Kuchnia Kaśki
- kasik 69
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3679
- Od: 10 maja 2010, o 15:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchnia Kaśki
Witaj Sylwio. Chlebek prościutki, prawda. Mam nadzieję,że smakował.
A to mój żytni
Tu w towarzystwie pszenno-żytniego
chleb żytni
430 g mąki żytniej-u mnie typ 550
380 ml ciepłej wody
200 g zakwasu
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka suchych drożdży
1 szklanka ziaren-ja dałam słonecznik,siemię i pestki dyni
Wszystkie składniki wymieszać-u mnie to jakieś max 10 minut,mieszam drewnianą łyżką-ciasto jest luźne i nie da się formować. Keksówkę wysmarować tłuszczem,wysypać kaszą manną, wyłożyć ciasto. Zostawić do wyrośnięcia- ok 1,5 godziny. Piekarnik nagrzać do 220 stopni,włożyć chleb- na dno piekarnika wstawić naczynie z wodą. Po 15 min zmniejszyć temp. do 180. Ja piekę do próby patyczkiem ok 40-50 mniut.
A to mój żytni
Tu w towarzystwie pszenno-żytniego
chleb żytni
430 g mąki żytniej-u mnie typ 550
380 ml ciepłej wody
200 g zakwasu
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka suchych drożdży
1 szklanka ziaren-ja dałam słonecznik,siemię i pestki dyni
Wszystkie składniki wymieszać-u mnie to jakieś max 10 minut,mieszam drewnianą łyżką-ciasto jest luźne i nie da się formować. Keksówkę wysmarować tłuszczem,wysypać kaszą manną, wyłożyć ciasto. Zostawić do wyrośnięcia- ok 1,5 godziny. Piekarnik nagrzać do 220 stopni,włożyć chleb- na dno piekarnika wstawić naczynie z wodą. Po 15 min zmniejszyć temp. do 180. Ja piekę do próby patyczkiem ok 40-50 mniut.
- lora
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10603
- Od: 25 maja 2010, o 13:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchnia Kaśki
Kasiu ja tu zaglądam, sałatka smakowała, dzięki.
- kasik 69
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3679
- Od: 10 maja 2010, o 15:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchnia Kaśki
Spis by się przydał,ale kompletnie nie wiem jak się za to zabrać.
Kluski śląskie
Przepis klasyczny
ugotowane zmielone ziemniaki (łatwiej mieli się jeszcze letnie,zwłaszcza jeśli posługujemy się praską)- odłożyć 1/4 to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną, dodać jajko sól, dołożyć odłożone ziemniaki,wyrobić ciasto. Formować kulki z dołeczkiem,gotować w osolonym wrzątku.
Kurczak na ryżu- z cyklu obiad samorobiący,no prawie
udka z kurczaka ,mogą być skrzydełka, lub cały kurczak,podzielony na części-doprawić,u mnie sól, pieprz, słodka papryka, czosnek, majeranek
zalewa:
5 szkl wody
0,5 kostki masła
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka ostrej papryki
sól lub wegeta do smaku
4 łyżki keczupu-składniki zalewy zagotować
ryż:
2 szkl ryżu
3 cebule w piórka
3 ząbki czosnku wycisnąć przez praskę
1 świeża papryka pokrojona w paseczki-wymieszać, rozłożyć na blaszce z piekarnika, zalać delikatnie zalewą,ułożyć na wierzchu mięso skórką do góry. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 30,40 minut-do miękkości mięsa
Kluski śląskie
Przepis klasyczny
ugotowane zmielone ziemniaki (łatwiej mieli się jeszcze letnie,zwłaszcza jeśli posługujemy się praską)- odłożyć 1/4 to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną, dodać jajko sól, dołożyć odłożone ziemniaki,wyrobić ciasto. Formować kulki z dołeczkiem,gotować w osolonym wrzątku.
