Klon (Acer ) dyskusje ogólne
- AGA Z
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 14 paź 2009, o 11:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Klon pospolity (Acer plantanoides) dyskusje ogólne
Poproszę o radę.
Mam Klona, nie wiem jak się nazywa. Posadzony w tamtym roku na wiosną. Szczepiony jest dość nisko i bardzo wysoko urósł pęd. Co mam z nim zrobić? Uciąć, zostawić? Jak wysoko uciąć?
Zrobił się taki nieforemny. Mam obawy przed ciachaniem, ale jak trzeba ciachnę, tylko poradźcie.
Mam Klona, nie wiem jak się nazywa. Posadzony w tamtym roku na wiosną. Szczepiony jest dość nisko i bardzo wysoko urósł pęd. Co mam z nim zrobić? Uciąć, zostawić? Jak wysoko uciąć?
Zrobił się taki nieforemny. Mam obawy przed ciachaniem, ale jak trzeba ciachnę, tylko poradźcie.
Pozdrawiam Agnieszka
Spis treści
Spis treści
- Xeper
- 100p
- Od: 27 maja 2014, o 16:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Klon pospolity (Acer plantanoides) dyskusje ogólne
Mam problem z klonem szczepionym globosum.
Klonów jest kilka i były posadzone razem 3 lata temu. Do tej pory rosły równo i bez problemów.
Niestety, po zimie jeden z nich ma wyraźnie słabsze liście od pozostałych, tak jak na zdjęciu. Wypuścił je też dużo później od pozostałych.
Dla porównania dałem inny, posadzony w tym samym czasie, dosłownie 3 metry dalej.
Czy jakoś mogę tu pomóc?
Klonów jest kilka i były posadzone razem 3 lata temu. Do tej pory rosły równo i bez problemów.
Niestety, po zimie jeden z nich ma wyraźnie słabsze liście od pozostałych, tak jak na zdjęciu. Wypuścił je też dużo później od pozostałych.
Dla porównania dałem inny, posadzony w tym samym czasie, dosłownie 3 metry dalej.
Czy jakoś mogę tu pomóc?
Ten rok jest rokiem wielkiej nauki. Wiem, że nic nie wiem ;)
-
- 50p
- Od: 16 lip 2015, o 12:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Wszystko o klonach,odmiany
W jakich odstępach sadzić klona pospolitego ? 4 metry od pniaka do pniaka starczy ?
Czy mogę teraz ciąć klony ?
Witam
Mam zamiar teraz ciąć klony czyli skrócić je o 60 cm , bo mamy listopad bardzo ciepły plus 17 stopni ? czy mogę czy lepiej poczekać jeszcze ?
Mam zamiar teraz ciąć klony czyli skrócić je o 60 cm , bo mamy listopad bardzo ciepły plus 17 stopni ? czy mogę czy lepiej poczekać jeszcze ?
-
- 50p
- Od: 13 cze 2018, o 16:27
Re: Klon (Acer ) dyskusje ogólne
Zdecydowanie odradzam cięcia klonów teraz, poczekaj do wczesnej wiosny, tak w lutym jak soki jeszcze nie krążą, rana od cięcia szybciej się zagoi.
-
- 100p
- Od: 26 lis 2016, o 20:49
A nie na odwrót ?! W Kanadzie syrop klonowy pobiera się właśnie luty/marzec kiedy soki zaczynają płynąć do gałęzi. Dużym błędem będzie cięcie ich w tedy. A zważając na to że mamy wyjątkowo ciepłą suchą jesień rany zdążą się jeszcze zagoić. Więc śmiało możesz ciąć.
-
- 200p
- Od: 9 lis 2013, o 14:24
Re: Klon jesionolistny ( Acer negundo )
Jaka może być przyczyna, że moje klony jesionolistne Oddesanum nie rosną? Posadzone 4 lata temu, przyrosty od tego czasu naprawdę marne. Jest nawozony oraz regularnie podlewamy. Naprawdę nie wiem jak z nimi postępować.
- kubus2015
- 200p
- Od: 26 sty 2009, o 00:27
Re: Jesion (Fraxinus) problemy,choroby,szkodniki
Hej Karol Zmoderowałam,przenioslam posty /Karo
Może to marne pocieszenie ale ciesz się że nie rośnie Tobie tak bujnie jak roślina gatunkowa która jest bardzo inwazyjna
Może to marne pocieszenie ale ciesz się że nie rośnie Tobie tak bujnie jak roślina gatunkowa która jest bardzo inwazyjna
Kuba
- anka93
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 paź 2008, o 17:40
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dzień dobry, zauroczył mnie klon koreański.Mam pytanie,czy jest on dostępny w kraju?.
-
- 100p
- Od: 26 lis 2016, o 20:49
Z dostępnością w internecie średnio podobnie jak z wieloma ciężej dostępnymi gatunkami. Polecam sprawdzić większe centra ogrodnicze teraz akurat maja wyprzedaże