Żywopłot z ałyczy,śliwy wiśniowej(Prunus cerasifera)
- annodomini
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 sty 2008, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Żywopłot z ałyczy,śliwy wiśniowej(Prunus cerasifera)
Mam czerwone, z pestek. Rosną jak każde inne.
Wypowiadam się na FO, gdy mam o czymś jakiekolwiek pojęcie,
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
Witam, potrzebuję dorady:
posadziłem ok 3 tyg temu szpaler z ałyczy Nigra , sadzonki z doniczek wys ok 40-70 cm, część z nich miała już sporo liści a część dopiero zawiązki ale widać było, że wszystkie są zdrowe. Posadzone na bardzo słabym gruncie, pełne słońce ; jest to nasyp z "wszystkiego" ( ziemia, kamienie żwir etc.). Po posadzeniu ściąłem wszystkie na ok 35 cm (powyżej pkt szczepienia)
W tym momencie roślinki nie wykazują przyrostów prawie żadnych, te co miały listki dalej je mają a te co miały tylko zawiązki dalej mają zawiązki. Pogoda była przez ten czas deszczowa więc nie uschły
Mam jedno podejrzenie dlaczego tak jest; sadził je wujek, który nie jest ogrodnikiem; do każdej wykopanej dziury dodawał ziemi z worków i prawdopodobne jest to, ze pomylił worki i dosypał do każdej torfu kwaśnego a czytałem, że ałycza nie lubi kwaśnej gleby- Nie mam co prawda pewności bo sadził też szpaler z Karagany a ta akurat rośnie pięknie:)
Doradzicie co robić?
posadziłem ok 3 tyg temu szpaler z ałyczy Nigra , sadzonki z doniczek wys ok 40-70 cm, część z nich miała już sporo liści a część dopiero zawiązki ale widać było, że wszystkie są zdrowe. Posadzone na bardzo słabym gruncie, pełne słońce ; jest to nasyp z "wszystkiego" ( ziemia, kamienie żwir etc.). Po posadzeniu ściąłem wszystkie na ok 35 cm (powyżej pkt szczepienia)
W tym momencie roślinki nie wykazują przyrostów prawie żadnych, te co miały listki dalej je mają a te co miały tylko zawiązki dalej mają zawiązki. Pogoda była przez ten czas deszczowa więc nie uschły
Mam jedno podejrzenie dlaczego tak jest; sadził je wujek, który nie jest ogrodnikiem; do każdej wykopanej dziury dodawał ziemi z worków i prawdopodobne jest to, ze pomylił worki i dosypał do każdej torfu kwaśnego a czytałem, że ałycza nie lubi kwaśnej gleby- Nie mam co prawda pewności bo sadził też szpaler z Karagany a ta akurat rośnie pięknie:)
Doradzicie co robić?
-
- 200p
- Od: 9 lis 2013, o 14:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Każda nowo posadzona roślina nie urośnie Ci od razu metr w górę. Musisz poczekać na jakieś konkretne przyrosty do następnego roku. Teraz śliwy się korzenią.
Witam wszystkich serdecznie, jest to mój pierwszy post na tym forum
Odkopałem ten temat, ponieważ uznałem, że najbardziej pasuje do mojego pytania.
Mam żywopłot z ałyczy, który był przez lata zapomniany i już bardzo 'zdrzewiał' i postanowiłem go odmłodzić. Miał już około 4 metrów, a ja ściąłem go pod koniec lipca na wysokość około 1.5 metra, ale teraz zacząłem się zastanawiać czy nie lepiej byłoby go uciąć przy samej ziemi i prowadzić go od nowa, aby ładnie zagęścił się od samego dołu.
Poniżej zdjęcie owego żywopłotu w trakcie cięcia, po prawej stronie przed ścięciem, po lewej już po.
Co sądzicie?
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam
Odkopałem ten temat, ponieważ uznałem, że najbardziej pasuje do mojego pytania.
Mam żywopłot z ałyczy, który był przez lata zapomniany i już bardzo 'zdrzewiał' i postanowiłem go odmłodzić. Miał już około 4 metrów, a ja ściąłem go pod koniec lipca na wysokość około 1.5 metra, ale teraz zacząłem się zastanawiać czy nie lepiej byłoby go uciąć przy samej ziemi i prowadzić go od nowa, aby ładnie zagęścił się od samego dołu.
Poniżej zdjęcie owego żywopłotu w trakcie cięcia, po prawej stronie przed ścięciem, po lewej już po.
Co sądzicie?
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam
- maska2
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 24 kwie 2015, o 13:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re:
Jak na dzień dzisiejszy wygląda żywopłot z Antypki i Ałyczy?
brzeszczot pisze:Jak i kiedy ciąć żywopłot z ałyczy i antypki?
Z tym pytaniem zwracam się do Was.
Niezbędne informacje:
Żywopłot ma niespełna dwa lata, złożony z ałyczy i antypki (ostatnie zdjęcie).
Ałycz na zdjęciach 1-3 (od góry, od lewej). Sadzona jesienią 2012 jako patyczki jednorzędowo , ale gesto ze względu na brak miejsca. Na wiosnę 2013 zdecydowane podcięta do 20 cm. Wygląda jak widać na zdjeciach: zagęściła się w miarę się od dołu i na boki, niektóre wystrzeliły bardzo wysoko.
Antypka (ostatnie zdjęcie) - wszystko podobnie jak wyżej, tylko sadzona dwurzędowo i wygląda bardziej ... "żywopłotowo".