Płyta pcv poliestrowa w rolce - montowanie drugiej i kolejnych warstw
Płyta pcv poliestrowa w rolce - montowanie drugiej i kolejnych warstw
Dzień dobry wszystkim. Mam taką zagwozdkę i brak ideai jak to rozwiązać. Otóż mam zadaszenie 3x5metrów i chciałbym to przykryć czymś takim: Link do allegro usunięty,prosze zapoznac się z regulaminem forum/Karo
Poliester falisty płyta pcv pvc w rolce
Do tej dystanse i wkręty z kapeluszami takie jak niżej na tej aukcji pokazane są.
Montować chcę to na belkach (4x6cm x 3m) - co 50cm no i z pierwszym pasem płyty nie będzie raczej problemów, natomiast nie mam idei jak zamontować drugi pas i kolejne (które będą na zakładkę tj. jedna fala na drugą), a konkretnie jak dostać się do środka by wkręty wkręcić. Na ten daszek wejść to raczej nie bo bałbym się, że i moje marne 60k nie utrzyma no i nie mam pomysłu jak takie coś się montuje. W internecie znalazłem tylko jakieś animacje bez udziału człowieka montującego takie cosie.
Poliester falisty płyta pcv pvc w rolce
Do tej dystanse i wkręty z kapeluszami takie jak niżej na tej aukcji pokazane są.
Montować chcę to na belkach (4x6cm x 3m) - co 50cm no i z pierwszym pasem płyty nie będzie raczej problemów, natomiast nie mam idei jak zamontować drugi pas i kolejne (które będą na zakładkę tj. jedna fala na drugą), a konkretnie jak dostać się do środka by wkręty wkręcić. Na ten daszek wejść to raczej nie bo bałbym się, że i moje marne 60k nie utrzyma no i nie mam pomysłu jak takie coś się montuje. W internecie znalazłem tylko jakieś animacje bez udziału człowieka montującego takie cosie.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Płyta pcv poliestrowa w rolce - montowanie drugiej i kolejnych warstw
Robiłem daszek z takiej trapezówki. Stopniowo ją rozwijałem i przykręcałem na bieżąco . Upierdliwa robota ale trzyma się już kilka lat.
Przy jednym pasie tak by szło, ale muszę mieć co najmniej 2 pasy i one muszą nachodzić na siebie, a w miejscu nachodzenia właśnie dystanse i wkręty.
-
Albo roluj dwa pasy jednocześnie albo zacznij od dolnego, przykręć go bez kawałka z nakładką. Połaczenie bez większych problemów skręcisz kładąc 2 pas.
-
Twoim głównym problemem jest to, że się zafiksowałeś na swoim sposobie myślenia zamiast starać się zrozumieć to co ja napisałem. Kupujesz folię zwiniętą w rulon prawda? Taki rulon kładziesz na daszek i zaczynassz przykręcać wkrętami od samego brzegu stopniowo rozwijając rulon.
Jaśniej już nie potrafię wytłumaczyć .
Jaśniej już nie potrafię wytłumaczyć .
-
- Od: 7 mar 2018, o 10:27
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nie ma żadnych różnic i szczegółów. Z rysunku może nie dokładnie wynika, ale masz przecież belki (jak je nazywasz) rozstawione co 50 cm. To na tyle duża odległość, abyś się zmieścił pomiędzy nimi i swobodnie rozwijał przed sobą rulon folii, którą mocujesz w odpowiednich miejscach. Nie rozwijasz przecież na raz całego rulonu, a jedynie tyle, byś mógł ponad rulonem przełożyć ręce uzbrojone w narzędzia i elementy montażowe. Wysokość drabiny dobierasz tak, by swobodnie można ją było przemieszczać pod konstrukcją zadaszenia i jednocześnie tak, by stojąc na stopniach drabiny mieć poziom zadaszenia na wysokości pasa lub poniżej - stojąc na drabinie znajdujesz się pomiędzy belkami (do których mocujesz poliester falisty) w dowolnym miejscu mieszczącym się w obrysie konstrukcji zadaszenia. Masz pełną swobodę działania, nieco tylko ograniczoną wielkością rulonu poliestru, który cały czas masz przed sobą.
Jeżeli nadal nie możesz zrozumieć, pozostaje Ci opcja z rusztowaniem. Po bokach konstrukcji stawiasz podpory, na których opierasz deski o długości większej niż szerokość konstrukcji. Z desek układasz podest nieco powyżej konstrukcji tak, by z podestu móc rozwijać i mocować poliester.
Jeżeli nadal nie możesz zrozumieć, pozostaje Ci opcja z rusztowaniem. Po bokach konstrukcji stawiasz podpory, na których opierasz deski o długości większej niż szerokość konstrukcji. Z desek układasz podest nieco powyżej konstrukcji tak, by z podestu móc rozwijać i mocować poliester.
-
Dobrze wytłumaczone ale nie każdy jest tak samo "techniczny" i czasem trzeba poprowadzić za rączkę
Zaczynasz od najniższej części dachu żeby zakładki nie były "pod włos". Przykręcasz w kolejności 1-2 zostawiając wolny górny koniec , potem 3 i 4 lub 1-3 zostawiając wolny brzeg, potem 2 - wolny górny koniec i na końcu 4 . Czarna kropa w środku to wkręt idący przez wszystkie 4warstwy więc trzeba go wkręcić dopiero po położeniu ostatniej płyty.
Zaczynasz od najniższej części dachu żeby zakładki nie były "pod włos". Przykręcasz w kolejności 1-2 zostawiając wolny górny koniec , potem 3 i 4 lub 1-3 zostawiając wolny brzeg, potem 2 - wolny górny koniec i na końcu 4 . Czarna kropa w środku to wkręt idący przez wszystkie 4warstwy więc trzeba go wkręcić dopiero po położeniu ostatniej płyty.
Dzięki za odpowiedzi, pozostaje sprawdzić w praktyce a wiem, że to nie będzie tak prosto jak tłumaczycie.
-
Nie jest też trudno jak ktoś podpowie. Jak robiłem pierwszy raz to sam musiałem wpaść na metodę. Powodzenia.