Ściółkowanie korą
- wiridiana
- 500p
- Od: 1 maja 2017, o 22:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Kora sosnowa pod świerkami
asprokol piękny trawnik
Ja wrzuciłam korę między maliny i znacząco utrudnia to wyrastanie chwastów i zmniejsza ich ilość. Pod iglastymi mam dużo igieł sosnowych, samo się robi i też pojawiają się jakieś pojedyncze przypadki. Kory musi być więcej niż tylko tak żeby pokryć, bo przed domem miałam wysypane niewiele, koty rozgrabiły, chwasty rosną niestety.
Ja wrzuciłam korę między maliny i znacząco utrudnia to wyrastanie chwastów i zmniejsza ich ilość. Pod iglastymi mam dużo igieł sosnowych, samo się robi i też pojawiają się jakieś pojedyncze przypadki. Kory musi być więcej niż tylko tak żeby pokryć, bo przed domem miałam wysypane niewiele, koty rozgrabiły, chwasty rosną niestety.
-
- 200p
- Od: 5 cze 2013, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
U mnie w malinach jest tylko jeden chwast: kolejne maliny. Co roku je przycinam i potem wrzucam do rozdrabniarki a następnie wysypuję je w międzyrzędzia. Gdy maliny urosną do 1,5m tworzy się coś w rodzaju buszu, który praktycznie blokuje całe światło między nimi a co za tym idzie nic tam nie chce rosnąć.
No zaraz, zaraz... a ile tam było wysypane kory? Bo kolega pisze, że bez maty 7cm, a tutaj to chyba mniej niż 2... takie porównania to są trochę wiadomo skąd ;) Różnica u mnie jest taka, że tam gdzie kora jest na glebie to wygrzebanie jakiegoś chwaściora (np. podagrycznika) to mordęga, bo siedzi z kłączami mocno w ziemi. W przypadku kory na macie jedynie najdrobniejsze korzonki tam przechodzą, a reszta "perzowiska" jest nad matą, pod korą. Łapiesz i wyszarpujesz całość bez problemu. Ale jak kto lubi.P.s. tak to może wyglądać z agrowłókniną po roku czy dwóch
-
- 200p
- Od: 5 cze 2013, o 14:22
Po pierwsze nie było moim zamiarem porównywać niczego tylko zwrócić uwagę, że mata jest niepotrzebna jeśli ktoś odpowiednio przygotuje wcześniej teren (czytaj pozbywamy się najpierw podagrycznika i innych chwastów wieloletnich) i następnie wyłoży odpowiednią ilość kory. Powyższe zdjęcie jest tylko przykładem tego, że mata wcale nie jest jakimś problemem dla chwastów i mogą spokojnie na niej rosnąć jeśli się tego nie pilnuje.
Re: Ściółkowanie korą
Mam kilka krzewuszek posadzonych przy ogrodzeniu. Pod nimi rośnie trawa. Chciałbym się jej pozbyć bo nie da się jej wykaszać. Jeśli nasypię na nią korę to ją zagłuszy? Gdzieś widziałem poradę by najpierw dać jakiś karton, tektury i na to korę. Czy to ma sens? Wiem że można dać pod spód włókninę ale chciałbym po jakimś czasie spulchnić to podłoże a z włókniną się nie da.
Da się, ale... jeśli wysypiemy docelową ilość kory średniej lub drobnej to trawa sobie poradzi i to przerośnie. Efektywnie byłoby najpierw wyściółkować słomą lub sianem ze skoszonego trawnika, na to trochę kory grubej, a później po odczekaniu i usunięciu tego co zaczęło przerastać docelowo wypełnić korą średnio mieloną. Spulchnianie powinny ogarnąć dżdżownice.
Kartony (szare, niebarwione) to też dobre rozwiązanie, zdecydowanie trudniej ma trawa przerosnąć, a jak już się rozłożą to i trawy nie ma bo zgniła. Ale trzeba pamiętać, że nie po to się ściółkuje by później grzebać pod ściółką... każde ruszanie gleby pod ściółką miesza ją ze ściółką przez co efektywna warstwa ściółki spada i zwyczajnie zaczynają wrastać chwasty (więc znów trzeba dokładać).
Kartony (szare, niebarwione) to też dobre rozwiązanie, zdecydowanie trudniej ma trawa przerosnąć, a jak już się rozłożą to i trawy nie ma bo zgniła. Ale trzeba pamiętać, że nie po to się ściółkuje by później grzebać pod ściółką... każde ruszanie gleby pod ściółką miesza ją ze ściółką przez co efektywna warstwa ściółki spada i zwyczajnie zaczynają wrastać chwasty (więc znów trzeba dokładać).
