Moje storczyki od północy
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 cze 2010, o 23:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Moje storczyki od północy
Jak stoją w miejscu to mogą być pędy kwiatowe.
Teraz to nie pora dla niej do zakwitnięcia, raczej powinny dojrzewać do jesieni wytworzone przyrosty.
Musisz cierpliwie czekać a i trzeba ją będzie przechłodzić porządnie na jesieni inaczej nie zakwitnie.
Teraz to nie pora dla niej do zakwitnięcia, raczej powinny dojrzewać do jesieni wytworzone przyrosty.
Musisz cierpliwie czekać a i trzeba ją będzie przechłodzić porządnie na jesieni inaczej nie zakwitnie.
Z chłodzeniem nie będzie problemu, stoi sobie pod chmurką, ma zapewniony chłód i różnice temperatur
pozdr Dorota
Moje storczyki
Moje storczyki
pozdr Dorota
Moje storczyki
Moje storczyki
- Monnia445
- 200p
- Od: 8 gru 2017, o 22:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dorotko, bardzo ładny kolor
Taki delikatny pudrowy róż. Lubię te nasze zwykłe hybrydy, choć czasem już zapominamy nawet jakie kolory mają...
Kiedyś jak miałam więcej phalaenopsisów to też zapominałam o ich kolorach. Gdy zakwitły to wielki szok i zdziwienie że w ogóle mam taki kolor storczyka
Ale to miłe uczucie, taka niespodzianka...
Taki delikatny pudrowy róż. Lubię te nasze zwykłe hybrydy, choć czasem już zapominamy nawet jakie kolory mają...
Kiedyś jak miałam więcej phalaenopsisów to też zapominałam o ich kolorach. Gdy zakwitły to wielki szok i zdziwienie że w ogóle mam taki kolor storczyka
Ale to miłe uczucie, taka niespodzianka...
Dzisiejszy
I maleństwo od Mireczki
Kuzyn Apari
Phal. pulchra przeżyła u mnie zimę i ma się jej na życie.
Zimą zgubiła trzy listki, teraz rośnie już drugi, do tego korzonek i jakiś "pingiel" trudny do okreslenia
I maleństwo od Mireczki
Kuzyn Apari
Phal. pulchra przeżyła u mnie zimę i ma się jej na życie.
Zimą zgubiła trzy listki, teraz rośnie już drugi, do tego korzonek i jakiś "pingiel" trudny do okreslenia
pozdr Dorota
Moje storczyki
Moje storczyki
- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Tą brązową zmianę smarowałaś czymś antygrzybicznym?
Storczyk ma faktycznie wolę życia. Czasami nawet zdarza się, że po uszkodzeniu stożka wzrostu, storczyki wypuszcza u podstawy keiki i to u Ciebie będzie chyba nowy osobnik - u siebie tak właśnie miałem, gdzie został tylko jeden listek, ale z boku trzonu odbił.
Ładny ten żółtek z czerwoną warżką, podoba mi się takie zestawienie.
Storczyk ma faktycznie wolę życia. Czasami nawet zdarza się, że po uszkodzeniu stożka wzrostu, storczyki wypuszcza u podstawy keiki i to u Ciebie będzie chyba nowy osobnik - u siebie tak właśnie miałem, gdzie został tylko jeden listek, ale z boku trzonu odbił.
Ładny ten żółtek z czerwoną warżką, podoba mi się takie zestawienie.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Miło mi, że Ci się podoba, to po mojej mamie, jeden z kilku odziedziczonych.
Tej plamy nie smarowalam niczym, nie jest mokra, nie powiększa się i jest tam od zawsze ten "pingiel" też stoi w miejscu i nie rośnie, sama jestem ciekawa co to?
Pojawiło się wcześniej niż listki i nic nie urosło od kwietnia, pozostaje czekać
I jeszcze jeden nowy zakwit
Tej plamy nie smarowalam niczym, nie jest mokra, nie powiększa się i jest tam od zawsze ten "pingiel" też stoi w miejscu i nie rośnie, sama jestem ciekawa co to?
Pojawiło się wcześniej niż listki i nic nie urosło od kwietnia, pozostaje czekać
I jeszcze jeden nowy zakwit
pozdr Dorota
Moje storczyki
Moje storczyki
Piękne kwitnienia Gratulacje Mój faworyt to ten z kropeczkami
- zabkamarta
- Od: 1 maja 2017, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Trzemam kciuki za Phalaenopsis pulchra. Bardzo ona mi się podoba i może, że kiedyś zagości u mnie na parapecie
Witaj, Reniu i Martuś w moim wątku
U was jest dopiero co podziwiać
Phal. Pulchra to było od zawsze moje chciejstwo, długo broniłam się przed botanikami, ale jak nie spróbujesz, się nie dowiesz czy dasz radę
I tak któregoś dnia zawitała na moim parapecie, przeżyła, mam nadzieję że będzie żyć dalej, tak samo że kiedyś zakwitnie cristata i moje dendrobia, bo skoro zawitły cymbidia, to dlaczego nie... Poczekam
U was jest dopiero co podziwiać
Phal. Pulchra to było od zawsze moje chciejstwo, długo broniłam się przed botanikami, ale jak nie spróbujesz, się nie dowiesz czy dasz radę
I tak któregoś dnia zawitała na moim parapecie, przeżyła, mam nadzieję że będzie żyć dalej, tak samo że kiedyś zakwitnie cristata i moje dendrobia, bo skoro zawitły cymbidia, to dlaczego nie... Poczekam
pozdr Dorota
Moje storczyki
Moje storczyki
Mojej koleżance regularnie i obficie kwitną cymbidia. Wiszą w koszach na drzewach w ogrodzie całe lato. Podlewa je przez namaczanie co jakiś czas. Nic więcej nie robi A ja już zrezygnowałam z cymbidiów Nie można mieć wszystkiego
Reniu, moje podobnie, od wczesnej wiosny do późnej jesieni zdane na matkę naturę, tylko w okresach suszy podlewanie z konewki
pozdr Dorota
Moje storczyki
Moje storczyki
Dorotko, nadrabiam zaległości i również u Ciebie pojawiło się sporo kwitnień.
Okazuje się, że to twoje północne stanowisko, wcale nie jest takie złe dla storczyków. Całkiem całkiem sobie
u Ciebie radzą, a Ty z nimi
Trzyma kciuki za przeżycie i kwitnienie Phal. pulchra i piękny wzrost maleństwa 'equestris" od Mireczki.
Fajna zdrowa roślinka
Okazuje się, że to twoje północne stanowisko, wcale nie jest takie złe dla storczyków. Całkiem całkiem sobie
u Ciebie radzą, a Ty z nimi
Trzyma kciuki za przeżycie i kwitnienie Phal. pulchra i piękny wzrost maleństwa 'equestris" od Mireczki.
Fajna zdrowa roślinka
Pozdrawiam, Joanna
Uratowane storczyki Art cz.I, Ulubione storczyki Art cz.II
Ulubione storczyki Art cz.III
Uratowane storczyki Art cz.I, Ulubione storczyki Art cz.II
Ulubione storczyki Art cz.III