Papryczka chili/ odmiany-jak pielęgnować cz.8

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
emalia112
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2014, o 19:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Papryczka chili/ odmiany-jak pielęgnować cz.8

Post »

Słabe zdjęcie, ale papryczki wyraźnie sa głodne. raz w tygodniu opryskaj saletra potasową 5gr/l ( ja daje łyżeczkę na litr) . Ja dosyć duzo hoduje papryk w za malych doniczkach., ale mocno je nawożę. Nie wiem czy ten humus jest wystarczający.

Ta doniczka jest trzy litrowa, a Aji ma 70cm i daje radę.

Obrazek
Danielqq1987
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 sie 2019, o 10:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam, dziękuję za pomoc. Dam znać czy coś pomogło. Pozdrawiam i czekam na kolejne wskazówki.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Biohumus nie nadaje się do nawożenia jakichkolwiek roślin warzywnych ze względu na nieodpowiednie proporcje NPK, pisałem o tym niejednokrotnie. Pomidory i papryka powinny mieć w przybliżeniu 4-6-8 a te popłuczyny po nawozie mają 0,07-0,03-0,03. Piszę popłuczyny bo aby zapewnić odpowiednią ilość azotu to trzeba wlać 150 ml ( a nie 2-3 ml/l jakiegokolwiek innego) "nawozu" i 850 ml wody do litrowej butelki i wtedy będzie dopiero odpowiedni poziom azotu do fertygacji. Pozostaje jeszcze suplementacja fosforem i potasem. To tylko i wyłącznie nawóz do paprotek i innych mało wymagających roślin zielonych.
gobi13
50p
50p
Od: 25 mar 2012, o 14:56

Post »

Jeszcze w temacie tych moich zasychających krzaczków, to mam film z zeszłego weekendu. Może komuś się w przyszłości przyda celem porównania jak to wygląda, gdy będzie szukać rozwiązania takiego więdnięcia. Nagrywając byłem jeszcze przed researchem. Obecnie jestem już prawie pewny, że zostały porażone grzybem korzenie. Przy okazji można podejrzeć jak wygląda obecnie zdrowa reszta mojej małej uprawy.

youtu.be/qP2InJDfVrE
Awatar użytkownika
ullak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2015, o 11:45

Post »

U mnie są pojedyncze liście zwinięte

Obrazek

I jeden krzak znowu cały zwiędnięty, papryki słodkiej.
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Awatar użytkownika
vivien333
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 paź 2015, o 12:36

Post »

Ocalałe z poprzedniego sezonu- Apache Hot. Sangria Chili, Medusa i coś, co miało niby być Explosive Ember (a z pewnością nie jest)

Obrazek

Jeszcze jedna zeszłoroczna Sangria:
Obrazek
I kupiona jako "ozdobna", też zeszłoroczna:
Obrazek

Trochę słabo z jakością fotek, bo wszędzie busz roślin i trudno o dobre tło...
Pozdrawiam,Vivien333
Gbr___
100p
100p
Od: 22 wrz 2011, o 00:37

Post »

Tak wygląda moja balkonowa "Peperoncino" którą uzyskałem z nasiona z pizzy. Papryczki o dziwo smakowo łagodne i lekko słodkawe bez pikanterii.
Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
rafalxp
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 17 kwie 2019, o 09:51

Post »

Cześć
Poznajecie może co to za odmiana jest jak dla mnie ostra;p Z nasionek to miała być bulgarian carrot,ale wygląda inaczej niż ze zdjęć w necie,sam nie wiem. :)
Obrazek
Obrazek
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33

Post »

Papryczkę Biquinho Yellow zabrałam do domu, liście dosłownie omdlewały z zimna.
O ile ostatnie dni są słoneczne i temperatuta oscyluje w granicach 20*C to noce zimne, kilka kolejnych miałao tylko 2-3*C.

