Borówka amerykańska - 11 cz.
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Borówka amerykańska - 11 cz.
Dyskusję na temat pędraków przeniosłam do wątku viewtopic.php?f=17&t=250
-
- 100p
- Od: 26 cze 2015, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mam przygotowany dół, który wypełniłem torfem, piaskiem i zmieloną korą sosnową (3:1:1). W wrześniu wsadzę tam sadzonkę borówki. Czy w tym roku dać jeszcze jakiś nawóz czy dopiero wiosną?
- toldi
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 wrz 2015, o 11:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mam pewne wątpliwości co do tego podłoża. To mieszanka "surowa" nie przerobiona i dość jałowa. Dodaj jeszcze do tego 1 część ziemi próchnicznej jeżeli możliwe to kwaśnej. Daj ściółkę trochę liści igliwia kory szyszek. Nawożenie rozpocznij w marcu.
Pozdrawiam. Jacek
- massur
- Od: 22 maja 2012, o 16:55
- Kontakt:
Dodaj cokolwiek co będzie tzw. ziemią, bo piasek i torf to za bardzo jałowe.
Pozdrawiam,
Tomek
Tomek
Czy we wrześniu można coś takiego podsypać pod krzaki:
- SUPERFOSFAT:
40% (P2O5) fosforanów rozpuszczalnych w kwasach mineralnych, w tym co najmniej:
25% (P2O5) fosforanów rozpuszczalnych w obojętnym roztworze cytrynianu amonu, w tym co najmniej 93% fosforanów rozpuszczalnych w wodzie
10% (CaO) tlenek wapnia rozpuszczalny w wodzie
5% (SO3) trójtlenek siarki w postaci siarczanów rozpuszczalnych w wodzie
- siarczan potasu;
- siarczan magnezu.
- SUPERFOSFAT:
40% (P2O5) fosforanów rozpuszczalnych w kwasach mineralnych, w tym co najmniej:
25% (P2O5) fosforanów rozpuszczalnych w obojętnym roztworze cytrynianu amonu, w tym co najmniej 93% fosforanów rozpuszczalnych w wodzie
10% (CaO) tlenek wapnia rozpuszczalny w wodzie
5% (SO3) trójtlenek siarki w postaci siarczanów rozpuszczalnych w wodzie
- siarczan potasu;
- siarczan magnezu.
- toldi
Jeżeli decydujesz się na nawozy jednoskładnikowe to powinieneś mieć chociaż średnie rozeznanie w zasobności podłoża w dany składnik. Mimo, że nadmiar fosforu w glebie nie jest toksyczny dla roślin jak to ma miejsce w przypadku innych pierwiastków to jego wysokie stężenie może blokować pobieranie: cynku, miedzi, żelaza. Jest też pierwiastkiem mało ruchliwym w podłożu wiec tak naprawdę gdzie go umieścisz tam będzie, stąd wymaga zmieszania z podłożem. Magnez jako pierwiastek bardzo ruchliwy w podłożu stosuje się na wiosnę, aby ograniczyć jego wypłukiwanie. Potas jako słabo wypłukiwalny stosuje się jesienią. Kolejna zależność fosforu to jego lepsza przyswajalność przy współudziale azotu amonowego (siarczan amonu) i magnezu. Podsumowując fosfor i potas można dać jesienią jeżeli podłoże tego wymaga, magnez na wiosnę.
Pozdrawiam. Jacek
A to że tamten nawóz zawiera tlenek wapnia nie jest problemem?
- toldi
Myślisz o superfosfacie? W składzie nawozów potas fosfor magnez umownie przeliczane są na P2O5- pięciotlenek fosforu, K2O- tlenek potasu, MgO - tlenek magnezu. Rzeczywisty skład superfosfatu jest inny a wapń w nim występuje w postaci gipsu czyli siarczanu. Superfosfaty są fizjologicznie kwaśne.
Pozdrawiam. Jacek
Znalazłem w garażu worek Fructus Nawóz Jesienny Uniwersalny Fosfor 8%,Potas 18%,Magnez 4%,Siarka 28%, Wapń 2,5% z borem (B), miedzią (Cu), żelazem (Fe), manganem (Mn), molibdenem (Mo), cynkiem (Zn). Więc zmieniam koncepcję i pod borówkę podsypię to tylko pod krzaki które posadziłem na wiosnę ile tego nasypać 20g?
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 14 lip 2019, o 23:06
Chcę sypnąć siarczan potasu pod nowo nasadzone krzewy. W jakiej dawce go wysiać, chodzi mi o ilość pod krzak.
- toldi
Jeżeli przygotowałeś podłoże w miarę dobrze to w pierwszym roku nie ma potrzeby nawożenia potasem. Pytanie ile, to wróżenie z fusów, bo nic nie wiadomo o podłożu. Orientacyjna dawka to 9-16g/m2 siarczanu. Potas daj jak zaczną pękać pąki na wiosnę. Największe zapotrzebowanie na potas borówka ma pod koniec kwietnia.
Pozdrawiam. Jacek
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 14 lip 2019, o 23:06
Dziękuję serdecznie za odpowiedź. Wyczytałem gdzieś ostatnio, że potas pozytywnie wpływa na drewnienie wybujałych pędów. Sporo sadzonek powystrzelała z pędami, zimą naturalnie będę ję ciął. Potas z myślą o tej kwestii chciałem zastosować. Podłoże uważam, że jest ok. pH w granicach 4.5-5. W zasadzie jest z czego zbijać. Wiosną chciałem zastosować NPK.
-
- Od: 28 lut 2017, o 17:56
Siarczan potasu lub np. Kalprim stosuje się jesienią na drewnienie ale przede wszystkim winorosli, gdzie jest to konieczne dla przetrwania zimy. U borówek zapotrzebowanie na potas to tak jak pisze kolega toldi powyżej. No chyba,że sadzonki zaczęły rosnąc pod koniec lata lub jesienią to wtedy trzeba coś zrobić w kwestii drewnienia borówki.