Wióry,trociny jako ściółka

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
romanadam
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 2 gru 2010, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

wióry pod borówkę

Post »

Czy można wykorzystać wióry z olchy spod pilarki łańcuchowej do przykrycia ziemi w borówce 10 letniej?Mam ich ok.2m sześciennych.
piotru
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 11 lip 2017, o 18:25

Trociny

Post »

Mam dostęp do dużej ilości trocin.

Ponieważ chciałbym ubogacić ziemię pod trawę na wiosnę - myślałem żeby przekopać ją po uprzednim wysypaniu trocin i ewentualnym obsypaniu saletrą.
Plus do tego trochę torfu (piaszczysta gleba)

Czy takie działanie wystarczy czy koniecznie musza by?ć kompostowane ?
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2017, o 06:55

Re: Wióry,trociny jako ściółka

Post »

Przerabiam sporo iglastych gałęzi. Podpowiedzcie - czy mielić razem gałęzie z korą czy lepiej osobno?
Anielanna
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 17 cze 2019, o 12:46

Re: Trociny,kora i inne odpady z tartaku wykorzystane w ogrodzie

Post »

Piotru, zrobiłeś tak jak pisałeś? Może podzielisz się doświadczeniem?
Mam 2 worki niekompostowanych trocin, prawdopodobnie z drzew iglastych, sama się zastanawiam jak je wykorzystać. Już byłam bliska wysypania na ścieżki w warzywniku, ale ryzyko ich rozwiania przez wiatr i nadmiernego pobierania azotu na razie sie wstrzymalam.
Awatar użytkownika
Szczurbobik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2016, o 20:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Może nie o trocinach, ale było nie było to odpad :wink:
Mam w tym roku trochę do wyściółkowania pod rośliny kwasolubne. Zamykają markety budowlane, więc raczej nie kupię sobie kory :evil:
Zrobiłam coś takiego: znajomy wycinał sosenki, wzięłam od niego gałęzie z igłami (świeże) i przepuściłam przez rębarkę. Zmielonym wyściółkowałam (wzięłam poprawkę na azot, ściółka szła na warstwę kompostu zasiloną siarczanem amonu)
Robił Ktoś kiedyś coś podobnego? Czy to dobry pomysł?
Pozdrawiam Lucyna
amatorroli
200p
200p
Od: 5 sie 2017, o 18:05

Post »

Robiłem i dało efekt. Za to jak kiedyś na lenia, na zimę pukładałem gałązki bez cięcia pod borówki, to wyszła lipa. Chciałem jak w naturze, a wydusiło mi brusznicę oraz poziomki, za to borówki na plus nie odczuły.
piotrletze
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 18 cze 2024, o 17:00

Trociny i fusy kawy w ogrodzie

Post »

Dzień dobry,

Zapoznałem się z regulaminem forum, przeszukałem tematy, nie znalazłem wszystkiego, mam już pewną wiedzą, ale poszatkowaną. W ogródku mam: szczypior, miętę cytrynową, oregano, bazylia, rozmaryn, lubczyk, porzeczkę czerwoną i czarną, agrest, budleję, małe drzewko orzecha włoskiego i kilka pięknych róż. Wszystko wciąż zarasta chwastami. Chcę im utrudnić wyrastanie i uzyskać efekt estetyczny podsypując wszystkie rośliny trocinami. Wyglądają ładnie i mają doskonałe właściwości izolacyjne zimą i latem. Trociny nie powinny jednak pochodzić z drzewa iglastego bo zakwaszają glebę, ponadto wyciągają azot. Jak przeczytałem na forum azot w glebie można uzupełniać fusami kawy (tych produkuję na potęgę i nie wyrzucam). Już prawie zakupiłem trociny i zapragnąłem sypać fusy kawy do ogródka.

Zanim będę żałował, proszę o radę doświadczonych forumowiczów - pod które z moich roślin NIE sypać trocin, a pod które NIE sypać fusów z kawy:

szczypior -
mięta -
oregano -
bazylia -
rozmaryn -
lubczyk -
porzeczka czerwona i czarna -
agrest -
budleja -
orzech włoski -
róże - trociny NIE, już wiem ;), a kawa?

Pozdrawiam serdecznie.
Awatar użytkownika
Szczurbobik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2016, o 20:29

Post »

Żeby chwasty nie wyrastały, trzeba dość grubej warstwy ściółki. Chyba, że jest to perz. Perz należy wyciągnąć z ziemi - wszystkie kawałki kłącza, bo inaczej odrośnie i przerośnie każdą ściółkę.
Moim zdaniem żadnej z wymienionych roślin nie powinny zaszkodzić trociny. Jedynie te mniejsze, jak szczypior, Obsyp trocinami dookoła, zostawiając przy samej roślinie nieco wolnej przestrzeni (5-10 cm). Trociny powinny być przekompostowane, wtedy nie będą tak wyciągać azotu. Można pójść do tartaku i zapytać o jakąś starą pryzmę trocin. Jak poleżały kilka lat, na pewno są przekompostowane. Nieco tracą na wyglądzie, bo kolor zazwyczaj jest ciemny, ale rośliny to docenią. czasem taki "odpad" udaje się pozyskać za darmo. Można świeże trociny przekompostować samemu, ale to wymaga czasu.
Ja ściółkowałam również róże.
Pozdrawiam Lucyna
Awatar użytkownika
smirka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lut 2009, o 12:44

Post »

Ja uzywam trocin ale przekompostowanych i tylko z drzew lisciastych bo z iglastych zawierają żywicę która może spalić rośliny
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”