Obrazek

Wiele niedojrzałych, mam wątpliwości czy te zapalone dojrzeją.
Dalis05
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 lip 2019, o 00:58

Post »

Pierwsza (i prawdopodobnie ostatnia) w tym roku papryczka Bhut Jolokia Chocolate. Tzn. miała być Bhut Jolokia, ale wyszedł chyba jakiś kundelek. Mam jeszcze około 8 sztuk w pełnych rozmiarach na krzaczku, ale wszystkie zielone i nie wiem czy zdążą się wybarwić. Wystawiłem na słońce, niech się suszy :)

https://drive.google.com/file/d/19SMB54 ... sp=sharing
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2017, o 06:55

Post »

Faktycznie coraz zimniej i pasuje "zbierać majdan". U mnie na grządkach jeszcza na bogato. O ile słodkie zjedliśmy na bieżąco to chillijki bardzo powoli nam idą. Zastanawiam się co z nimi zrobić - koleżanka mi podsunęła pomysł żeby zerwać i w oćcik. Rob i tak ktoś? Podobno pyszne, pierw dodawała do ogórków, a teraz osobno. Na krzakach już się marszczą, więc nic tam po nich.
Awatar użytkownika
ullak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2015, o 11:45

Post »

Ja włożyłam w ocet, podobno mogą stać tak po prostu w lodówce.
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Dwa tygodnie temu zerwałem wyrośnięte ale jeszcze zielone Jalape?o i Furillę i zrobiłem w octowej solance podobnie jak te co można kupić w sklepie.

Obrazek Obrazek

Tydzień temu zerwałem dojrzałe i następne zielone wyrośnięte i wszystkie w typie chili potraktowałem tak samo.Obrazek Obrazek

Wczoraj zlikwidowałem grządkę z paprykami. Te ostatnie drobno pokrojone wylądują w zamrażarce. W tym roku nie suszę bo mam pokaźny zapas z lat poprzednich.
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2017, o 06:55

Post »

Bardzo apetycznie.
To też tak postąpię. Zerwałam wszystko co dojrzałe, reszta jeszcze wisi na krzakach, bo jest masa owocków dopiero co zawiązanych. Jak kulinarnie błysnę przy tej partii to zrobię z kolejną to samo.

Znalazłam w necie przepis na octowe i olejowe z serkiem, ale może macie jakieś sprawdzone godne polecenia?
Mam chilli i serano i coś jeszcze czerwonego ale etykieta zaginęła.
Awatar użytkownika
vivien333
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 paź 2015, o 12:36

Post »

kaLo pisze:/.../

Wczoraj zlikwidowałem grządkę z paprykami. Te ostatnie drobno pokrojone wylądują w zamrażarce. W tym roku nie suszę bo mam pokaźny zapas z lat poprzednich.
Ja też mam pokaźne zapasy i chyba skorzystam z Twojej metody- pokroję i zamrożę w takim mix-ie. W zeszłym roku też niewielką ilość tak potraktowałam, tylko wkładałam do osobnych woreczków i było z tym za dużo zabawy...
Mam sporo jeszcze niedojrzałych, które chyba już nie zdążą dojrzeć przed przymrozkami... :(
Planuję zabrać je do domu, ale po doświadczeniach z zeszłego roku, kiedy to większość papryk zeżarły mi zimą mszyce i przędziorki, a ja całą zimę zbierałam je pędzelkiem z mydłem potasowym i pryskałam wyciągiem czosnkowym z tymże mydłem (chałupa śmierdziała mi tym całą zimę :?) , co zresztą niewiele dawało, nie mam ochoty na powtórkę z rozrywki. ;:185
Poradźcie- czym można opryskać papryki z owocami, żeby się pozbyć szkodników, a jednocześnie mieć owoce zdatne do jedzenia- przynajmniej za jakiś czas, bo oczywiście te dojrzałe zebrałabym przed opryskami.

Jalapenio (jakieś inne, niż zeszłoroczne):
Obrazek

Obrazek

Dodam jeszcze, że chyba ograniczę ilość uprawianych papryk ostrych. Są śliczne, ale... choć lubię ostre jedzenie, to chyba nie aż tak i nie w takich ilościach. Muszę poszukać czegoś, co da się zjeść z przyjemnością :wink:
Pozdrawiam,Vivien333
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”