedy zawartość słoika może unosić się i opadać w ciągu dnia. Czasem zakwas ucieka z naczynia, tak gwałtowna jest reakcja.

I to wszystko
:)
Awatar użytkownika
miluck
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2491
Od: 22 lut 2008, o 21:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Police

Post »

Ewuniu
Dziękuję za przepis na zakwas.
Nastawiłam zakwas według podobnej receptury jak Twoja.Po pierwszych 12 godzinach
urósł dwukrotnie, ale potem mimo podkarmiania już nie bardzo.Dzisiaj mija 5 doba od nastawienia.Pachnie przyjemnie lekko drożdżowo.
Jakieś malutkie bąbelki są i teraz nie wiem czy to już się nadaje do upieczenia chleba
czy nie?
x-o-1
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 1042
Od: 3 cze 2007, o 20:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jagoda no cóż, jeśli to jest piąty dzień? No to spróbuj upiec.

W jaki sposób rozpoznać, że zaczyn jest gotowy do wypieku?
Musi on:
-pachnieć przyjemnie kwaskowato
-jego objętość się zwiększyła
-powierzchnia pokryta jest pęcherzykami powietrza


pozdrawiam
Ewa
x-o-1
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 1042
Od: 3 cze 2007, o 20:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Przepis na chleb mieszany pszenno-żytni na zakwasie

składniki:
400 g ciasta zakwaszonego żytniego
100g mąki żytniej
300g mąki pszennej
150 ml mleka ciepłego
2 płaskie łyżeczki soli
1 płaska łyżeczka cukru
1 łyżka oleju

Przygotowanie:
składniki wymieszać w misce, wyrabiać ok. 5 minut, aby otrzymać gładkie i elastyczne ciasto : w razie potrzeby dodać mąki lub wody. Odstawić na 20 minut i jeszcze raz wyrabiać.
Uformować podłużny bochenek. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Bochenek powinien podwoić swoją objętość / czas wyrastania to około 1,5 do 2 godzin
Gdy już urośnie, wsunąć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Na dno piekarnika wstawić pojemnik z wodą lub spryskać wodą piekarnik.
Po ok. 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze ok. 40 minut.

Prosty do wyrabiania, łatwy do wykonania

Chleb ten nie klei się w przeciwieństwie do chleba żytniego

życzę powodzenia

pozdrawiam
Ewa :)
Awatar użytkownika
teresat
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1097
Od: 2 lip 2008, o 22:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: omc Orawa

Post »

Ale wspaniały, apetyczny chleb.
Pamiętam taki chlebuś z dzieciństwa. Piekła go moja babcia.

Ewo, a w czym pieczesz chleb? Masz pies chlebowy, czy w kuchence gazowej lub innej?
x-o-1
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 1042
Od: 3 cze 2007, o 20:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

teresat witaj.
Chleb piekę w kuchence gazowej ale z piekarnikiem elektrycznym.

Milo mi czytać, że wracają wspomnienia.... :) :) :)

pozdrawiam i zapraszam

Ewa
dorcia
1000p
1000p
Posty: 1039
Od: 19 lut 2008, o 19:20
Lokalizacja: Podlaskie

Post »

Ja zrezygnowałam z pieczenia chleba na zakwasie, bo było to bardzo czasochłonne zajęcie.
Obecnie wypiekam chlebek wg przepisu Effy, który nieco zmodyfikowałam:
2 dkg drożdży (świeżych) zasypuję płaską lyżeczką cukru,
dodaję nieco ciepłej wody i zostawiam do wyrośnięcia.

Gdy drożdże wyrosną dodaję:
35 dkg mąki chlebowej,
35 dkg mąki pszennej pełnoziarnistej,
2 łyżeczki soli,
6- 8 łyżek ziaren słonecznika,
600 ml ciepłej wody.
Wyrabiam ciasto robotem ponad 5 minut.
Wyrobione ciasto wykładam do blaszki wysmarowanej masmixem, zwilżoną wodą dłonią formuję i zostawiam do wyrośnięcia (ok. 50 min.).
Wstawiam do piekarnika (205-210 stopni) na ok 60 minut .
Skórkę chleba po wyjęciu można posmarować słoninką. Chlebek jest wyśmienity, a wyrabianie ciasta robotem znacznie ułatwia życie. :P
x-o-1
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 1042
Od: 3 cze 2007, o 20:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dorcia
Witaj.
wiem, że jest czasochłonne pieczenie tego chleba ale przyznam szczerze, że nie szukałam innych przepisów. Upiekłam raz i się udało. I wczoraj /sobota upiekłam żytnie- ale tak na posmakowanie.
Ale czy to takie czasochłonne ?? Tyle tylko, że zakwas długo się robi/dojrzewa/, a po za tym no to nie ma za dużo pracy z wyrabianiem.
Ale Twój przepis jest o wiele mniej czasochłonny i chyba skuszę się. Jak dużą blachę muszę mieć i jakiej wielkości chlebki wyrobić albo inaczej, ile chlebków z tej porcji ciasta wychodzi?

Napisz jak długo musi wyrastać, czy w ogóle musi?
A czy możesz wkleić zdjęcie Twojego chlebka?
Jeszcze jedno pytanie, jaką trwałość ma ten chlebek?


Dzięki za przepis
Pozdrawiam cieplutko i zapraszam

Ewa
dorcia
1000p
1000p
Posty: 1039
Od: 19 lut 2008, o 19:20
Lokalizacja: Podlaskie

Post »

Ewuniu, ciasta wystarcza na jeden chleb, piekę go w blaszce tzw. keksówce. Chleb jest bardzo trwały (obecnie moja rodzina to ja i mąż), nie schnie, leży w chlebaku. Pozdrawiam Dorota.
Już przepis poprawiłam, chleb musi wyrastać, Przepraszam za omyłkę.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”