Dracena - żółknięcie liści i inne problemy w uprawie
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 2 lip 2019, o 15:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Dracena - żółknięcie liści i inne problemy w uprawie
Wywal osłonkę, doniczkę postaw na podstawce, bo korzenie zaczną szybko gnić. Przestaw też bliżej okna.
Podłoże powinno być mieszanką ziemi i żwirku, a z tego co widzę to posadzona do samej ziemi - dlatego dłużej trzyma wilgoć. Przesadź do właściwego podłoża, żeby uniknąć problemów w przyszłości (niedalekiej).
Liście draceny mogą opadać i jest to coś normalnego, ale może to być też oznaką że coś złego dzieje się z korzeniami.
Podłoże powinno być mieszanką ziemi i żwirku, a z tego co widzę to posadzona do samej ziemi - dlatego dłużej trzyma wilgoć. Przesadź do właściwego podłoża, żeby uniknąć problemów w przyszłości (niedalekiej).
Liście draceny mogą opadać i jest to coś normalnego, ale może to być też oznaką że coś złego dzieje się z korzeniami.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 0p - Nowonarodzony
Ślicznie dziękuję za rady! A na temat osłonki dotyczy to każdej rośliny? Jestem totalnie zielony, a chcę się podszkolić
- norbert76
Dotyczy to każdej rośliny. Od biedy, jak już lubisz osłonki to dawaj o rozmiar, dwa rozmiary większe od doniczki, a pod doniczkę np. jakiś korek, żeby od spodu była jakaś cyrkulacja powietrza. W ciasnej osłonce praktycznie jej nie masz, wilgoć może osiadać pomiędzy nią, a doniczką. Poza tym jeśli na jej dnie będzie zalegać woda, to bardzo szybko zaczną gnić korzenie.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 0p - Nowonarodzony
Hmm rozumiem, tzn podlewam je a następnie sprawdzam ile wody spada do osłonki i ją wylewam jeśli już nie pije wcześniej.
Mam rośliny w osłonkach na balkonie na przykład: kalamodin. Wrzuciłem do tego urządzenie xiaomi flower care, które monitoruje je cały czas wilgotność żyzność nasłonecznienie i temperaturę, dobrze wypija wodę i ziemia się wysusza normalnie i z rośliną się nic nie dzieje dlatego pytam.
Mam rośliny w osłonkach na balkonie na przykład: kalamodin. Wrzuciłem do tego urządzenie xiaomi flower care, które monitoruje je cały czas wilgotność żyzność nasłonecznienie i temperaturę, dobrze wypija wodę i ziemia się wysusza normalnie i z rośliną się nic nie dzieje dlatego pytam.
- norbert76
Chyba nie do końca rozumiesz... Rośliny balkonowe to osobna nieco kwestia, bo najczęściej są przyzwyczajone do częstych opadów. Natomiast jeśli wystawisz roślinę doniczkową, to podłoże może szybciej przesychać - wiatr, silniejsze słońce robią swoje. My mówimy o typowych roślinach doniczkowych uprawianych w mieszkaniu, jak o dracenie.
Szczelna osłonka, to nie tylko gromadząca się woda na dnie doniczki po podlaniu, ale brak cyrkulacji powietrza. Powietrze dochodzi również od spodu, nawet jeśli doniczkę postawisz na podstawce. Tylko w takiej opcji podłoże równomiernie i szybciej przesycha. Sam zauważyłeś, że podłoże wolno przesycha. A te wszystkie urządzenia to tylko ogłupiają. To Ty masz wiedzieć kiedy podlać na podstawie zdobywania doświadczenia, a nie wykorzystując jakieś tanie gadżety, najczęściej chińskie - czyt. dane zazwyczaj nie do końca zgadzają się z rzeczywistością.
Szczelna osłonka, to nie tylko gromadząca się woda na dnie doniczki po podlaniu, ale brak cyrkulacji powietrza. Powietrze dochodzi również od spodu, nawet jeśli doniczkę postawisz na podstawce. Tylko w takiej opcji podłoże równomiernie i szybciej przesycha. Sam zauważyłeś, że podłoże wolno przesycha. A te wszystkie urządzenia to tylko ogłupiają. To Ty masz wiedzieć kiedy podlać na podstawie zdobywania doświadczenia, a nie wykorzystując jakieś tanie gadżety, najczęściej chińskie - czyt. dane zazwyczaj nie do końca zgadzają się z rzeczywistością.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 0p - Nowonarodzony
Rozumiem tylko że połączyłem fakty o tym gniciu w osłonce do roślin na balkonie które też są w osłonkach.
Urządzenia używam jako pomocnika a nie główną wiedzę. Bardziej do pobierania informacji z ziemi które nie są widoczne gołym okiem które też analizuje, sprawdzam jak wygląda ziemia, roślina czy rośnie czy pada i staram się po zdobyciu informacji analizować. Tak samo po tym co piszesz analizuje błędy i robie kroki do przodu ucząc się za co szczerze dziękuję.
Więc tak: Przesadziłem roślinę na spód dałem drenaż/keramzyt, a ziemie zmieszałem z perlitem dlatego że nie miałem żwirku a w sklepie nie było. Z samej góry widoczna jest tylko ziemia, bo przy uformowaniu poziomu dosypałem ziemi i nie byłem pewien czy jest potrzeba na samej górze mieć ten perlit. Postawiłem na oknie południowym, gdzie roślina jest nasłoneczniona naokoło 1500 luksów a 1386mmol akumulacji nasłonecznienia. Roślina póki co wygląda średnio na moje oko ( może się myle lub za bardzo przejmuje ) ale mam nadzieje że wszystko się dobrze ułoży.
