Borówka amerykańska - 11 cz.

Drzewa owocowe
Zablokowany
garom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lut 2017, o 17:56
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Borówka amerykańska - 11 cz.

Post »

Z nowych odmian polecany jest Bonus i Chandler ze względu na wielkość owoców, ale co do smaku to jeszcze nie wiem bo posadziłem w ubiegłym roku i dopiero teraz się okaże... . Nie przejmuj się tym,że wsadzisz w to samo miejsce borówkę bo kolega massur ma 100% rację - nic jej nie będzie. Ja tak robię od prawie 30 lat ze wszystkimi gatunkami i odmianami drzew i krzewów owocowych. :) Jeżeli tylko nie popełni się błędu przy przesadzaniu, a sadzonki są zdrowe to na pewno będzie ok. ;:173
Awatar użytkownika
Szczurbobik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2016, o 20:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

To super. Chandlera mam, pasuje mi ta odmiana. A coś z późniejszych, poza Darrow?
Pozdrawiam Lucyna
garom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lut 2017, o 17:56
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jest w necie oferta pewnej szkółki, gdzie podane są w formie tabeli terminy dojrzewania borówek. Podaję poniżej linka do tej strony, tylko nie wiem czy admin mi tego nie usunie...? :wink:
https://kielkowski-szkolka.pl/tabela-te ... rykanskiej
Awatar użytkownika
Szczurbobik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2016, o 20:29

Post »

No jo! (mówiąc po toruńsku :wink: ) Tylko, które smaczne?
Pozdrawiam Lucyna
Jack85
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 4 lip 2019, o 22:01

Post »

Miał ktoś doczynienia z nową odmianą Polaris? Ostatnio widziałem w markecie.
kanap
200p
200p
Od: 13 paź 2015, o 13:37

Post »

Ja posadziłem 4 sztuki Hannah's Choice bo na youtube użytkownik majkel twierdził, że z tego co wsadził to ta odmiana jest najsmaczniejsza, ale wiadomo każdy ma inne gusta.
Awatar użytkownika
tomekb1
Przyjaciel Forum - silver
Od: 30 gru 2012, o 18:33

Post »

Wśród moich krzewów borówek kilkanaście jest bardzo starych , praktycznie nie owocujących. Z uwagi, że zaniedbałem cięcie, niektóre nie mają też w ogóle młodych pędów . Chciałbym je radykalnie odmłodzić. Mogę to zrobić teraz skoro nie ma na nich owoców, czy poczekać z tym do jesieni? Czy jest sens odmładzania takich około dwudziestoletnich dwumetrowych krzewów, czy lepiej zlikwidować i posadzić młode?
Pozdrawiam
Tomek
Awatar użytkownika
toldi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2015, o 11:42

Post »

Jeżeli krzewy są zdrowe, to jak najbardziej jest sens je odmłodzić, są już z dobrze rozwiniętym systemem korzeniowym i zaadaptowaną mikroflorą. W zasadzie mógłbyś ciąć je teraz, ale do jesieni nie będzie zadowalających przyrostów a i nie wiadomo jak zniosłyby zimę. Jak zrobisz cięcie z końcem zimy lub wczesną wiosną jest większa szansa na dorodne silne przyrosty. Paki kwiatowe które będą owocować w przyszłym roku i tak tworzą się latem.
Pozdrawiam. Jacek :uszy
sailor62
50p
50p
Od: 1 cze 2015, o 20:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Toldi proszę cię o radę . Prawdopodobnie na kilku roślinach mam deficyt ,lub nadmiar jakiegoś pierwiastka . Coś sam próbowałem znależć ,ale nic mi nie pasuje .W poprzednich latach w nawożeniu stosowałem nawozy wieloskładnikowe dedykowane do borówki i jesienią siarczan potasu z siarczanem magnezu . Teraz na kilku krzakach kilka razy zastosowałem gnojówkę z pokrzyw .I te rośliny mają małe przyrosty , małe sztywne liście . Liście są ciemno zielone . Podejrzewam przyblokowanie pobierania potasu lub fosforu przez wapń pochodzący z pokrzyw .
Awatar użytkownika
toldi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2015, o 11:42

Post »

Jeżeli są to niedobory to mogły wystąpić braki mikroelementów, podobne oznaki daje deficyt boru, ale nie koniecznie w Twoim przypadku. Może również została zakłócona równowaga pobierania więcej niż jednego składnika a brakujący składnik jest w podłożu. Przenawożenia gnojówką pokrzywową raczej nie zrobiłeś jeżeli była rozcieńczana. Proponuję zastosować oprysk nawozem wieloskładnikowym z mikroelementami np. Florovitem uniwersalnym jesiennym o małej zawartości azotu lub podobnym. Borówki dobrze reagują na uzupełnianie składników dolistnie.
Pozdrawiam. Jacek :uszy
sailor62
50p
50p

Post »

Tak zrobię . Mam florovit jesienny ,a wczoraj zamówiłem na allegro dla siebie i sąsiadów : Florovit Jesienny Do Roslin Kwaśnolubnych .
Zastosuję chyba ten nowo zamówiony .
sailor62
50p
50p

Post »

Toldi dziękuje jescze raz . Deficyt boru to może być to . Poczytałem coś z tłumaczeń z USA . Bor jest bardzo łatwo wypłukiwany nie tylko z górnych ,ale i z głębszych warstw gleby . W tym roku u nas (Polkowice na Dolnym Śląsku ) mocna susza i podlewanie bylo dość mocne . A słabo wyglądają rośliny na 4 letniej kwaterze mało nawożonej nawozami wieloskładnikowymi , gdzie do wypłukania boru mogło dojść najszybciej . Inne rośliny 15 i 10 letnie są ok . Toldi jakby Ci się chciało sprawdzić ,czy kiedyś mi nie doradziłeś na deficyt magnezu po wprowadzeniu gipsu to podziękuję ci dodatkowo
Awatar użytkownika
tomekb1
Od: 30 gru 2012, o 18:33

Post »

toldi pisze:Jeżeli krzewy są zdrowe, to jak najbardziej jest sens je odmłodzić, są już z dobrze rozwiniętym systemem korzeniowym i zaadaptowaną mikroflorą. W zasadzie mógłbyś ciąć je teraz, ale do jesieni nie będzie zadowalających przyrostów a i nie wiadomo jak zniosłyby zimę. Jak zrobisz cięcie z końcem zimy lub wczesną wiosną jest większa szansa na dorodne silne przyrosty. Paki kwiatowe które będą owocować w przyszłym roku i tak tworzą się latem.
Dzięki za info. Czy krzew który ma tylko stare przyrosty (nazwy niestety nie pamiętam), tzn jakiekolwiek młode gałązki zaczynają się dopiero jakieś60 cm nad ziemią przyciąć wczesną wiosną na zero, czy zostawić jakieś szczątkowe gałązki?
Pozdrawiam
Tomek
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”