Oj, naplątałam...
Z nr 3 - któremu w katalogu odpowiada Todora- zakwitła ta różowa , z białymi końcówkami płatków- nijak ma się do opisu Todory, więc to co innego... Powiadacie ze Stanisławem, że to "Fuzzy Wuzzy" ? No, ładnie się nazywa i kwiatek też ładny, taki wdzięczny...
Pierwsze zdjęcie do identyfikacji to było - z opisem "kolor to dużo głębsza purpura, niż pokazuje zdjęcie, ciekawe, i może charakterystyczne, jest rozjaśnienie do różu zewnętrznych płatków" - to właśnie uznałam za Imperial Wine,... co jest pudłem..
No i jeszcze zapytanie było o tą jednolicie ciemno czerwona ( miała etykietkę z numerem 680 - co opisałam jako AC Abby- ale teraz zajrzałam do katalogu,a tam przy AC Abby jest 681 ..gdzieś się pomyliłam... sprawdzę jutro w ogrodzie jaki numerek jest przy etykiecie ).. no w każdym razie to nie AC Abby
No i nie wiem do której mojej fotki tyczy nazwa "Camano Concord" - ale poszukam wizerunku w necie i może się dowiem.
Już wiem- to do tej kaktusowej fioletowej -co pierwsza propozycja brzmiała Orfeo... -może Camano Concord jest trafniejsza- bardziej pasuje rozmiar kwiatu, na zdjęciu w katalogu wygląda na bardziej wyraźnie kaktusową... Orfeo jakby mniej ma pozwijane w rurki płatki, choc zaliczony do kaktusowych..
U mnie wiele dali - tegorocznych nabytków dopiero się zbiera do kwitnienia, szaleją te z ubiegłorocznych karp, choć kilka nowinek tez już z kwiatem ( jak te o które pytam...). Bardzo przyjemny jest Bartosz, uwagę zwraca ta miodowa z fotki zbiorowej ( poczołgam się jutro pod krzakiem i etykietkę wydobędę

), mocno w moim guście jest Hagoromo K.
A to dopiero początek.. oj , będzie się działo!