Kawon ( arbuz ) - część 10

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Acetaminofen
50p
50p
Od: 25 sty 2019, o 22:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kawon ( arbuz ) - część 10

Post »

Napisz jeszcze jaką sadziłeś odmianę, żeby bardziej doświadczeni ode mnie mogli mieć komplet informacji
Darek26
200p
200p
Od: 5 maja 2019, o 17:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

3 strony wcześniej wrzuciłem zdjęcia. Niestety odmiany nie znam. Arbuz ma mocno zielony ogonek, wygląda bardzo 'zywo'. Ale nie chce przegapić najlepszego okresu do zerwania.
--julian--
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 gru 2017, o 14:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

wokan Ci napisał, że ten pierwszy to Rosario, a drugi to Sugar Baby. Poczekaj jeszcze kilka dni, bo te odmiany nie są aż tak wczesne :wink:
wokan pisze:Ten pierwszy to Rosario, ten drugi to Sugar Baby. Obie odmiany są średnio wczesne. Rosario potrafi dobić do 9 kg (średnio 4-5 kg). Sugar Baby jest mniejszy - około 3 kg.
Po 35-40 dniach od zapylenia spróbuj go silnie zgniatać w rękach - jak będzie w środku chrupał top znaczy, że dojrzały. Przy obecnych chłodach przewiduje, że dojrzewanie się trochę opóźni.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Tak czy owak, wszyscy zagraniczni hodowcy szczepią na tykwie.
wokan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2015, o 21:39

Post »

BobejGS Ja ten sezon potraktowałem jako rok testowy - użyłem 5 rodzajów podkładek (Dynia figolistna, tykwa, Shintoza F1, Cobalt F1, Shintoza F2) aby sprawdzić, która jest najlepsza.
Jak na razie tykwa jest porównywalna z profesjonalnymi podkładkami, a jedynie w zakresie wigoru arbuza jest trochę gorzej - mniej tworzy masy zielonej.
Jeżeli chodzi o smak to już niedługo się okaże. Drugie pokolenie Shintozy jak na razie wykazuje zbliżone cechy do F1, więc można zaoszczędzić na drogich nasionach F1.
Dynia fig. się nie sprawdziła. Rosario zaszczepione na tej dyni wydało tylko jeden owoc (na innych podkładkach średnio 4-5 szt. na krzak) i jakiś czas temu zaliczyło nagły zgon. Podkopania czy podgryzienia nie zauważyłem, więc pada na Fusarium.
Co do krzyżowania dyni to nie wykluczam, gdyż nie były w oryginalnym opakowaniu, w przeciwieństwie do innych zamówionych nasion u tego sprzedawcy. Ale jednej dyni pozwoliłem rosnąć i już owocuje - owoce ma podobne do oryginału :D

Darek26 Zadajesz pytanie, a potem jak ktoś CI odpowie to tego nie czytasz :roll: :roll: :roll:
Jeżeli to Rosario to ono potrzebuje około 40 dni od zapylenia. Więc jeszcze poczekaj.
rolnik90
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2011, o 19:21

Post »

Dziś znalazłem dwa zwiędnieteliscie na szczepionych , bardzo podobne do tych z fuzarioza były na podkladkach z tykwy. Mało tego.... Dałem sąsiadowi jedną sadzonke rosario szczepionej na tykwie, dziś jak bylem u niego widzę zwiendnięte liście, obok niej posadzil nieszczepione, ktore prawie poschły, możliwe ze fuzarioza przeniosła sie miedzy roślinami ?
Piotr
wokan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Takie zwiędnięte liście blisko środka to ja tez znajduje na kilku roślinach. Usunąłem i obserwuje.
Najciekawsze jest to, że moja jedyna nieszczepiona Carolina nadal rośnie jakby nigdy nic. Normalnie padła by już z najdalej tydzień temu. Tfu! Tfu!

Rolnik90 Pomiędzy roślinami raczej wykluczone, ona rozwija się i przechodzi pod ziemią. Jedyne co jest możliwe to zarażenie powyżej szczepienia, gdy grzyb wniknie jakoś w pęd.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Może trzebaby zapylić kontrolowanie jakąś sprawdzoną dynie/tykwe dla powiększenia banku z nasionami.

