Borówka amerykańska - 11 cz.
- LadyK
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 wrz 2015, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Borówka amerykańska - 11 cz.
Ja kupiłam taką błyszczącą taśmę w Biedrze i powiesiłam kawałki na tyczkach. Poki co owoce na krzewach są. A jest ich w tym roku sporo, tylko tam gdzie gałezie oblepione owocem to są dużo mniejsze niż zwykle.
Mam też problem może ktoś pomoże.
Dokupiłam jakiś czas temu odmiany Spartan, Eliot i Nelson. Niestety z dwóch ( Eliot i Nelson) całkowicie zmyło nazwę z tyvki a zapomniałam, którą gdzie posadziłam. Zaowocowały więc myślałam, że zidentyfikuję po owocach i okresie owocowania ale jedna ma owoce nijak nie pasujące do żadnej z tych odmian- mianowicie są bardzo ciemne i pozbawione nalotu woskowego, takie bardzo podobne do czarnej porzeczki, smak lekko kwaskowaty. Poniżej zdjęcie, dla kontrastu pomieszałam z Bonusem.
Mam też problem może ktoś pomoże.
Dokupiłam jakiś czas temu odmiany Spartan, Eliot i Nelson. Niestety z dwóch ( Eliot i Nelson) całkowicie zmyło nazwę z tyvki a zapomniałam, którą gdzie posadziłam. Zaowocowały więc myślałam, że zidentyfikuję po owocach i okresie owocowania ale jedna ma owoce nijak nie pasujące do żadnej z tych odmian- mianowicie są bardzo ciemne i pozbawione nalotu woskowego, takie bardzo podobne do czarnej porzeczki, smak lekko kwaskowaty. Poniżej zdjęcie, dla kontrastu pomieszałam z Bonusem.
Pozdrawiam Katarzyna
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
-
- Od: 28 lut 2017, o 17:56
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Istnieje spore prawdopodobieństwo,że sprzedający pomylił odmiany albo co gorsze celowo zamienił etykietki (wypisał) inne niż powinien.
- LadyK
- Od: 11 wrz 2015, o 14:31
Możliwe. Pytanie tylko co to za odmiana? Dodam jeszcze, że bardzo nierównomiernie dojrzewa, na krzaku są zarówno czarne jak i zielone owoce.
Pozdrawiam Katarzyna
Ja na odmianie Darrow mam podobne owoce, nie za duże i czarne, bardzo słodkie, listki są drobne w porównaniu do innych odmian za to jest ich dużo
Soda oczyszczona działa na antraknozę? Przeczytałem że niby tak w stężeniu 5g na 1l wody, ale może ktoś to sprawdził?
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 25 lut 2016, o 21:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Cienkie plastikowe siatki nie są oczywiście najlepszym rozwiązaniem, ale u mnie odpowiednio naprężone są już trzeci sezon i żaden ptak (ani inne zwierzę) nie zaplątało się. Oczywiście inaczej wyglądała sytuacja jak kiedyś luźno przyrzuciłem siatką krzewy porzeczki - wtedy bardzo często miałem zaplątane w nie ptaki.
po prostu, trzeba zrobić odpowiedni stelaż (u mnie taki jak pod folię, z drzwiczkami itp....) i na to naciągnąć siatkę. Naciągając siatkę przypinałem zszywaczem, dając jako podkładkę pocięte paski z plandeki.
po prostu, trzeba zrobić odpowiedni stelaż (u mnie taki jak pod folię, z drzwiczkami itp....) i na to naciągnąć siatkę. Naciągając siatkę przypinałem zszywaczem, dając jako podkładkę pocięte paski z plandeki.
Siatki nic wam nie pomogą jak nie będziecie podlewać . Idą upały . Lać wodę ile wlezie . Ja jeszcze wczoraj dodałem nawozu ,bo u mnie tak jak w zeszłym roku wygląda na to , że silne wzrosty będą dopiero po owocowaniu . Ostatnia dawka Florovit Truskawka ( łatwo się rozpuszcza w wodzie ) z lekkim dodatkiem siarczanu amonu . Tak około 10 gram Florovitu i 5 gram siarczanu w 15 litrach zakwaszonej wody na jedna roślinę . Woda zakwaszona kwasem siarkowym doprowadzona do pH 5,5 . Całość wymieszana odstana i podgrzana na słonku . I pod roślinki .Na ściółkę z szyszek . Gdzieś pod koniec sierpnia dam pod każdy krzak 5 gram siarczanu potasu i 2 gramy siarczanu magnezu
Nawizicie borówkę jak ma owoce?To nie wpływa na smak?
Krowiak to dobra opcja na teraz?
Krowiak to dobra opcja na teraz?
- toldi
- Od: 15 wrz 2015, o 11:42
Ani krowiak ani siarczan amonu, chyba że chcecie mieć problemy z przemarzaniem pędów i szarą pleśnią na wiosnę. Teżaz można dać potas a magnez w uzasadnionym przypadku gdyby go brakowało. Brak przyrostów aż do końca owocowania to błędy w uprawie, albo prze3ciążenie krzaków owocami, jedno i drugie odbije się na przyszły rok. I jeszcze jedno lanie wody bez umiaru spowoduje przelew w podłożu niedobory i kolejne pytania z gatunku a co dolega moim borówkom.
Pozdrawiam. Jacek
Na zime daje coś jak polifoska i kwaśna ziemia a na wiosne krowiak w płynie lub granulkach raz a potem tylko podgniły w wodzie rabarbar i czasem podsypie siarczanu magnezu i zelaza
Krzaki nigdy mocno nie cięte maja po ok 1,5m i co roku po kilka kg z krzaka owocu
Krzaki nigdy mocno nie cięte maja po ok 1,5m i co roku po kilka kg z krzaka owocu
- Szczurbobik
- Od: 17 lut 2016, o 20:29
Z innej beczki. Czy można posadzić krzak borówki w dołek, w którym już rosła wcześniej borówka po wymianie części ziemi? Mam spory owocujący krzew ale owoce mi nie smakują i chciałabym w to miejsce wsadzić smaczniejszą odmianę.
Pozdrawiam Lucyna
- massur
- Od: 22 maja 2012, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Jeśli krzak nie chorował i nie miał jakiejś plagi szkodników - chodzi o niezaszczepienie nowego pakietem problemów to jak najbardziej, tym bardziej, jeśli gleba dookoła o odpowiednim pH i strukturze.
Ps.
Jaka odmiana tak podpadła?
Ps.
Jaka odmiana tak podpadła?
Pozdrawiam,
Tomek
Tomek
- Szczurbobik
- Od: 17 lut 2016, o 20:29
Krzak jest zdrowy i ma dużo owoców. Chodzi o Bluecrop . Mam takie dwa, więc z jednym się rozstanę bez żalu (pewnie podaruję komuś). Mam jeszcze Spartan, Chandler, Torro, Darrow i Pink Lemonade. Ma Ktoś jakąś smaczną odmianę pasującą do tego towarzystwa?
Pozdrawiam Lucyna