Kawon ( arbuz ) - część 10

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
wokan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2015, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kawon ( arbuz ) - część 10

Post »

--julian-- to Złoto z chęcią powisiałoby jeszcze z kilka dni i byłoby jeszcze lepsze :D

Janosik to Polska odmiana. Piszą o tym nawet na rareseeds.com >>>KLIK<<<
Potrzebuje też około 40-45 dni.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ehh.. to tak czy owak należy czekać. ;:224

Pytanie czy zdołam wytrzymać. :lol:
--julian--
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 gru 2017, o 14:02

Post »

wokan
Wiem, wiem :wink: Ale nie mogłem się powstrzymać ;:306 To kolejne zebrać, jak będą miały około 35 dni?
Na tej stronie mają fajne odmiany 8-) Sprawdzam ją co jakiś czas.
--julian--
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zapytam jeszcze o jedną sprawę. :) Mam arbuza z AWN (odmiana Yellow Lady, ale wyrosły mi dwa różne owoce, mają po prostu inną skórkę) i nie wiem czy go zrywać, czy czekać? Ma 30 kilka dni, jutro napiszę ile dokładnie i ogonek uschnięty, arbuz chrupie. Sprawdzę jak z żółtą plamą pod spodem. Na tej stronie: https://www.alibaba.com/product-detail/ ... 79047.html jest napisane, że dojrzewa wcześnie, już po 24-26 dniach. Ale nie wiem jak to jest jak się pokrzyżował?
wokan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dla Złota 35 dni to u mnie optimum. Raz zerwałem po 39 dniach i podczas krojenia po prostu się rozpadł - miał tak cienką skórkę :D Ale w smaku to była czysta poezja.
Jak ten Yelow Lady chrupie, ma żółtą plamę to ja bym zrywał. Zawsze masz jeszcze drugiego kontrolnie :)

BobejGS cierp.... ...liwości ;:306 ;:306 ;:306 ;:306
--julian--
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jutro sprawdzę, czy ma tę plamę, bo nie powiem, przydałby mi się ma jutro :lol:
Awatar użytkownika
Pizza
500p
500p
Od: 28 mar 2018, o 11:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Chyba po ubiegłorocznej porażce w końcu doczekam się własnego arbuza z prawdziwego zdarzenia :)

Obrazek

Mają ze dwa tygodnie i już są większe od moich ubiegłorocznych wielkości "plus minus pomarańcza".
Na zdjęciu bodajże Rosario. Mam trzy krzaki arbuzów - dostały sporo miejsca, "patelnię", dosyć regularne podlewanie i tyle. Siane wprost do jałowego, zarośniętego przez ostatnie lata przez chwasty gruntu, pogoda ich nie rozpieszczała, szkodniki masakrowały, ale - są. Jakimś cudem :D
Chyba przy kolejnej wizycie dam im coś na ząb, bo nie samą wodą przecież arbuz żyje.
assolvere
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 lip 2019, o 10:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Od dwóch tygodni na arbuzach pojawiła się choroba, której nie potrafię zidentyfikować. Stosowanie były opryski zapobiegawcze miedzianem oraz na mączniaka prawdziwego. Liście robią się żółto-brazowe, a następnie pojawiają się brązowe plamy na których są białe kropeczki.
Choroba poraża kolejne rośliny a ja jestem bezradna. Macie pomysł co to może być?

Obrazek
ADAM12345
50p
50p
Od: 15 mar 2018, o 19:08

Post »

Powie mi ktoś co to za odmiana może być
Nasiona wyjęte z arbuza z biedronki ale tamten był podobny do złoto wolicy

Obrazek
wokan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zaczęło się złodziejstwo i wandalizm :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:
Asahi wzięli, Crimsona rozwalili i wyrzucili na aleje :evil: :evil: :evil: :evil: :twisted: :twisted: :twisted:

Obrazek

ADAM12345 Podobny do polskiego Bingo.
Acetaminofen
50p
50p
Od: 25 sty 2019, o 22:16

Post »

:shock: :shock: :shock: :shock: :shock:
Co za bydło. Szukaj nowej lokalizacji, może w gratisie będzie wolna od grzybków... Bo o pastucha w momencie jak nie masz prądu może być ciężko.

assolvere łącze się w bólu. Mam tak samo i nie wiem co ci powiedzieć. A rośliny ci od tego zdychają? Bo z tego co pamiętam to u mnie tak się dzieje tylko na najstarszych liściach, na reszcie zdarzają się inne plamy
assolvere
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 lip 2019, o 10:20

Post »

acetaminofen wygląda na to że choroba idzie od korzeni bo największe skupisko żółtych liści jest przy głównej łodydze. Liście robią się żółto-brązowe, potem dostają czarnych plam, następnie robią się całe czarne i usychają. Na młodych liściach nie zauważyłam, ale nie wiem czy to nie jest kwestia czasu kiedy i na nie przyjedzie pora.
Obrazek
:?:
Acetaminofen
50p
50p
Od: 25 sty 2019, o 22:16

Post »

No to ja mam dokładnie tak samo. Dodatkowo pędy dostają brązowych plam, które się rozszerzają w efekcie czego zostają z nich brązowe suche kikuty, co chyba widzę również na twoim zdjęciu. Osobiście nieśmiało obstawiam antraknozę, chociaż to w zasadzie strzał na ślepo, jakkolwiek pojawiają się objawy które coraz bardziej pasują do tejże. Nic nie pomogę, na razie leje co popadnie. W zeszłym roku tylko switch dał jakieś efekty, ale cudów nie ma. Póki roślina rośnie nie mając innych dolegliwości niż tych parę listków nie przejmował bym się zbytnio. Nie jest powiedziane że i twój przypadek rozwinie się jak u mnie
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”