Galeria.Identyfikacja.Dalie Stanisława cz.6

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Galeria.Identyfikacja.Dalie Stanisława cz.6

Post »

Dalie powoli rozkręcają się. Pąków coraz więcej i gdzieniegdzie pierwsze kwiaty.
I od razu prośba o pomoc w rozszyfrowaniu, co to za odmiana, bo dostałem ją od Mistrza bez numerku. Jest duża 22cm średnicy, jednolicie czerwona i nieco ciemniejsza niż na zdjęciu.
Obrazek

piękny pomponik 'Tisa' od naszego forumowego kolegi Grzesia:
Obrazek

balka 'Treby Dainty' od naszej koleżanki Basi:
Obrazek

i pochodząca ze zbiorów Mistrza 'Dana Medřická'
Obrazek

pierwsza w tym roku pomyłka, bo to nie jest 'Stolz von Berlin' więc też szukamy nazwy dla tej balki ;:173
Obrazek
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lis 2011, o 12:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Florianie,
Stanisław uważa, że ta nn to odmiana "Kanki" - ja nie mam pomysłu, co by to mogło być. Masz dalię Kanki, więc sprawdź pokrój krzaczka, wygląd liści i kwiatu - może się potwierdzi, że to Kanki. Szybko zaczęły u Ciebie kwitnąć. U mnie zaledwie jedna ma pąka, reszta zatrzymała swój wzrost - najwyższe mają do 60 cm wysokości, średnio 40 cm, ale mam też takie, które zatrzymały się na 5-10 cm.Podlewam tyle, ile mogę - jednak przy totalnym braku deszczu, afrykańskich temperaturach i wysuszającym glebę wietrze szanse na szybki wzrost i kwitnienie są słabe. W długoterminowych prognozach są przewidywane przelotne opady - ale cóż to za opad od 0,1 - 2 mm. Susza powoli niweczy naszą pracę i zabija rośliny ;:145 . U Stanisława też plaża...
Pozdrawiam
Barbara
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak Basiu, to 'Kanki'. Już porównałem. Bardzo się cieszę, bo ta odmiana wypadła u mnie.
Dalii coraz więcej kwitnie :tan
Ta na razie bez nazwy od naszej koleżanki Basi. Nie jest za duża (15cm średnicy) ale dla mnie idealna we florystyce:
Obrazek

piękny 'Hapet Jocker' też zaczyna cieszyć oczy:
Obrazek

dalia 'Sylvia' przywieziona z dalekich podróży:
Obrazek
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Re: Dalie FOTO - 2016, 2017, 2018, 2019

Post »

Florianie,
moja-Twoja Kanki ma jedną łodyżkę wysokości 10 cm - staram się ją uchronić, żeby wydała jakąś małą kapkę. Natomiast Twoja-moja czerwona nn podejrzewam, że jest odm. Conrad Sckell, ale pewności nie mam. Hapet Joker interesujący, ale do tej pory myślałam, że jest czerwono-biały... Ten na zdjęciu wygląda bardzie jak Hapet Mystic albo Hapet Domino - jednak zdjęcia często przekłamują kolorystykę...
Pozdrawiam
Barbara
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Albo przez tę suszę bulwy odcinają pędy albo mam turkucia podjadka... U mnie tak jak u Basi dalie niziutkie, a wiele jeszcze nawet z ziemi nie wylazła. Sadzonki trzymam cały czas w doniczkach i boję się wysadzić - muszą poczekać na mój urlop, to wtedy będę mogła o nie zadbać.

Florku Twoja balka przypomina Ada's Attraction - może znaczniki pomyliłeś? A drugi mój pomysł to Camelia.
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A mnie się wydaje, że ta balleczka to może być też Anne-Sophie - niezbyt odległa (2018 r.) "nowinka" Stanisława - jest dekoracyjną dalią o wielkości kwiatu 12-14 cm, ale Ada's Attractiom też dobre trafienie...
Pozdrawiam
Barbara
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Przyszłam dziś do pracy, naprzeciwko biurka na szafie mam kalendarz od Stanisława z daliami. Tak więc Florku mam kolejne 3 pomysły na Twoją balkę :lol: Dole, Merra i ewentualnie Tip Top Vin.
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dalie: Dole i Merra chyba nie znajdują się w kolekcji Stanisława, a odmianę Tip Top Vien Stanisław kiedyś posiadał, ale już chyba teraz nie ma. Poza tym to dalia pomponowa o wielkości kwiatu 5-6 cm. Natomiast przyszło mi do głowy, że może to być odmiana Jiří Krampol, którą jeszcze nie tak dawno Stanisław rozsyłał jako nowinkę, chociaż kształt kwiatu tej odmiany Floriana nie do końca jest podobny do tej z poniższego linka

https://www.ogrod-pl.com/ei/pl/04515-01 ... D-krampol/
Pozdrawiam
Barbara
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję za podpowiedzi i sugestie Basi i Vimen.
Co do czerwonej dekoracyjnej, to dziś porównałem ją z odm 'Conrad Scekl', która właśnie zakwitła i wyglądają tak samo. Więc Basiu też uważam, że to odm. 'Conrad Scekl'.
Co do dalii kulistej tu jest większy problem. Odmian 'Dole' i 'Merra' nie znalazłem zdjęć więc nie mogę się odnieść. 'Ada's Ataction' właśnie zakwitła i jest zdecydowanie jaśniejsza. Nie jest to dalia z kolekcji naszego Mistrza ale z holenderskiej firmy więc 'Jiri Krampol' raczej też nie. 'Anne -Sophie' chyba jest najbliżej ale nie jestem przekonany. Mam jednak wrażenie, że już ją widziałem więc może uda mi się znaleźć tę odmianę na którejś z wystaw ;:173 A te już wkrótce ;:65
Basiu, to 'Hapet Jocker' ;:108 Każdy kwiat ma nieco inne proporcje białego i czerwonego koloru. Pokażę to na fotce, gdzie kwitnie kilka kwiatów:
Obrazek

