Galeria.Identyfikacja.Dalie Stanisława cz.6
-
- 200p
- Od: 30 sty 2019, o 09:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Galeria.Identyfikacja.Dalie Stanisława cz.6
Wystawa przepiękna chyba bym tam padła na zawał i od razu wszystko chciała bym mieć u siebie
ale Spartacus purpur powalił mnie na kolana podobnie jak Hapet wow.

- Narine
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 paź 2007, o 20:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Faktycznie było, co oglądać w Dolni Roveń. Środkowa ekspozycja robi spore wrażenie. Przemyślana i pomysłowa.
Maslomis
Tymczasem u mnie.

Ta odmiana zaskakuje mnie w tym roku. Miewa kwiaty różniące się od wzorca, ale teraz to już przesadziła!
Jestem ciekawa czy zgadniecie co tak ciekawie się wyrodziło ?

https://photos.app.goo.gl/hTR8MJWif4iGF2ep9
Maslomis

Tymczasem u mnie.

Ta odmiana zaskakuje mnie w tym roku. Miewa kwiaty różniące się od wzorca, ale teraz to już przesadziła!

https://photos.app.goo.gl/hTR8MJWif4iGF2ep9
Narine,
a jak duży jest kwiat?- może to Alauna Double Jeu?
a jak duży jest kwiat?- może to Alauna Double Jeu?
Pozdrawiam
Barbara
Barbara
- Narine
- Od: 30 paź 2007, o 20:51
Podpowiem, że nazwa odmiany zaczyna się na H
Wysokość: 120 cm
Wielkość kwiatu: 15 cm

Wysokość: 120 cm
Wielkość kwiatu: 15 cm
- Florian Silesia
- Od: 3 lip 2016, o 19:56
Kasiu tak, to 'Polka'. Przepiękna odmiana!
Narine,
jeśli na H to mnie się tylko z Hapetami kojarzy - Hapet Austria Lace? Ale ona bardziej strzępiasta jest...
jeśli na H to mnie się tylko z Hapetami kojarzy - Hapet Austria Lace? Ale ona bardziej strzępiasta jest...
Pozdrawiam
Barbara
Barbara
- adawi
- 200p
- Od: 19 kwie 2012, o 22:23
Zakwitło ostatnio dużo tegorocznych nowości , niektóre zgodnie z odmianą jaką zapowiadał numerek, a niektóre są zagadką..
A najtrudniej się szuka w necie "japonek" - prawie nic na temat się nie pojawia..
Ale do rzeczy... trafiła mi się w paczce tegoroczna nowinka

wygląda tak:

trafione? ciekawa forma i kolorystyka..
Z druga "japonką" pudło...szukam właściwej nazwy... ktokolwiek widział, ktokolwiek wie...

Ta była bez numerka, niewielka ( ok. 10-12 cm) niewysoka i taka jakby mało pełna, ale pewnie jeszcze się wyrobi. Ciekawa kolorystyka. Ktoś coś wie o niej ?

Chyba jednak nie Sugar Lips... dziś, bardziej rozwinięta , wydała mi się identyczna z Chloe Janae...ale może są jakieś bardzo podobne... ( znowu kolor kiepsko oddany, jest fioletowo-biskupia)

Tu nie mam wątpliwości, choć kropeczek i kreseczek jak na lekarstwo..ale na pewno się poprawi

Praha ... z tych których mój aparat nie lubi

Match... śliczne maleństwo...

Też niewielka, albo tak u mnie wyszła ( trudno mi znaleźć w necie jakiś jej opis)

A teraz będzie dłuższa opowieść o przeżyciach początkującej wielbicielki dalii...i o mocy jaka może w tych niepozornych bulwach być ukryta....
To roślina z ubiegłego roku, z mojej debiutanckiej paczki od P. Stanisława..myślałam , że ją straciłam - kiepskie miejsce jak na suszę spowodowało, że jesienią , zamiast ładnej bulwy, wykopałam zmurszałe resztki
.Spróbowałam przechować ( oczywiście "pod specjalnym nadzorem"). Wiosną jakieś resztki życia przy szyjce, reszta zbutwiała... wysadziłam do skrzyneczki z kilkoma podobnymi niedobitkami NN, a Ona jedna z etykietką... ale etykietka poleciała sobie w dal, a w skrzynce tylko jedna bulwa, ale nie wiadomo jaka, podjęła wegetację, i to dość energicznie. Wysadziłam do gruntu, ale znowu błąd... szybko zaczęły zacieniać ją marcinki, do tego część pędów zaczęło padać.. Wykopałam, oczyściłam, wymoczyłam w p-grzyb. wysadziłam na lepsze miejsce, ciągle nie wiedząc co ratuję - a może taką moją odwieczną, " nie do zdarcia liliową bombkę? A, znalazłam pałętająca się etykietkę, to wetknęłam, bez nadziei, że to będzie to, ale żebym wiedziała, ze to z tej skrzyneczki...
No i zakwitła!

Kazusa-Shiranami

A najtrudniej się szuka w necie "japonek" - prawie nic na temat się nie pojawia..
Ale do rzeczy... trafiła mi się w paczce tegoroczna nowinka

wygląda tak:

trafione? ciekawa forma i kolorystyka..
Z druga "japonką" pudło...szukam właściwej nazwy... ktokolwiek widział, ktokolwiek wie...

