CHOROBY róż - Cz.2
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 wrz 2007, o 19:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: CHOROBY róż Cz.2
Mój Crocus Rose złapał jakąs dziwną chorobę, może ktos wie co to jest?
oznaki choroby sa tylko na spodniej stronie liscia
oznaki choroby sa tylko na spodniej stronie liscia
Gorąco pozdrawiam z Gór Świętokrzyskich
Bożena
Bożena
- ania1590
- Od: 3 kwie 2009, o 08:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Co za rok? Było mało opadów więc nie myślałam że będzie w ogóle potrzebna ochrona. Po raz pierwszy wszystkie plagi egipskie spadły na moje róże. Na prawie wszystkich (ok.50 ) krzewach jest mączniak rzekomy lub prawdziwy, na niektórych czarna plamistość. Przy pierwszych objawach mączniaka prawdziwego opryskałam wyciągiem z chrzanu, po kilku dniach danmarkiem i swichem. Choroby szaleją jakby nic. Kilka dni temu opryskałam sodą oczyszczoną, teraz chcę powtórzyć sodę z florovitem i szarym mydłem. Co na to znawcy tematu?
ania1590
- darstenka
- 100p
- Od: 23 cze 2008, o 16:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Czym może być spowodowane zasychanie pąków? Mam Pilgrim i połowa pąków opadła
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Na różach nie ma cudów- czarna plamistość. Użyj coś z rodzaju IBE: Tebu, Score, Zato...bona pisze:Mój Crocus Rose złapał jakąs dziwną chorobę, może ktos wie co to jest?
Suszą?darstenka pisze:Czym może być spowodowane zasychanie pąków? Mam Pilgrim i połowa pąków opadła
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
Witajcie!
Bardzo proszę o pomoc z moimi różami.
Zaznaczę, ze dopiero zaczynam i już nie wiem co robić. Obie posadzone w glebie przeznaczonej dla róż.
1. Róża pnąca posadzona w tym roku. Pojawia się na niej mszyce (nie dużo) - od razu używam środka dołączonego na zdjeciach i szybko ginęły. Na początku rosła pięknie, ale od jakiegoś czasu wzrost jest zatrzymany, kwiaty opadły a na liściach to co widać (ostatnie zdjęcia)
2.
(Nie wiem jaka to róża) - posadzona w tamtym roku, również mam z nią problemy
Bardzo proszę o pomoc z moimi różami.
Zaznaczę, ze dopiero zaczynam i już nie wiem co robić. Obie posadzone w glebie przeznaczonej dla róż.
1. Róża pnąca posadzona w tym roku. Pojawia się na niej mszyce (nie dużo) - od razu używam środka dołączonego na zdjeciach i szybko ginęły. Na początku rosła pięknie, ale od jakiegoś czasu wzrost jest zatrzymany, kwiaty opadły a na liściach to co widać (ostatnie zdjęcia)
2.
(Nie wiem jaka to róża) - posadzona w tamtym roku, również mam z nią problemy
- maryann
To jak niedobór potasu, azotu, magnezu - ogólnie choroby fizjologiczne; na pozostałych z resztą też. Przydałoby sie nawieźć kompostem.
co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.
- maryann
A nie możesz zrobić własnego? Na jesień podsypać (ja nawet okrywam) i na przyszły sezon
co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.
Dopiero na jesień?? Chciałabym już im pomoc
- maryann
Spokojnie, gwałtem tylko zaszkodzisz.
Ale jeśli już, to oprysk dolistny z nawozu zawierającego chelaty.
Ale jeśli już, to oprysk dolistny z nawozu zawierającego chelaty.
co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.
Na Chopinie takie mi się porobiło liście jakieś podpowiedzi co to za choroba może być
Czy jest możliwość zwalczanie tego bez uźycia chemi
Czy jest możliwość zwalczanie tego bez uźycia chemi
Ewa
Chorujące róże.
Witam! Mam prośbę o porade. Moje róże okrywowe zaczęły chorować. Na liściach pojawiają się czarne plamy, następnie liść żółknie i opada. Chorują również kwiaty. Wygląda na czarna plamistość ale zaczęłam mieć wątpliwości czy to nie atraknoza, bo moje brzozy chorowały na nią w tym sezonie. Po drugiej stronie domu, ale jednak;-) czy moglibyście rzucić okiem na zdjęcia i podpowiedzieć czy to plamistosc i czym najlepiej leczyc.?