Pomidory-choroby i szkodniki cz.18
Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.18
Zadałem pytanie, bo stosuję nawóz 5:5:8,5 płynny firmy Sumin do pomidorów, ale trochę zaskoczyło mnie takie szybkie zwiędnięcie liści (w trzy dni), liście były zielone, zrobiło się chłodno tak z 10 stopni i liście z dnia na dzień zrobiły mi się żółte- tak szybko zabrakło azotu? Krzak mam rozsadzony od I tyg maja, ma ponad 100 owoców wykształconych, jakiś drastycznych objawów braku azotu nie miałem. Balkon mam typu otwarta loggia, wiec deszcz mi nie zalał pomidora. Dziękuję za odpowiedzi.
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Są głodne z przelania bardziej, niż braku składników. Nie wiem jak dokładnie były nawożone ale tak jak piszesz, było ok i zmarniały przy ochłodzeniu, co sugeruje że zmniejszyła się transpiracja wody i mają podduszome korzenie z nadmiaru wody w glebie. Ogranicz podlewanie i zasil je opryskiem.
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Korek przy szypułce to brak boru, pęknięcia też ta przyczyna lub za dużo wody. Częste zjawisko po ulewnych deszczach.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 23 sie 2012, o 12:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
icedice oprysk siarczanem magnezu tak jak radził majmaj
Co do rady
Tego nie wiadomo dopóki nie zrobisz analizy gleby. Obecny niedobór jest najprawdopodobniej związany z blokadą pobierania magnezu spowodowaną niskimi temperaturami i zawartość magnezu w glebie nie ma tu nic do rzeczy.
Co do rady
, to może trzeba a może nie trzeba.kaLo pisze:Oprysk to krótkotrwały efekt, trzeba uzupełnić braki w glebie.
Tego nie wiadomo dopóki nie zrobisz analizy gleby. Obecny niedobór jest najprawdopodobniej związany z blokadą pobierania magnezu spowodowaną niskimi temperaturami i zawartość magnezu w glebie nie ma tu nic do rzeczy.
- calka
- Od: 14 paź 2012, o 19:56
Re: Pomidory w foliaku
Agueo
To niedobór magnezu, możesz zastosować oprysk 0,5% roztworem siarczanu magnezu.
To niedobór magnezu, możesz zastosować oprysk 0,5% roztworem siarczanu magnezu.
Ewa
Witam. Czy ktoś pomoże w ratowaniu pomidorów. Liście przestały rosnąć. Te nowe są malutkie i od razu zasychaja im brzegi. Szypulki po przekwitnieciu zolkna, zasychaja i opadają. Na malinowym liście mają ciemny kolor, nawet małe listki. Może ktoś coś poradzi. Do tej pory stosowałam tylko ekologiczne podlewania(pokrzywa, skrzyp, biohumus) i opryski z wywaru z czosnku, mleka i drożdży. Z góry dziękuję za pomoc
-
I zamordowałaś swoje pomidorki tą E K O L O G I Ą. Jakby rosły w gruncie to by dały radę znaleźć coś do jedzenia a w doniczkach tylko plastik. Najlepszy dowód na to, że te różne roślinne gnojówki i biohumusy zawierają głównie miejską legendę o ogromnej zawartości azotu i innego dobra, o czym piszę już od lat. Kup "sztuczny" nawóz i zasil a będziesz miała "prawdziwe" pomidory. Na różne goowienka może być już za późno bo zanim zaczną działać to pomidorki mogą zejść.
....jokaer
....jokaer
No to mnie podsumowałeś
każda rada cenna - to może jeszcze podpowiesz jaki nawóz tu zastosować? wieloskładnikowy czy ze zwiększoną dawka określonego pierwiastka. Doglebowo czy dolistnie.
I musze przyznać, ze masz rację z tym, ze te pomidorki z gleby zdecydowanie lepiej wyglądają ( lepiej rosną).
każda rada cenna - to może jeszcze podpowiesz jaki nawóz tu zastosować? wieloskładnikowy czy ze zwiększoną dawka określonego pierwiastka. Doglebowo czy dolistnie.
I musze przyznać, ze masz rację z tym, ze te pomidorki z gleby zdecydowanie lepiej wyglądają ( lepiej rosną).
-
Możesz użyć cokolwiek o składzie zbliżonym do 4:6:8 , nawet jak masz w domu saletrę potasową do mięsa (tylko nie peklosól) to rozpuść płaską łyżeczkę w litrze wody i podlej. Dolistnie nalepiej 0,5% mocznik. Poszukaj jakiegoś dedykowanego nawozu do pomidorów, koniecznie z mikroelementami albo namocz kurkę czy gołąbka i niech sfermentuje. Zawsze to lepsze niż wszystkie śmierdzące zgniłe wody. Tym w ziemi też nie żałuj.
Poczytaj o fertygacji w wątku o pomidorach w donicach.
Poczytaj o fertygacji w wątku o pomidorach w donicach.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 24 kwie 2019, o 18:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Chyba mam problem z pomidorami, proszę o diagnozę i czym to zwalczać
https://zapodaj.net/9fba674a89103.jpg.html
https://zapodaj.net/9fba674a89103.jpg.html
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 3 cze 2014, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dobry nawoź do fertygacji 3ml/l jest w biedronce do roślin rabatowych za 4.99UlaSz pisze:No to mnie podsumowałeś