Jeżówka ( Echinacea ) cz. 2
Re: Jeżówka ( Echinacea ) cz. 2
Do gruntu jak wyrosną liście, może to być maj, czerwiec, zależy od kondycji sadzonki.
-
- 100p
- Od: 6 gru 2011, o 22:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jeżówka może zimować w donicy na zewnątrz?
- Kleksik
- 200p
- Od: 24 mar 2012, o 19:12
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zielony
,
może tak zimować ale musisz donicę wkopać w ziemię

może tak zimować ale musisz donicę wkopać w ziemię
Pozdrawiam
Katarzyna
Katarzyna
Zimowanie jeżówek w donicach jest możliwe, a konieczność wkopania tylko wtedy, kiedy zima jest długa lub mroźna. U mnie tegoroczna była chyba koło -5 minimalna temperatura przez dłuższy czas (czyli dłużej niż tydzień), raczej nie było dużo nocy poniżej -10 (pojedyńcze mogły sie trafić). Jeżówki zimowały w plastikowych doniczkach (24cm?) wstawionych w ceramiczne osłonki, stojac na ziemi pod płotem (metr od domu, wiatr tam mocno nie chula). U mnie noca (a właściwie nad ranem, bo koło 4-6 jest najzimniej) temperatura jeszcze w zeszłym tygodniu spadała do bliskich okolic zera, w dzień w słońcu jest pełnia lata, i jeżówki wystartowały na nowo

Obie kupione w zeszłym roku przez forum, od użytkowniczki "Alania" (mam nadzieje, że można podać nick?)
Ta ciemniejsza przybyła z paczkami i zakwitła, a ta jaśniejsza tylko jako listki, ale wystartowała wcześniej w tym roku i spodziewam sie zobaczyć własne kwitnienie. Do zimowania nie usuwałam zeszłorocznych gałazek, ogoliłam je dopiero kiedy zaczeła sie pojawiać tegoroczna zielonka. W zimna zime wsadziłabym do plastikowego pudła i obłożyła czymś izolujacym (ja mam wełne budowlana, ale płyty styropianu, siano, papier lub inne też sie sprawdza). Można też postawić doniczki na grubszym styropianie (jeśli stoja na zimnym podłożu) i otulić donice izolatorem (niechłonacym wody, lub w miejscu nienarażonym na deszcz/śnieg). Chodzi o korzenie, góre można przystrzyc, żeby było łatwiej otulać donice.

Obie kupione w zeszłym roku przez forum, od użytkowniczki "Alania" (mam nadzieje, że można podać nick?)

- cyma2704
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
Kwitną, kwitną.

Pink Double Delight

Meringue

Secret Glow

Pink Double Delight

Meringue

Secret Glow

- anida
- Od: 26 sie 2015, o 21:28
Pozdrawiam Anida
Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
Ma ktoś odmianę Pink Eye https://szkolka-hortensja.pl/pl/p/Jezow ... Nowosc/314
Czy dobrze zimuje?
Czy dobrze zimuje?
-
- Od: 18 kwie 2007, o 10:17
- Kontakt:
A czy jakieś jeżówki słabo zimują ??
- Agga167
- 200p
- Od: 2 wrz 2012, o 14:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Piękne kępy jeżówek widzę
Czyli moje mizeroty też takie kiedyś będą, fajnie. Moje zaczynają kwitnienie, podlewam, bo sucho u nas bardzo.

Agnieszka
- pestka
- Od: 1 gru 2008, o 21:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Pestka zaprasza na swoją działkę: SPIS moich wątków Działka ROD pestki -rok 2016-2022 Kupię-sprzedam