Rudbekia hirta
- cyma2704
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Rudbekia hirta
Cherry Brandy, niestety nigdy nie przezimowała.
- Galadriela
- 500p
- Od: 22 wrz 2009, o 13:58
-
- 10p - Początkujący
- Od: 11 sie 2019, o 10:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- cyma2704
U mnie nie zauważyłam siewek. Zbieram nasiona i wysiewam marzec, kwiecień, żeby wcześniej cieszyć się kwiatami.
Sonia, efekt u Ciebie - czy wysiewasz od razu do gruntu? Kupiłam nasiona już na przyszły rok i między innymi właśnie tą odmianę a będę siała po raz pierwszy rudbekię i ze względu na wieczny wiosenny brak miejsca na parapetach planuję niektóre kwiatki posiać bezpośrednio do gruntu - ale czy dadzą radę?
- cyma2704
Mam ją dopiero drugi rok. Co roku sieję na parapet. Bardzo himeryczna ta odmiana. Siewki pewnie ze dwa miesiące stoją jak zaklęte, wyjątkowe maluchy. Dopiero w gruncie nabierają masy. W tym roku zamierzam zrobić eksperyment i rozsypać nasiona na najbardziej nasłonecznionej grządce. Kiedy zakwitną, to wielka niewiadoma.
Dzięki za info - czyli na początek lepiej siew parapetowy - kupiłam 3 opakowania nasion, więc mam nadzieję, że coś z nich wyjdzie. A napisz jeszcze proszę, jaką osiągają wysokość, bo zastanawiałam się czy mogłyby rosnąč między niskimi liliami (lilie przekwitną to może wtedy rudbekia zacznie).
- cyma2704
U mnie na piaszczystej glebie mają około 30-35 cm i niestety pod koniec kwitnienia, gdy już jest dużo kwiatów, lubią się pokładać.
U mnie też piaszczysta - chyba zaryzykuję, bo wysokość mi pasuje - może jak zaczną się pokładač to podwiążę je do łodyg liliowych (choć staram się unikać wszelkiego podwiązywania roślin, bo trochę drażni mnie taki widok).