Szkodniki (robaki) i choroby na liściach i w podlożu - temat ogólny Cz.1
Re: Identyfikacja szkodników na liściach i w podłożu
Czyżbyś sugerował wobec tego, że te prześwitujące plamy to z głodu? ;)
Co do dawki nawozu- kiedyś zakarmiłem na śmierć cytrynę, więc wolałem oszczędniej ;)
Co do dawki nawozu- kiedyś zakarmiłem na śmierć cytrynę, więc wolałem oszczędniej ;)
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jeśli nawozisz zgodnie z opisem na opakowaniu albo/i informacjami o uprawie danej rośliny to ciężko przenawozić roślinę. Oczywiście wpływ ma też jakość wody używanej do podlewania, jak jest zbyt twarda to bardzo szybko można zasolić podłoże i wtedy używając nawozu zgodnie z zaleceniami można przenawozić.
Nie można jednak popadać z jednej skrajności w drugą. Roślina nie będzie dobrze się rozwijać jeśli będziesz podlewać tylko samą wodą... albo nawozić kilka razy do roku, w przypadku monstery. Tak nawozi się sukulenty, które rosną na ubogich glebach.
Nie można jednak popadać z jednej skrajności w drugą. Roślina nie będzie dobrze się rozwijać jeśli będziesz podlewać tylko samą wodą... albo nawozić kilka razy do roku, w przypadku monstery. Tak nawozi się sukulenty, które rosną na ubogich glebach.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 10p - Początkujący
- Od: 4 cze 2019, o 21:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Cześć!
Mam mały problem ze swoim asparagusem - miał niedawno dzikich lokatorów w postaci czerniastków. Zostały zwalczone opryskiem preparatem na mszyce (niestety nie pamiętam już jakim konkretnie), resztę roztworu Pan z ogrodniczego doradził mi wlać do doniczki. Robaczków już nie widać, ale zauważyłam na powierzchni ziemi skupiska białych małych kuleczek. Mam wrażenie, ze lekko pleśnieją, ponieważ pokryte były takim jakby białym "futerkiem", które znikło przy podlaniu wodą. Nie wydaje mi się, aby były tam wcześniej, przed opryskiem, ale mogę się mylić... Czy możecie mi proszę doradzić, czy są to jakieś jaja kolejnych robali/martwe jaja czerniastków, czy może ten środek na mszyce mógł zostawić takie ślady lub po prostu ziemia pleśnieje?
Mam mały problem ze swoim asparagusem - miał niedawno dzikich lokatorów w postaci czerniastków. Zostały zwalczone opryskiem preparatem na mszyce (niestety nie pamiętam już jakim konkretnie), resztę roztworu Pan z ogrodniczego doradził mi wlać do doniczki. Robaczków już nie widać, ale zauważyłam na powierzchni ziemi skupiska białych małych kuleczek. Mam wrażenie, ze lekko pleśnieją, ponieważ pokryte były takim jakby białym "futerkiem", które znikło przy podlaniu wodą. Nie wydaje mi się, aby były tam wcześniej, przed opryskiem, ale mogę się mylić... Czy możecie mi proszę doradzić, czy są to jakieś jaja kolejnych robali/martwe jaja czerniastków, czy może ten środek na mszyce mógł zostawić takie ślady lub po prostu ziemia pleśnieje?
- norbert76
Pleśń, nieprawidłowe zbyt zbite podłoże + szczelna osłonka. Jak w takich warunkach ma prawidłowo przesychać podłoże?
Przesadź do nowego podłoża, mieszanki ziemi i żwirku oraz doniczkę postaw na podstawce.
Przesadź do nowego podłoża, mieszanki ziemi i żwirku oraz doniczkę postaw na podstawce.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 10p - Początkujący
- Od: 4 cze 2019, o 21:58
Dzięki za odpowiedź
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 2 lip 2019, o 15:46
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 18 sie 2019, o 19:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- norbert76
Re: Identyfikacja chorób oraz szkodników na liściach i w podłożu
Zdjęcie nr 2, to wg mnie przędziorki. Są takie małe pajęczynki? Nie zawsze są, zwykle pojawiają się w zaawansowanym stadium zarażenia.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 0p - Nowonarodzony
Nie widać ani pajęczyn ani robaczków a już to się rozsiewa na roślinach od ponad miesiąca
- norbert76
A nie ma pod spodem liści takich białych kropek?
Na trzecim zdjęciu, jakby poparzenia od słońca gdy na liściach znajdowały się krople wody.
Inna opcja, biała plamistość liści.
Na trzecim zdjęciu, jakby poparzenia od słońca gdy na liściach znajdowały się krople wody.
Inna opcja, biała plamistość liści.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 0p - Nowonarodzony
- norbert76
Takie srebrne liście oprócz przędziorków, jest efektem działalności wciornastków.
Podłóż kartkę papieru pod spód liścia i lekko postukaj w niego. Jeśli pojawią się takie około 2 mm przecinki to będą one.
Jeśli od spodu będą białe takie kropki jak pisałem wcześniej, to będą jajeczka i larwy przędziorków.
W każdym razie widać też obecność grzybów sadzaków, które zwykle towarzyszą działalności szkodników - takie ciemne kropki.
Podłóż kartkę papieru pod spód liścia i lekko postukaj w niego. Jeśli pojawią się takie około 2 mm przecinki to będą one.
Jeśli od spodu będą białe takie kropki jak pisałem wcześniej, to będą jajeczka i larwy przędziorków.
W każdym razie widać też obecność grzybów sadzaków, które zwykle towarzyszą działalności szkodników - takie ciemne kropki.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta