Awokado - problem z liśćmi
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Awokado - uprawa z pestki
Przelanie plus złe podłoże.
Wyciągnij z doniczki, sprawdź korzenie. Przygotuj mieszankę ziemi i rozluźniacza, żwirku albo perlitu w proporcji ok. 3:1.
Dopóki nie wypuści nowych liści ostrożnie z podlewaniem.
Wyciągnij z doniczki, sprawdź korzenie. Przygotuj mieszankę ziemi i rozluźniacza, żwirku albo perlitu w proporcji ok. 3:1.
Dopóki nie wypuści nowych liści ostrożnie z podlewaniem.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- Foxowa
- Od: 11 kwie 2017, o 06:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jest czubek odrastający to nie jest źle.
A jak z korzeniami ? Bo jak podejrzewasz się o przelanie to pomimo startu z góry pod ziemią może się dalej kiepsko dziać ( np gnić). Warto to sprawdzić.
A jak z korzeniami ? Bo jak podejrzewasz się o przelanie to pomimo startu z góry pod ziemią może się dalej kiepsko dziać ( np gnić). Warto to sprawdzić.
Kilka tygodni temu je przesadziłam i korzenie były w dobrym stanie,nie widać żeby gniły. To prawda,wychodzi nowy czubek,ale jest trochę jakby przyschnięty.
- norbert76
Re: Awokado - problem z liśćmi
W ciągu kilku tygodni dużo może się wydarzyć. To podłoże wygląda na zbyt zbite, a jak jeszcze ją zbyt często podlewałaś, to możliwość przelania jest bardzo duże.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- Foxowa
- Od: 11 kwie 2017, o 06:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Rozumiem, że przesadziłaś bo zaczęło opadać? Czy zaczęło opadać po tym przesadzeniu? Nie dogodziłaś mu czasami zbyt nawozem?
Przesadzilam dopiero, gdy wszystkie liście się zeschły :/ i nie, nawozu za dużo raczej nie otrzymało.
-- 22 sie 2019, o 17:15 --
Czyli po prostu muszę uważać bardziej z podlewaniem może się jeszcze podniesie z tego.
-- 22 sie 2019, o 17:15 --
Czyli po prostu muszę uważać bardziej z podlewaniem może się jeszcze podniesie z tego.
- norbert76
Ograniczenie tylko podlewania nic nie da, jeśli np weszła infekcja w korzenie. Zgubienie wszystkich liści świadczy, że coś może być nie tak z korzeniami.
Zresztą powtarzam, podłoże jest niewłaściwe i trzeba je wymienić na w/w przeze mnie mieszankę.
Zresztą powtarzam, podłoże jest niewłaściwe i trzeba je wymienić na w/w przeze mnie mieszankę.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Ok,dobra. Dzięki
Witam.
Mam problem z moim awokado, bo pojawił się na liściach biały nalot, taki jakby mąką posypać. Co to może być i czy można to zwalczyć jakimiś domowymi sposobami typu woda z sodą itp.? A jeśli nie to czym? I czy te liście, które brązowieją odrywać od razu wszystkie, nawet jeśli tylko trochę na końcach zbrązowiały?
Pozdrawiam
Mam problem z moim awokado, bo pojawił się na liściach biały nalot, taki jakby mąką posypać. Co to może być i czy można to zwalczyć jakimiś domowymi sposobami typu woda z sodą itp.? A jeśli nie to czym? I czy te liście, które brązowieją odrywać od razu wszystkie, nawet jeśli tylko trochę na końcach zbrązowiały?
Pozdrawiam
- Wilczy
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 31 paź 2019, o 08:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Sprawdź jak sytuacja ma się od spodu liścia, oraz czy w powiększeniu nie wygląda to jak małe muszki.
Taki nalot przypomina mi mączlika.
Jeśli tak, jest to bardzo pomocna będzie jakaś chemia do oprysków ze sklepu ogrodniczego.
Fajne jak by ktoś bardziej doświadczony w temacie mógł ci polecić sposoby na jego walkę.
Taki nalot przypomina mi mączlika.
Jeśli tak, jest to bardzo pomocna będzie jakaś chemia do oprysków ze sklepu ogrodniczego.
Fajne jak by ktoś bardziej doświadczony w temacie mógł ci polecić sposoby na jego walkę.
- norbert76
Jaki mączlik? To mączniak prawdziwy - grzyb, a nie szkodniki. Zrób oprysk Topsinem albo Bioseptem.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dziękuję bardzo