Kurczak na ryżu- z cyklu obiad samorobiący,no prawie
udka z kurczaka ,mogą być skrzydełka, lub cały kurczak,podzielony na części-doprawić,u mnie sól, pieprz, słodka papryka, czosnek, majeranek
zalewa:
5 szkl wody
0,5 kostki masła
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka ostrej papryki
sól lub wegeta do smaku
4 łyżki keczupu-składniki zalewy zagotować
ryż:
2 szkl ryżu
3 cebule w piórka
3 ząbki czosnku wycisnąć przez praskę
1 świeża papryka pokrojona w paseczki-wymieszać, rozłożyć na blaszce z piekarnika, zalać delikatnie zalewą,ułożyć na wierzchu mięso skórką do góry. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 30,40 minut-do miękkości mięsa
- lora
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10603
- Od: 25 maja 2010, o 13:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchnia Kaśki
Kasiu o fajny przepis na kurczaka to znaczy, używamy ryż surowy?
a śląskie mniam.
a śląskie mniam.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1360
- Od: 21 lis 2012, o 18:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Gliwice
Re: Kuchnia Kaśki
Kurczak na ryżu wyszedł przepyszny. wszyscy zadowoleni
- kasik 69
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3679
- Od: 10 maja 2010, o 15:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchnia Kaśki
Misiu tak, ryż surowy,wkładasz wszystko do piekarnika i już . Kiedyś dałam mniej masła-wielkiej różnicy nie było.
Miki to się cieszę.
Dziś mam zamiar upiec coś na kształt mazurków,jeszcze w szkole robiliśmy ciasteczka kajmaczki, niestety przepisu oryginalnego nie mam poszukałam w necie, jak wyjdą pokażę.
Miki to się cieszę.
Dziś mam zamiar upiec coś na kształt mazurków,jeszcze w szkole robiliśmy ciasteczka kajmaczki, niestety przepisu oryginalnego nie mam poszukałam w necie, jak wyjdą pokażę.
- kasik 69
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3679
- Od: 10 maja 2010, o 15:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchnia Kaśki
Mazurki wyszły średnio-kajmak zrobiłam za rzadki, ale i tak zostały zjedzone.
Pochwalę się domową wędlinką, chociaż za dużo mojego wkładu w to nie było
Babka za to była pyszna,przepis stąd viewtopic.php?p=3577497#p3577497 , dodałam olejek śmietankowy, rzadko używam ,,perfum do ciasta,, ale tu jak najbardziej wskazane
Pochwalę się domową wędlinką, chociaż za dużo mojego wkładu w to nie było
Babka za to była pyszna,przepis stąd viewtopic.php?p=3577497#p3577497 , dodałam olejek śmietankowy, rzadko używam ,,perfum do ciasta,, ale tu jak najbardziej wskazane
- lora
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10603
- Od: 25 maja 2010, o 13:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchnia Kaśki
Kasiu kaj nie kochać Ciebie za takie pyszności.
- kasik 69
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3679
- Od: 10 maja 2010, o 15:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchnia Kaśki
Zaczyna się sezon dyniowy.
Pyszne
Owsiane ciastka dyniowe(-zainspirowałam się przepisem z Moich Wypieków)
220 g płatków owsianych
100 g mąki pszennej
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
100g cukru trzcinowego
ok 200 g puree z dyni
120 g roztopionego masła
1 żółtko
wanilia
80g żurawiny
Wszystkie składniki wymieszać, aż się dobrze połączą, jeśli ciasto mało kleiste dodać jeszcze puree. Formować kulki wilgotnymi dłońmi lub dwoma łyżkami, spłaszczyć. Piec na blasze wyłożonej papierem w 180 stopniach, do zrumienienia brzegów ciastek -ok 15, 20 minut zależnie od grubości ciastek. W oryginale polane są cynamonowym lukrem, ja zostawiłam golaski
Muffinki dyniowe
300 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody
170g cukru
cukier waniliowy
2 duże jaja
250 ml puree z dyni
60 ml mleka
150g roztopionego masła
W jednej misce mieszamy mokre składniki, w drugiej suche. Składniki łączymy i do foremek. Do każdej można włożyć 2,3 wiśnie, borówki, lub rodzynki. Dla zaromatyzowania można wetrzeć skórkę z cytryny, lub pomarańczy.Piec ok 20 minut w 180 stopniach.