Tuje i kora świeża
Witajcie,
mam taki oto problem. Mieszkam za granicą w Norwegii i nie ma dostępnej kory kompostowej. Jest tylko świeża.
Właśnie posadziłem rząd tui brabant i chcę wyłożyć spód właśnie korą.
Z tego co wyczytałem to świeża kora nie jest zalecana z uwagi na to, że wyjaławia ziemię itd. Najlepszym wyborem jest właśnie kompostowa.
Co mam zrobić? Gdzieś znalazłem informację, że można użyć nawóz bogaty w azot co roku wiosną w przypadku kory świeżej...
Moglibyście się wypowiedzieć na ten temat?
mam taki oto problem. Mieszkam za granicą w Norwegii i nie ma dostępnej kory kompostowej. Jest tylko świeża.
Właśnie posadziłem rząd tui brabant i chcę wyłożyć spód właśnie korą.
Z tego co wyczytałem to świeża kora nie jest zalecana z uwagi na to, że wyjaławia ziemię itd. Najlepszym wyborem jest właśnie kompostowa.
Co mam zrobić? Gdzieś znalazłem informację, że można użyć nawóz bogaty w azot co roku wiosną w przypadku kory świeżej...
Moglibyście się wypowiedzieć na ten temat?
- asprokol
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 cze 2012, o 21:53
Re: Tuje i kora świeża
Najlepiej nie czytać trolli którzy powielają mity o korze przekompostowanej. Ta "przekompostowana" nadal się rozkłada (kompostuje) jak się przekompostuje to zostanie z niej pył.
Byłem u producenta który ma setki ton na betonie i mu się kompostuje pod wpływem czasu i deszczu.
Beton się nie wyjałowił ale kto wie co pod nim się dzieje
Azot jest stosowany aby przyspieszyć kompostowanie ja go stosuję (mocznik) w kompostowniku ale nigdy nie wpadłem na pomysł aby martwić się że kora wyjałowi mi glebę.
Kup jak najgrubszą korę bo taka wytrzyma w ogrodzie kilkanaście lat zanim się rozłoży czyli przekompostuje.
Byłem u producenta który ma setki ton na betonie i mu się kompostuje pod wpływem czasu i deszczu.
Beton się nie wyjałowił ale kto wie co pod nim się dzieje
Azot jest stosowany aby przyspieszyć kompostowanie ja go stosuję (mocznik) w kompostowniku ale nigdy nie wpadłem na pomysł aby martwić się że kora wyjałowi mi glebę.
Kup jak najgrubszą korę bo taka wytrzyma w ogrodzie kilkanaście lat zanim się rozłoży czyli przekompostuje.
Dzięki za odpowiedź.
No sęk w tym, że świeża pobiera bardzo dużo azotu w porównaniu do przekompostowanej. Dlatego jest odradzana.
No sęk w tym, że świeża pobiera bardzo dużo azotu w porównaniu do przekompostowanej. Dlatego jest odradzana.
- asprokol
Nie planowałem właśnie włókniny wykładać. Kora od razu na ziemię...
W ogóle usuwam starą włókninę z ogrodu. Korzenie poprzerastały, trawa itp. Ktoś nie dbał o to przede mną. Mała warstwą ziemi była na tym do tego... I sceptycznie podchodzę do tego jakoś...
Ta włóknina się rozkłada po jakimś czasie?
W ogóle usuwam starą włókninę z ogrodu. Korzenie poprzerastały, trawa itp. Ktoś nie dbał o to przede mną. Mała warstwą ziemi była na tym do tego... I sceptycznie podchodzę do tego jakoś...
Ta włóknina się rozkłada po jakimś czasie?
- asprokol
Te tuje były sadzone przeszło 20 lat temu i od tego czasu się włóknina nie rozłożyła.
Pomijając że stosuję najlepszą z możliwych korę i tak co 8-10 lat muszę ją zmienić bo się "kompostuję" czytaj zbutwieje.
Kiedyś wpadłem na pomysł że węgiel brunatny może zastąpić korę wyglądało fajnie ale się przekompostował i mam teraz węglową ścieżkę pełną chwastów.
Pomijając że stosuję najlepszą z możliwych korę i tak co 8-10 lat muszę ją zmienić bo się "kompostuję" czytaj zbutwieje.
Kiedyś wpadłem na pomysł że węgiel brunatny może zastąpić korę wyglądało fajnie ale się przekompostował i mam teraz węglową ścieżkę pełną chwastów.
Dzięki za odpowiedź. W takim razie wyłożę to jednak agrowłókniną i świeżą korą.
Nawozisz te tuje azotem w takim razie?
Która włóknina jest dobra? Tam się patrzy na g/m2?
Nawozisz te tuje azotem w takim razie?
Która włóknina jest dobra? Tam się patrzy na g/m2?