Fakt, że fuzarioza przechodzi przez korzenie ale hodowcy przestrzegali mnie przed tym, by nie przenosić choroby na rękach ani narzędziach w pobliże korzeni innych albo nie uszkodzić pędów tych szczepionych.

Ciężko mi coś mówić o szczepionych, skoro żadnego nie mam. Póki co arbuzy(opdukać) rosną zdrowo, po mimo pierwszych najstarszych liści z mączniakiem.

Skoro Rosario jest tak późne, to odstawiam oberwanie go na kolejny weekend.

A jak z Janosikiem? Bo jeden jest jak mi się zdaje na razie największym moim arbuzem. :)
--julian--
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moje wczorajsze Złoto Wolicy ;:167
Lekko ponad 2 kg słodyczy ;:108
Obrazek

Obrazek

Ostatnio zauważyłem ciekawą sprawę z arbuzami w marketach. Wybierałem arbuza i przeczytałem sobie etykietę na palecie/kartonie i o dziwo zawsze jest tam napisana odmiana ;:oj A skoro arbuzy są uprawiane na dużych plantacjach, to powinny powtórzyć cechy danej odmiany ;:173 Znalazłem nowy sposób na pozyskanie trudno dostępnych odmian. Na jednej z palet (tę odmianę akurat pamiętam) było napisane, że odmiana to Crimstar. W każdej palecie była inna. Musze się rozglądnąć za jakąś ciekawą ;:108

U mnie trochę liści znów przywiędło dzisiaj (są to raczej małe ilości), ale może to od braku wody, bo były podlane chyba w środę :oops:
Błażej ja moje Janosiki zrywałem w zeszłym roku później, one chyba dojrzewają podobnie do Rosario.

-- 26 lip 2019, o 22:12 --

Skąd pochodzi odmiana Janosik? Byłem przekonany, że to polska odmiana ;:224 Nawet na opakowaniu jest to napisane, a na jednym z niemieckich sklepów z nasionami przeczytałem, że to odmiana z Ukrainy :?:
wokan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

--julian-- to Złoto z chęcią powisiałoby jeszcze z kilka dni i byłoby jeszcze lepsze :D

Janosik to Polska odmiana. Piszą o tym nawet na rareseeds.com >>>KLIK<<<
Potrzebuje też około 40-45 dni.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ehh.. to tak czy owak należy czekać. ;:224

Pytanie czy zdołam wytrzymać. :lol:
--julian--
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

wokan
Wiem, wiem :wink: Ale nie mogłem się powstrzymać ;:306 To kolejne zebrać, jak będą miały około 35 dni?
Na tej stronie mają fajne odmiany 8-) Sprawdzam ją co jakiś czas.
--julian--
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zapytam jeszcze o jedną sprawę. :) Mam arbuza z AWN (odmiana Yellow Lady, ale wyrosły mi dwa różne owoce, mają po prostu inną skórkę) i nie wiem czy go zrywać, czy czekać? Ma 30 kilka dni, jutro napiszę ile dokładnie i ogonek uschnięty, arbuz chrupie. Sprawdzę jak z żółtą plamą pod spodem. Na tej stronie: https://www.alibaba.com/product-detail/ ... 79047.html jest napisane, że dojrzewa wcześnie, już po 24-26 dniach. Ale nie wiem jak to jest jak się pokrzyżował?
wokan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dla Złota 35 dni to u mnie optimum. Raz zerwałem po 39 dniach i podczas krojenia po prostu się rozpadł - miał tak cienką skórkę :D Ale w smaku to była czysta poezja.
Jak ten Yelow Lady chrupie, ma żółtą plamę to ja bym zrywał. Zawsze masz jeszcze drugiego kontrolnie :)

BobejGS cierp.... ...liwości ;:306 ;:306 ;:306 ;:306
--julian--
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jutro sprawdzę, czy ma tę plamę, bo nie powiem, przydałby mi się ma jutro :lol:
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”