Urządzenia używam jako pomocnika a nie główną wiedzę. Bardziej do pobierania informacji z ziemi które nie są widoczne gołym okiem które też analizuje, sprawdzam jak wygląda ziemia, roślina czy rośnie czy pada i staram się po zdobyciu informacji analizować. Tak samo po tym co piszesz analizuje błędy i robie kroki do przodu ucząc się za co szczerze dziękuję.
Więc tak: Przesadziłem roślinę na spód dałem drenaż/keramzyt, a ziemie zmieszałem z perlitem dlatego że nie miałem żwirku a w sklepie nie było. Z samej góry widoczna jest tylko ziemia, bo przy uformowaniu poziomu dosypałem ziemi i nie byłem pewien czy jest potrzeba na samej górze mieć ten perlit. Postawiłem na oknie południowym, gdzie roślina jest nasłoneczniona naokoło 1500 luksów a 1386mmol akumulacji nasłonecznienia. Roślina póki co wygląda średnio na moje oko ( może się myle lub za bardzo przejmuje ) ale mam nadzieje że wszystko się dobrze ułoży.
- norbert76
Matko, 1386mmol akumulacji nasłonecznienia - co to jest Do amatorskiej uprawy roślin nie są potrzebne aż takie dane... jeszcze rozumiem natężenie światła, ale jakieś mole? Widzę, że starasz się faktycznie podchodzić profesjonalnie do sprawy.tombur24071 pisze:postawiłem na oknie południowym gdzie roślina jest nasłoneczniona naokoło 1500 luksów a 1386mmol akumulacji nasłonecznienia.
Jednak nie południowy parapet, bo Ci spali tą dracenę! W przypadku południowej wystawy, postaw ok metr od okna.
Perlit spełnia takie samo zadanie. Używam albo jednego, albo drugiego.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 2 wrz 2019, o 13:31
Dzień dobry, zwracam się do Państwa z próbą o wskazówki jak uratować moje draceny Green Jewel. Zakupiłam je w sierpniu ubiegłego roku, od tego czasu stoją przy oknie tarasowym wschodnim. Były piękne zielone, lecz od kilku tygodni obserwuję żółknięcie i usychanie liści, na niektórych pojawiły się również brązowe drobne kropeczki. Rośliny nie były przesadzane, nie zmieniałam im podłoża, podlewam je przegotowaną wodą co 7-10 dni, raz w tygodniu zraszam liście również wodą przegotowaną. Draceny, mimo problemów zdrowotnych, wypuszczają młode zdrowe liście. Będę wdzięczna na wszelkie sugestie i rady. Pozdrawiam serdecznie.
- norbert76
Obowiązkowo przesadzamy niezwłocznie po zakupie. Od tego powinnaś teraz zacząć. Poczytaj wątek, a przynajmniej ostatnie kilka stron.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Mam pytanie do znawców - czy dracena marginata w obrębie danej odmiany ma wszystkie liście tak samo ubarwione? Mam od pół roku dracenę, gdy była młoda miała tylko dwa kolory - zielony i brązowy/rudy na obrzeżach liści. Ostatnio, wraz z wzrostem rośliny, pojawił się kolor biały, nawet są liście z przewagą białego. Czy to cecha osobnicza, czy coś nie tak z uprawą? Generalnie rośnie jak szalona, od marca przesadzana, poza pierwszym razie po zakupie, jeszcze trzy razy, bo korzenie wyłaziły z doniczki (i to nie takie cienkie, a grube jak mój mały palec), aż je przycięłam.
Wystawa zachodnia, ziemia do dracen z rozluźniaczem, podlewana, gdy przeschnie, lekko nawożona, zraszana.
Wystawa zachodnia, ziemia do dracen z rozluźniaczem, podlewana, gdy przeschnie, lekko nawożona, zraszana.
Mam pytanie. Moją dracenę zaatakowały najprawdopodobniej czerwce (gdzieniegdzie czarne przyssane do liści plamki - po usunięciu w tych miejscach liście żółte; kilka liści pożółkło i opadło; na pniu, gałęziach i przy podstawie liście malutkie, białe, nieruchome kreseczki). Przez jakiś czas usuwałam je mechanicznie, zaczęło być lepiej, ale problem nadal powracał, więc poszłam za radą internetu i posmarowałam całą roślinę olejem neem. Niestety po kilku dniach wszystkie 4 kępy liści opadły na bok, jakby rozmiękłe u podstawy, potem zaczęły tracić liście, aż straciły wszystkie. Czy jeśli przytnę gałązki przy pniu mam jeszcze szanse wyhodować nowe liście? Co zrobiłam nie tak z olejem?
- norbert76
Nie wiem w jakim stężeniu użyłaś preparatu, ale każdy preparat na bazie oleju trzeba zmyć po pewnym czasie, bo zatyka otwory szparkowe. Twoja roślina po prostu się udusiła.
Jeśli pnie i korzenie są zdrowe istnieje możliwość, że dracena wypuści od ziemi odrosty.
Jeśli pnie i korzenie są zdrowe istnieje możliwość, że dracena wypuści od ziemi odrosty.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta