Wszystko o pomidorach cz. 15
- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Wszystko o pomidorach cz. 15
Nawet u kogoś widziałam, rozszczepienie Megagrona.

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
Mnie się nie bardzo chce wierzyć w to rozszczepienie megagrona - uważam , że to pomyłki .
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kwestie wiary są mi obce, tylko odnotowałem w pamięci fakt, że coś takiego było 2 albo i ze 3 lata temu. Może to była Rose Quartz Multiflora a może rzeczywiście Megagron, który postanowił zaszaleć? 
Edit.
viewtopic.php?f=42&t=89220&start=112
Kierowniczką zamieszania jest pouder.

Edit.
viewtopic.php?f=42&t=89220&start=112
Kierowniczką zamieszania jest pouder.
- Pizza
- 500p
- Od: 28 mar 2018, o 11:21
No to ładnie
U mnie do pomyłki raczej nie mogło dojść - czuję się zobowiązana do wysłania nasion z najładniejszych pomidorów na AWN, więc znaczników pilnuję jak oka w głowie. Zresztą nie siałam niczego, co zgadzałoby się wyglądem z tymi maluchami.
Najwyżej jeśli ta zagadka będzie dobra, to nazwę ją jakoś jako NN-kę. Nie mam niestety już dilerki z podpisem, żeby dopytać darczyńcę, czy zgadza się z wyglądem którejś z uprawianych w zeszłym roku odmian.
Te pomidorki nie są wcale takie malutkie jak na koktajlówki - zresztą widać w porównaniu do dłoni.

U mnie do pomyłki raczej nie mogło dojść - czuję się zobowiązana do wysłania nasion z najładniejszych pomidorów na AWN, więc znaczników pilnuję jak oka w głowie. Zresztą nie siałam niczego, co zgadzałoby się wyglądem z tymi maluchami.
Najwyżej jeśli ta zagadka będzie dobra, to nazwę ją jakoś jako NN-kę. Nie mam niestety już dilerki z podpisem, żeby dopytać darczyńcę, czy zgadza się z wyglądem którejś z uprawianych w zeszłym roku odmian.
Te pomidorki nie są wcale takie malutkie jak na koktajlówki - zresztą widać w porównaniu do dłoni.
- Rzepka
- Od: 30 mar 2014, o 14:55
Ja też miałam rozszczepionego Megagrona, nasionka zebrałam, ale nie wysyłałam ich na akcję, zostawiłam dla własnego użytku.
Pisałam o nim w czwartej części "nasionek od kozuli" strona 49, ale za nic nie daję rady przekleić wątku, sprzęt się zbuntował, chyba na urlop chce iść.
Pozdrawiam Irena
Janusz, to na pewno nie Rose Quartz Multiflora, ten jest słodki i owoce o wiele mniejsze, mój " Du..pny Megagron" ma bardzo pomidorowy smak i większe owoce, nasionka na pewno nie były z linii Pouder.
Pisałam o nim w czwartej części "nasionek od kozuli" strona 49, ale za nic nie daję rady przekleić wątku, sprzęt się zbuntował, chyba na urlop chce iść.

Pozdrawiam Irena
Janusz, to na pewno nie Rose Quartz Multiflora, ten jest słodki i owoce o wiele mniejsze, mój " Du..pny Megagron" ma bardzo pomidorowy smak i większe owoce, nasionka na pewno nie były z linii Pouder.
-
Napisałem tak bo kiedyś dostałem nasionka z opisem : kwitnie i owocuje jak Megagron, okrągły. Po wstawieniu zdjęć na forum okazało się, że to RQM. Ciekawe jak wyglądałaby i smakowała krzyżówka tej dwójki?Janusz, to na pewno nie Rose Quartz Multiflora
Z dłubanych nasion rosną " daktylowy " z Biedronki, słodkie gruszeczki ? la Megagron i Brioso z Aldika, obecnie Stokrotka.
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Emejcz
Tak, powinno się skracać, jak nagle grono tworzy na końcu liść. Trzeba ciachnąć.
Tak, powinno się skracać, jak nagle grono tworzy na końcu liść. Trzeba ciachnąć.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
-
Jakie masz pomidory bo może akurat te odmiany mają takie długie grona. W produkcji wielkotowarowej cięcie gron jest stosowane u pomidorów z przeznaczeniem na zbiór "gałązkowy".
Ja kiedyś pytalam co to za pomidorek
viewtopic.php?f=42&t=100206&p=5992311&h ... i#p5992311
Moze to ten sam.
viewtopic.php?f=42&t=100206&p=5992311&h ... i#p5992311
Moze to ten sam.
-
- 50p
- Od: 22 cze 2019, o 21:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Te z długimi gronami to najprawdopodobniej bawole serca.kaLo pisze:Jakie masz pomidory bo może akurat te odmiany mają takie długie grona. W produkcji wielkotowarowej cięcie gron jest stosowane u pomidorów z przeznaczeniem na zbiór "gałązkowy".
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Kalo, pamiętam jak Kozula pisała, że takie długie grona powinno się skracać zaraz przed liściem.
-
Też to pamiętam , tylko że u tych pomidorów nie widać liści na końcach gron .
- jokaer
- -Moderator Forum-.
Jeśli ja dobrze widzę na drugim zdjęciu, to... w środku grona jest liść, a za nim rośnie dalej grono z kwiatami.
I właśnie to jest źle. Powinno się wtedy gdy zaczął rosnąć liść jako przedłużenie grona ciachnąć go i byłby spokój.
Pomidory na gronie już dawno by dojrzały.
I właśnie to jest źle. Powinno się wtedy gdy zaczął rosnąć liść jako przedłużenie grona ciachnąć go i byłby spokój.
Pomidory na gronie już dawno by dojrzały.