Datura - dyskusje,prezentacje kwitnień Cz.1(0.6.2006 - 12.2007)
KaRo
Jeśli dostałaś sadzonkę ukorzenioną z ziemią i w niej roślina nie rośnie albo rośnie słabo to bezwzględnie sprawdź pH tej ziemi kwasomierzem glebowym. Możesz się b. zdziwić. Nie pomoże wówczas nawożenie, zmień ziemię
Jeśli przesadziłaś do innej ziemi pozostawiając poprzednią ziemię w której rosła to wyjmij roślinę, zwyczajnie wypłucz jej korzenie pod bieżącą wodą i ponownie posadź do nowej ziemi ale przedtem sprawdź jej pH. Roślinie nic się nie stanie, szybko odbuduje system korzeniowy. Sadzonkę podlewaj tyko deszczówką, nie przelej. Zacznij nawozić jak zobaczysz że roślina "ruszy", poznasz /pewnie ok. 3-4 tygodnie.
Takich starannych zabiegów wymagają tylko sadzonki, potem można już mniej starannie
I sprawdź pod lupą czy nie ma robactwa
Jest dopiero luty i zanim ją wyniesiesz na zewnątrz lub wkopiesz w ogrodzie będzie ładna
Jeśli dostałaś sadzonkę ukorzenioną z ziemią i w niej roślina nie rośnie albo rośnie słabo to bezwzględnie sprawdź pH tej ziemi kwasomierzem glebowym. Możesz się b. zdziwić. Nie pomoże wówczas nawożenie, zmień ziemię
Jeśli przesadziłaś do innej ziemi pozostawiając poprzednią ziemię w której rosła to wyjmij roślinę, zwyczajnie wypłucz jej korzenie pod bieżącą wodą i ponownie posadź do nowej ziemi ale przedtem sprawdź jej pH. Roślinie nic się nie stanie, szybko odbuduje system korzeniowy. Sadzonkę podlewaj tyko deszczówką, nie przelej. Zacznij nawozić jak zobaczysz że roślina "ruszy", poznasz /pewnie ok. 3-4 tygodnie.
Takich starannych zabiegów wymagają tylko sadzonki, potem można już mniej starannie
![Wink :wink:](./images/smiles/icon_wink.gif)
Jest dopiero luty i zanim ją wyniesiesz na zewnątrz lub wkopiesz w ogrodzie będzie ładna
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Dziękuję,ża te sugestywne rady@.monka pisze:KaRo
Takich starannych zabiegów wymagają tylko sadzonki, potem można już mniej starannie![]()
![Very Happy :D](./images/smiles/icon_biggrin.gif)
Tak trudno czasem samej się zdecydować na radykalne zmiany,ale takie rozmowy są
bardzo przekonujące.Muszę kupić pehametr - koniecznie i przerwać tę wegetację niektórych moich roślinek.
Pozdrawiam serdecznie KaRo
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Kontakt:
Moja datura,choć z tych najpospolitszych- żółtych, dała w minionym roku niezły popis. Rozrosła sie tak bardzo,że musieliśmy ewakuować ją z tarasu-zabierała zbyt dużo miejsca- i wkopać pod sosną. Zalwitła póżno, bo w e wrześniu, ale w zamian wytworzyła ponad 300 /!/ kwiatów.Teraz mocno przycięta czeka w ciemnej skrytce ogrodowej na maj...
![Obrazek](http://images21.fotosik.pl/43/29ceb6b4fed59d77m.jpg)
![Obrazek](http://images21.fotosik.pl/43/c0f8f8faf04ce4a3m.jpg)
![Obrazek](http://images21.fotosik.pl/43/d43e1420136d426bm.jpg)
![Obrazek](http://images21.fotosik.pl/43/29ceb6b4fed59d77m.jpg)
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Moje datury jeszcze stoją w piwnicy.Jutro wyciągam je na powierzchnię.
Ponieważ zima była bardzo łagodna - pędy wcale nie zdrewniały ani nie wyschły - są zielone,więc szybko powinny zacząć wegetację.Jak tylko się ukorzenią skontaktuję się z Tobą w sprawie adresu.
Nie mam w tej chwili żadnych zachcianek roślinnych ,dziękuję na razie.
Pozdrawiam -KaRo
Ponieważ zima była bardzo łagodna - pędy wcale nie zdrewniały ani nie wyschły - są zielone,więc szybko powinny zacząć wegetację.Jak tylko się ukorzenią skontaktuję się z Tobą w sprawie adresu.
Nie mam w tej chwili żadnych zachcianek roślinnych ,dziękuję na razie.
Pozdrawiam -KaRo
iwika
wybacz, że jestem takim beznadziejnym niedowiarkiem
czy mogłabyś zrobić zdjęcie i pokazać jak wygląda teraz po kilku dniach ten zielony pęd z tym młodym listkiem i łodygą kwiata, bo masz fenomenalną rękę do datur i rosną u ciebie niesamowicie w takich warunkach i o tej porze roku
![Obrazek](http://images22.fotosik.pl/17/db1e5c8a0df02680.jpg)
Ewelina
pięęęeknie kwitła, ile ma lat? czy po wkopaniu bezpośrednio do ziemi lepiej rosła?
wybacz, że jestem takim beznadziejnym niedowiarkiem
![Sad :(](./images/smiles/icon_sad.gif)
czy mogłabyś zrobić zdjęcie i pokazać jak wygląda teraz po kilku dniach ten zielony pęd z tym młodym listkiem i łodygą kwiata, bo masz fenomenalną rękę do datur i rosną u ciebie niesamowicie w takich warunkach i o tej porze roku
![Obrazek](http://images22.fotosik.pl/17/db1e5c8a0df02680.jpg)
Ewelina
pięęęeknie kwitła, ile ma lat? czy po wkopaniu bezpośrednio do ziemi lepiej rosła?
iwika
bujasz
ta, której zdjęcie prosiłam różni się przede wszystkim kształtem liści, pokazałaś zdjęcie innej, niektóre gatunki mają b. charakterystyczne "ząbki"
ale ja już nie będę poddawać w wątpliwość tego co piszesz, obojętnie kiedy robiłaś te zdjęcia datury masz piękne
pozdrawiam, bez urazy
ewelina
rośnie świetnie w ziemi, namawiam cię, miałam też taki kłopot z b. dużą, bez porównanie rośnie lepiej bezpośrednio wkopana w ziemię, duża dziura, ze 150 l dobrej ziemi ogrodniczej w tym ok. 20 l torfu kwaśnego i sporo obornika na dno dla takiej jak twoja, przepis sprawdzony![Very Happy :D](./images/smiles/icon_biggrin.gif)
bujasz
![Wink :wink:](./images/smiles/icon_wink.gif)
ale ja już nie będę poddawać w wątpliwość tego co piszesz, obojętnie kiedy robiłaś te zdjęcia datury masz piękne
pozdrawiam, bez urazy
ewelina
rośnie świetnie w ziemi, namawiam cię, miałam też taki kłopot z b. dużą, bez porównanie rośnie lepiej bezpośrednio wkopana w ziemię, duża dziura, ze 150 l dobrej ziemi ogrodniczej w tym ok. 20 l torfu kwaśnego i sporo obornika na dno dla takiej jak twoja, przepis sprawdzony