Pyszne
Owsiane ciastka dyniowe(-zainspirowałam się przepisem z Moich Wypieków)
220 g płatków owsianych
100 g mąki pszennej
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
100g cukru trzcinowego
ok 200 g puree z dyni
120 g roztopionego masła
1 żółtko
wanilia
80g żurawiny
Wszystkie składniki wymieszać, aż się dobrze połączą, jeśli ciasto mało kleiste dodać jeszcze puree. Formować kulki wilgotnymi dłońmi lub dwoma łyżkami, spłaszczyć. Piec na blasze wyłożonej papierem w 180 stopniach, do zrumienienia brzegów ciastek -ok 15, 20 minut zależnie od grubości ciastek. W oryginale polane są cynamonowym lukrem, ja zostawiłam golaski
Muffinki dyniowe
300 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody
170g cukru
cukier waniliowy
2 duże jaja
250 ml puree z dyni
60 ml mleka
150g roztopionego masła
W jednej misce mieszamy mokre składniki, w drugiej suche. Składniki łączymy i do foremek. Do każdej można włożyć 2,3 wiśnie, borówki, lub rodzynki. Dla zaromatyzowania można wetrzeć skórkę z cytryny, lub pomarańczy.Piec ok 20 minut w 180 stopniach.
- kasik 69
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3679
- Od: 10 maja 2010, o 15:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchnia Kaśki
Ten przepis wykorzystałam po raz pierwszy, otworzyłam już jeden słoiczek, i mogę go polecić
Pomidorki koktajlowe w oliwie
1 kg pomidorków koktajlowych
sok z cytryny
20 listków bazylii
2-4 gałązki tymianek
4 ząbki czosnku
octu 10%
oliwa
sól
cukier
Pomidorki umyć, osuszyć i podsmażyć na suchej patelni , niektóre się rozpadną.
Pomidorki nałożyć do słoików do 3/5 ich wysokości. Do każdego dodać szczyptę soli, szczyptę cukru, łyżeczkę soku cytrynowego, łyżeczkę octu, kilka listków bazylii, tymianek, czosnek pokrojony w plasterki.
Podgrzać oliwę, gorącą zalać pomidory. Oliwę wlewać do pełna. Słoiki zakręcić i odstawić, same się zawekują.
Zamiast oliwy możemy użyć olej słonecznikowy. Ja dałam pół na pół.
Oryginalny przepis pochodzi z ,, Wrząca kuchnia,,
Pomidorki koktajlowe w oliwie
1 kg pomidorków koktajlowych
sok z cytryny
20 listków bazylii
2-4 gałązki tymianek
4 ząbki czosnku
octu 10%
oliwa
sól
cukier
Pomidorki umyć, osuszyć i podsmażyć na suchej patelni , niektóre się rozpadną.
Pomidorki nałożyć do słoików do 3/5 ich wysokości. Do każdego dodać szczyptę soli, szczyptę cukru, łyżeczkę soku cytrynowego, łyżeczkę octu, kilka listków bazylii, tymianek, czosnek pokrojony w plasterki.
Podgrzać oliwę, gorącą zalać pomidory. Oliwę wlewać do pełna. Słoiki zakręcić i odstawić, same się zawekują.
Zamiast oliwy możemy użyć olej słonecznikowy. Ja dałam pół na pół.
Oryginalny przepis pochodzi z ,, Wrząca kuchnia,,
- kasik 69
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3679
- Od: 10 maja 2010, o 15:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchnia Kaśki
Crumble
mąka 250g
cukier 12og
masło150g
Do naczynia wkładamy owoce, tak dobre 0,5 kg, wymieszane z łyżką mąki ziemniaczanej, można dodać cukru jeśli owoce bardzo kwaśne, na to kruszonkę i do piekarnika180 stopni, 30-40 minut. Owoce będą się gotowały, tak ma być. Ja miałam śliwki, brzoskwinie i winogrono. Najlepsze na ciepło.
mąka 250g
cukier 12og
masło150g
Do naczynia wkładamy owoce, tak dobre 0,5 kg, wymieszane z łyżką mąki ziemniaczanej, można dodać cukru jeśli owoce bardzo kwaśne, na to kruszonkę i do piekarnika180 stopni, 30-40 minut. Owoce będą się gotowały, tak ma być. Ja miałam śliwki, brzoskwinie i winogrono. Najlepsze na ciepło.