Natomiast tak zakwitła moja-Twoja 'Inca Vanguard'. Potwierdź proszę Basiu, czy to na pewno ona, bo na zdjęciach widziałem tę odmianę tylko żółtą. Ta jest żółto-czerwona:
Obrazek
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Florianie,
na pewno nie jest to Inca Vanguard - i u mnie, jak widać, zdarzają się pomyłki... Widocznie podczas wykopywania znaczniki mi się pomyliły...
Kolorystyka dalii w tym roku jak na razie nie jest, i może nie będzie, typowa i jednoznaczna dla danej odmiany ze względu na pogodę. Zastanawiałam się co to może być za odmiana i doszłam do wniosku, że może to Woodland Sweet. Jakoś nic innego mi nie pasuje. Może jak wybarwią się następne kwiaty będzie mi łatwiej zidentyfikować... Sorry!

Moja ubiegłoroczna Woodland's Sweet wyglądała tak:

Obrazek

Obrazek

Klasycznie powinna wyglądać tak:

http://www.elkhorngarden.com/Woodlands-Sweet.html

Fotki znajdziesz też w Katalogu odmian naszych dalii
Pozdrawiam
Barbara
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki Basiu. 'Woodland's Sweet' czytam, że jest dekoracyjna, choć z Twoich czy Grzegorza zdjęć wygląda na dalię półkaktusową. A ta moja, nie wiem czy zauważyłaś jest strzępiasta. Pomyśl, co by to jeszcze mogło być ;:173
Zakwitają kolejne balki
'Lupin Ben' po raz pierwszy u mnie, choć różnie trzyma kolor:
Obrazek

i stara odmiana 'Golden Scepter' nie do zdarcia:
Obrazek

wielokrotna medalistka 'Ferncliff Tango' też nie zawiodła:
Obrazek
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Florianie,
w katalogu naszych dalii też tak wygląda (zdjęcia wstawił Grzegorz) i jednak troche strzępiastości ma... może nie tyle jest ona strzępiasta, tylko, jak to Stanisław nazywa - "ząbkowana" ;:219

viewtopic.php?p=5359119#p5359119

Wiem, jakie odmiany posiadam w swojej kolekcji i nie bardzo znajduję z czym by tu ją różnicować...Pineland's Pam?? Alauna Aurora? ;:185 chyba raczej nie... - pozwólmy jej zakwitnąć następnymi kwiatami i się zobaczy...
(Zmod.Iwona)
Pozdrawiam
Barbara
Awatar użytkownika
izo123
50p
50p
Od: 14 mar 2015, o 10:20

Post »

P.Basiu a p.Zenon działa jeszcze w tych naszych pięknych daliach ,będę na urlopie odwiedzę ten piękny daliowy raj.
Obrazek
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Izo,
oczywiście, z tego co wiem, u p. Zenona dalie już zaczęły kwitnąć, ale jeszcze daleko do spektaklu. W tym roku chyba wszędzie w Polsce daliom pogoda nie za bardzo sprzyja. Najpierw wiosna była zimna, więc zostały posadzone dosyć późno, potem jakoś nie mogły się "wykluć" - przynajmniej u mnie wschodziły długo - po miesiącu zaledwie było je widać, potem przyszły te straszne upały, a w końcu susza daje im się we znaki od kilku tygodni. Podlewanie pomaga podtrzymać roślinki, ale najwyraźniej potrzebują odpowiedniej dla siebie wilgotności - nie tylko podłoża, ale i powietrza. Więc jak na razie nie zanosi się na dobry daliowy rok. Moje zachowują się dziwnie - niektóre mają ok. 60 - 80 cm wysokości inne po 15-20 cm. Są też takie, które dopiero teraz wychynęły z ziemi. Zakwitła, jak na razie, jedna i jest to odm. Dutch Carneval

Obrazek

Zwykle pierwsza zakwitała Salzburg 122, ale nie w tym roku.
A Dutch Carneval ma zaledwie ok. 80 cm, a normalnie - 120 cm.

Obrazek

Moje daliowe poletko nie wygląda zbyt imponująco i trochę mnie to wszystko martwi i stresuje ;:222 ;:110 Cóż, trzeba czekać na prawdziwy deszcz. Wczoraj trochę podlało, ale to wszystko kropla w morzu potrzeb...
Pozdrawiam
Barbara
Awatar użytkownika
izo123
50p
50p
Od: 14 mar 2015, o 10:20

Post »

Witam p.Basiu u mnie też cieniutko dalie słabe ale jestem dobrej myśli ,każdy kwiatuszek sprawia radość
ten znany i dopiero poznawany i każdy pączek ciekawi co pokaże.
Ja w tym sezonie chciałabym odwiedzić jeszcze naszego p.Stanisława ale czy czas na to pozwoli.
Moje NN

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”