Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Re: Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Ten słoik bardzo, bardzo apetyczne jak się spojrzy na zawartość. Jaka marynata, kwaśna czy ostra? Słodki szczeniak.
Ja na szczęście nie czuje jeszcze jesieni.
Ja na szczęście nie czuje jeszcze jesieni.
- ullak
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2015, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
To marynata według przepisu, który znalazłam na rosyjskim youtube, ani ostra, ani kwaśna, ani pasteryzowana. Otworzyłam jeden słoik i zjadłam, smaczne faktycznie, ale mam wątpliwości co do przechowywania.
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
- Foxowa
- Od: 11 kwie 2017, o 06:55
Jaki śmieszny. Dużo podrósł.
Wyplewione ekstra. Szybko i sprawnie.
Zastanawiam się skąd wzięłaś tyle kartonów czystych. U mnie ostatnio klęska, wszystko z napisami. A nie chcę kłaść sobie na grządki farby drukarskiej, bo nie po to myślę o ekologi żeby jeść kleje i ołów ;) Czasem żartuję, że oni nas chyba wyczyli i specjalnie drukują z napisem, bo poduważyli, że jeszcze z tego korzystamy. I na złość coś napisać muszą ;)
Wyplewione ekstra. Szybko i sprawnie.
Zastanawiam się skąd wzięłaś tyle kartonów czystych. U mnie ostatnio klęska, wszystko z napisami. A nie chcę kłaść sobie na grządki farby drukarskiej, bo nie po to myślę o ekologi żeby jeść kleje i ołów ;) Czasem żartuję, że oni nas chyba wyczyli i specjalnie drukują z napisem, bo poduważyli, że jeszcze z tego korzystamy. I na złość coś napisać muszą ;)
- ullak
Te są akurat z piekarni. Fajne bo nawet nie są poobklejane żadnymi taśmami, mają tylko takie duże naklejki ze składem pieczywa, które łatwo usunąć.
USDA
USDA
Pięknie Tu u Ciebie ;)
Witam i Pozdrawiam..!
. . .
"Leniwy Sposób" jeśli chodzi o uprawę ;)
pt. Dokładam tylko ściółki.
. . .
Piękne Plony Piękna Ziemia.
Wszystko Widać jak na dłoni.
. . .
Ciekawe rozmowy i Towarzystwo
Dobry Ogródek .
. . .
Po co są Kurki. ?
Wykluwasz je sama. ?
Gdzie Żyją. ?
. . .
Aaaa
Kiedyś słyszałem że te farby to już od dawna nie są ołowiane ; ) to też pewien mit.
Papier Szary nie zabezpieczony nawet farbę ma lichą.
Witam i Pozdrawiam..!
. . .
"Leniwy Sposób" jeśli chodzi o uprawę ;)
pt. Dokładam tylko ściółki.
. . .
Piękne Plony Piękna Ziemia.
Wszystko Widać jak na dłoni.
. . .
Ciekawe rozmowy i Towarzystwo
Dobry Ogródek .
. . .
Po co są Kurki. ?
Wykluwasz je sama. ?
Gdzie Żyją. ?
. . .
Aaaa
Kiedyś słyszałem że te farby to już od dawna nie są ołowiane ; ) to też pewien mit.
Zycie UPrawa Roli PrzyRodzie
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=74480
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=74480
- anabuko1
- Od: 16 sty 2013, o 17:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ładne, fajne zbiory warzywek
Śliczny ten t6woj piesio.
Śliczny ten t6woj piesio.
- Igala
- Od: 11 gru 2012, o 19:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ula a potem tę rozsadę wsadzałaś do ziemi razem z tymi skorupkami?ullak pisze:Narzekałam, bo nie powschodziły, ani w gruncie, ani na rozsadę. Potem znajoma mi zrobiła takie malutkie rozsady w wytłoczkach po jajkach ogórka śremskiego i bardzo dobrze się przyjęły na jednym z dwóch poletek. Na drugim rosną dużo gorzej (ta sama odmiana). Nie wiem, od czego to zależy, gdybym miała tylko tę drugą grządkę, też byłoby słabiutko.
.
Ja tez tak czasami "plewię" Piesek śliczny, dobrze mu u ciebie
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
- ullak
Tak, ze skorupkami, takie malutkie rozsadki.
Kurki są chyba po to, żeby wszędzie brudzić i wszystko rozgrzebywać, tak rozumieją swoje główne zadanie. W tym roku mam wyhodowane przez kwoki, a zazwyczaj kupuję kurczaczki na targu. Żyją w starej oborze.
Też słyszałam, że farby nie są już ołowiane. Zwykłymi napisami się nie przejmuję, ale na wszelki wypadek nie biorę takich całkiem pokolorowanych kartonów.
Kurki są chyba po to, żeby wszędzie brudzić i wszystko rozgrzebywać, tak rozumieją swoje główne zadanie. W tym roku mam wyhodowane przez kwoki, a zazwyczaj kupuję kurczaczki na targu. Żyją w starej oborze.
Też słyszałam, że farby nie są już ołowiane. Zwykłymi napisami się nie przejmuję, ale na wszelki wypadek nie biorę takich całkiem pokolorowanych kartonów.
USDA
USDA
-
- 100p
- Od: 11 mar 2013, o 15:56
AFAIK Tlenek ołowiu był stosowany tylko w farbach olejnych do ścian i okien.BoBiK pisze:Kiedyś słyszałem że te farby to już od dawna nie są ołowiane ; ) to też pewien mit.
W drukarskich to tylko na samiutkim początku drukaratwa.
Z tymi obecnie stosowanymi to poradzą sobie mikroorganizmy kompostu wysokotemp, ale czy zrobią to grzybi bakcyle z gleby zanim podessa je roślina..
- ullak
Z tego co czytałam do tej pory, używanie szarej tektury w ogródku jest bezpieczne. Szczególnie że ja naprawdę jestem leniwa Dziś na przykład jest za mokro, żeby pielić
A nasionka chwastów/cennych ziół pod ściółką tylko czyhają na okazję, żeby wykiełkować. Tu w cebulce.
W szpinaku chwastem jest koperek
Mieszanki poplonowe
Ostre
Grządka z rodzynkami brazylijskimi
Dynie mi w tym roku męczy mozaika, chyba będę musiała zrezygnować z uprawy na przyszły rok. W ogóle to dużo chorób jest w tym roku.
A nasionka chwastów/cennych ziół pod ściółką tylko czyhają na okazję, żeby wykiełkować. Tu w cebulce.
W szpinaku chwastem jest koperek
Mieszanki poplonowe
Ostre
Grządka z rodzynkami brazylijskimi
Dynie mi w tym roku męczy mozaika, chyba będę musiała zrezygnować z uprawy na przyszły rok. W ogóle to dużo chorób jest w tym roku.
USDA
USDA
-
- 100p
- Od: 11 mar 2013, o 15:56
Czy doczekujesz w miarę dojrzałych (słodkich, o pełnym smaku) rodzynków?
U mnie pojawiają się jako samosiejka, ale tylko w 2015 były w miarę-miarę
U mnie pojawiają się jako samosiejka, ale tylko w 2015 były w miarę-miarę
- ullak
Pierwszy raz mam. Znalazłam już opadnięte, ale nie wyglądają jeszcze na dojrzałe.
USDA
USDA
- Igala
- Od: 11 gru 2012, o 19:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
To jakim cudem te sadzonki w skorupkach rozwiną system korzeniowy; gnieciesz je przed samym wsadzaniem?
Zapraszam serdecznie! Iga