Oberżyna - uprawy z rozsady cz3
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2014, o 19:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Oberżyna - uprawy z rozsady cz3
Wygląda na to, ze w tym sezonie pobije rekord ilościowy. Chodzi o to, ze mam w tym roku duzo więcej roślin , plenność jest jednak niższa w przeliczeniu na jedną roślinę. I jeszcze do tego wczoraj największy najbardziej obsypany owocami krzak rozłupał się na pół. Pewnie nic z niego nie będzie. a qrcze miałam dzisiaj zebrać owoce.
To są zdjęcia sprzed dwu tygodni. jest ślicznny plenny tyle, ze czasem ( rzadko) zdarzają sie gorzkie owoce , te pierwsze.
Czarny Krasawiec myślałam ze będzie podobny do Black Beauty , ale nie jest dużo ładniejszy
To są zdjęcia sprzed dwu tygodni. jest ślicznny plenny tyle, ze czasem ( rzadko) zdarzają sie gorzkie owoce , te pierwsze.
Czarny Krasawiec myślałam ze będzie podobny do Black Beauty , ale nie jest dużo ładniejszy
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja odpuściłam bakłażany bo przędziorki były szybsze niż ja i natura
-
Mospilan w połowie czerwca bardzo skutecznie opóźnia atak przędziorków.U mnie pojawiły sie dopiero teraz. I to tylko w tunelu. na gruncie jest OK. Gorsza jest szara pleśń.
Tak wyglądają dolne liście na schowanym w kącie zaniedbanym krzaku w tunelu, oczywiście przędziorki sa prekursorem tych zmian bo Szara Pleśń szaleje na liściach uszkodzonych przez nie.
Jednak warto poświecić trochę wysiłku, bo już nie wyobrażam sobie kuchni bez tych owoców .
Tak wyglądają dolne liście na schowanym w kącie zaniedbanym krzaku w tunelu, oczywiście przędziorki sa prekursorem tych zmian bo Szara Pleśń szaleje na liściach uszkodzonych przez nie.
Jednak warto poświecić trochę wysiłku, bo już nie wyobrażam sobie kuchni bez tych owoców .
- Foxowa
- Od: 11 kwie 2017, o 06:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Co to jest ten ostatni? Mam takiego samego ale za nic nie wiem co to bo mi ciocia przy plewieniu wyplewiła etykietki...
Mam też masę Pumpkin on the Stick. Tyle ich nawaliło, że nie spodziewałam się, a krzaki porosły jak szalone. Coś z nich robicie?
Mam też masę Pumpkin on the Stick. Tyle ich nawaliło, że nie spodziewałam się, a krzaki porosły jak szalone. Coś z nich robicie?
-
Odmiana Tsakoniki, bardzo smaczna, ale u mnie mało plenna.
- PaulaPola
- Od: 26 mar 2012, o 21:18
Foxowa miałam kiedyś Pumpkin. Bardzo plenny i ozdobny. Ale do jedzenia się nie nadawał. Może nie w porę zebrałam.
-
- 100p
- Od: 24 lut 2017, o 21:46
pozdrawiam
Mirka
Mirka
- karool
- 200p
- Od: 31 mar 2007, o 12:33
Moje bakłażany mają dziwny brudno-żółty kolor, zamiast fioletu.Pierwsze zebrane owoce były bardzo ładne.Dzieje się tak na wszystkich krzaczkach w szklarni.Może ktoś wie co im jest?Drugie pytanie to co z nimi zrobić,są ładne,duże ,ale ten kolor?
pozdrawiam
Alicja
Alicja
-
Po prostu przejrzały. Są stare i nie są zbyt już smaczne, ale jeszcze dadzą sie zjeść, tyle , ze nasiona sa twarde. Możesz z nich zebrać nasiona jak kolor zmieni na musztardowy..
Bakłażany jak ogórki zbiera się młode.
Bakłażany jak ogórki zbiera się młode.
- karool
- 200p
- Od: 31 mar 2007, o 12:33
Dzięki za odpowiedż,ale to nie to ,bo one jak tylko się zawiązują są już w takim kolorze .Owoce prawidłowego koloru nawet jak są przetrzymane na krzaku to zachowują kolor tylko są mniej smaczne z powodu dojrzałych nasion.
Podejrzewam ,że może wyjadły jedzonko na pierwszy zbiór i teraz czegoś im brakuje ale czego?
Podejrzewam ,że może wyjadły jedzonko na pierwszy zbiór i teraz czegoś im brakuje ale czego?
pozdrawiam
Alicja
Alicja
- Foxowa
- Od: 11 kwie 2017, o 06:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
I jak go wykorzystalaś? Szło by np go jakoś zasuszyć do suchych bukietów?PaulaPola pisze:Foxowa miałam kiedyś Pumpkin. Bardzo plenny i ozdobny. Ale do jedzenia się nie nadawał. Może nie w porę zebrałam.
Z POTSa nie zrezygnuję bo jest fajny i ciekawy. Tylko się zastanawiam na co mi tyle tego hahah.
- PaulaPola
- Od: 26 mar 2012, o 21:18
Ja oddałam cioci do suchych kompozycji i nie sadzilam więcej. Szkoda mi miejsca było ;)