Ta była bez numerka, niewielka ( ok. 10-12 cm) niewysoka i taka jakby mało pełna, ale pewnie jeszcze się wyrobi. Ciekawa kolorystyka. Ktoś coś wie o niej ?

Chyba jednak nie Sugar Lips... dziś, bardziej rozwinięta , wydała mi się identyczna z Chloe Janae...ale może są jakieś bardzo podobne... ( znowu kolor kiepsko oddany, jest fioletowo-biskupia)

Tu nie mam wątpliwości, choć kropeczek i kreseczek jak na lekarstwo..ale na pewno się poprawi

Praha ... z tych których mój aparat nie lubi

Match... śliczne maleństwo...

Też niewielka, albo tak u mnie wyszła ( trudno mi znaleźć w necie jakiś jej opis)

A teraz będzie dłuższa opowieść o przeżyciach początkującej wielbicielki dalii...i o mocy jaka może w tych niepozornych bulwach być ukryta....
To roślina z ubiegłego roku, z mojej debiutanckiej paczki od P. Stanisława..myślałam , że ją straciłam - kiepskie miejsce jak na suszę spowodowało, że jesienią , zamiast ładnej bulwy, wykopałam zmurszałe resztki

No i zakwitła!

Kazusa-Shiranami

Pozdrawiam
Wiesia
Wiesia
- adawi
- 200p
- Od: 19 kwie 2012, o 22:23
Narine , dzięki
Miałam błąd w zapisie nazwy, dlatego nic nie wyskakiwało...
A co z drugą " japonką" i tą małą pstrokatą? Ktoś? coś?
Zajrzałam do katalogu... Jizerske Hory powinna jeszcze poprawić gabaryty...
A przy okazji rzuciła mi się w oczy obecna na tej samej stronie katalogu Praha całkiem inna niż moja, ze zdjęcia jakbym widziała Rip City, w opisie dekoracyjna... a ta " moja " jakby kaktusowa czy pólkaktusowa..
Florianie..jakbyś mógł rzucić okiem, bo to od Ciebie ta Praha u mnie... czy ta na zdjeciu moim wyżej to to samo co w katalogu? bo chyba nie...

A co z drugą " japonką" i tą małą pstrokatą? Ktoś? coś?
Zajrzałam do katalogu... Jizerske Hory powinna jeszcze poprawić gabaryty...
A przy okazji rzuciła mi się w oczy obecna na tej samej stronie katalogu Praha całkiem inna niż moja, ze zdjęcia jakbym widziała Rip City, w opisie dekoracyjna... a ta " moja " jakby kaktusowa czy pólkaktusowa..
Florianie..jakbyś mógł rzucić okiem, bo to od Ciebie ta Praha u mnie... czy ta na zdjeciu moim wyżej to to samo co w katalogu? bo chyba nie...
Pozdrawiam
Wiesia
Wiesia
- Lipien
- 500p
- Od: 21 lis 2012, o 08:38
O Golden Nick cudna
Chyba spory kwiat?

Wszystkie Hapety
, ale Ice Cristal - niesamowita
Ciekawa też ta Golden Nick, bo rzadko kiedy dalie typu stellar mają tak duże kwiaty.
Jednym słowem, Stanisławie - nabytki

Jednym słowem, Stanisławie - nabytki

Pozdrawiam
Barbara
Barbara
-
- 200p
- Od: 30 sty 2019, o 09:03
Hapet 2017-85 i Golden Nick przecudne widać,że kwiaty ogromne.Z przyjemnością podziwiam bo u mnie tylko kilka z tak dużymi kwiatami.Wyrazy uznania dla pana Stanisława
- Lipien
- 500p
- Od: 21 lis 2012, o 08:38
- Florian Silesia
- Od: 3 lip 2016, o 19:56
Mistrzu, 'Ice Crystal' śliczna ale strzępiaste dalie są tak kruche, że rzadko trafiają do kwiaciarni. Bukiety ślubne są najczęściej zbite więc taki ażurowy pokrój byłby trudny do utrzymania. Najlepsze są balki i pompony
Adawi, jeśli to 'Praha' ode mnie, to jest zgodna. Mała uwaga - pokazujesz często dalie nie w pełni rozwinięte (odm. 'Praha' również). Trudno identyfikować dalie z takich zdjęć. Poza tym identyczność z wzorcem, zdęciami w katalogach nie zawsze się pojawia w pierwszym roku. Warto więc postawić sobie znak zapytania przy wątpliwej nazwie i poobserwować ją jeszcze przez rok lub dwa
Mistrz pokazał swoje typy i chciejstwa z wystawy w Dolni Roveń i mnie też kilka urzekło:
'Miloš Raban'

'Helen Richmond'

'Pink Pastelle'

'Riesenrad'

tak mnie wzięło na różowe

Adawi, jeśli to 'Praha' ode mnie, to jest zgodna. Mała uwaga - pokazujesz często dalie nie w pełni rozwinięte (odm. 'Praha' również). Trudno identyfikować dalie z takich zdjęć. Poza tym identyczność z wzorcem, zdęciami w katalogach nie zawsze się pojawia w pierwszym roku. Warto więc postawić sobie znak zapytania przy wątpliwej nazwie i poobserwować ją jeszcze przez rok lub dwa

Mistrz pokazał swoje typy i chciejstwa z wystawy w Dolni Roveń i mnie też kilka urzekło:
'Miloš Raban'

'Helen Richmond'

'Pink Pastelle'

'Riesenrad'

tak mnie wzięło na różowe