Rośliny ozdobne w uprawie producenckiej cz.II (2018-2020)
-
- 50p
- Od: 22 sie 2019, o 12:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Rośliny ozdobne w uprawie producenckiej 2018
Dziękuję odpowiedź i rady i sorki że tak marudzę, ale mam pierwszy rok wielkokwiatowe i nie wiem jeszcze dokładnie co i jak, a mógłbym jeszcze prosić żebyście wystawili zdjęcia swoich chryzantem z widokiem na pąka?
Jak wrócr jutro z wakacji to zrobię zdjęcie jak moje wyglądają
-
- 50p
Mógłbyś wstawić te fotki, będę wdzięczny
-
- 50p
U mnie też parę doniczek podobnie wygląda, ale jak je podglądałem od dołu to tłumaczę tym że za wysoko od ziemi są pierwsze gałązki i w momencie rośnięcia pod ciężarem opuściły się i oparły na rancie doniczki co spowowalo te dziury w krzaku widziane z góry. Ja u siebie podejrzewam że za dużo ziemi nasypalem do doniczki albo za wysoko uszczypalem, ale to są moje przemyślenia jak patrzę na swoje krzaki
Sorry ze tak późno ale nie miałem jak się ogarnąć. Te bardziej szerzej osadzone pąki to komodo a bardziej ściśnięte to sunbery. Sunbery znacząco mniejsze niż komodo. Komodo ma średnicę mna dzień dzisiejszy jak 1-2gr. Co do pękania to sa 2 opcje na mój gust. 1 brak wapnia i roślina jest krucha. Chryzantema potrzebuje bardzo dużo wapnia. 2 powiązana z 1. Jeśli lejesz wężem z góry to masz za duże ciśnienie i się łamie
- Zibi_41
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 maja 2010, o 21:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jest jeszcze jedna możliwość, wybiegnięte i słabe sadzonki. Jeśli wybiegną przed doniczkowaniem, trzeba je bardzo mocno przyciąć, a i tak potrafią się rozłożyć. W tym roku dostałem takie wielkokwiatowe, cieniutkie jak zapałki. Przy czyszczeniu związałem je czarną wstążką, bo nie utrzymały by ciężaru kwiatów, a w przyszłym roku raczej wielkokwiatowe zamówię u innego dostawcy, bo nie był to pierwszy raz
Pozdrawiam Euzebiusz , Od ugoru do ... cz.1, Część 2,
Moje wątki, Sprzedam sadzonki chryzantem drobnokwiatowych 2024r
Moje wątki, Sprzedam sadzonki chryzantem drobnokwiatowych 2024r
-
- 50p
Dzięki za zdjęcia, ja mam też w takiej fazie a niektóre większe i trochę panikuje że nie zdążą się rozwinąć :-P a co do tego że rozłamują się przez to że sadzonki były wybiegniete to też może być, ja za długo przytrzymalem w palecie i te które skrocilem mocno są ok a te które dłużej to są takie luzniejsze i wyższe
Jak tam wasze chryzantemy drobne te na 1 listopad ? Moje już zaczynają kwitnąć zastanawiam się czy to nie za wcześnie ? Da się jakoś opóźnić?
-
- 50p
Na kilku doniczkach z jednej odmianie z wielkokwiatowych na pąku głównym robi mi się coś takiego jakby w środku był zapadniety i ciemniejszy środek, zerwalem jednego pąka i rozbroiłem i robaka nie widać, po krzaku nie widać żeby jakąś choroba go drążyła, podpowiedzcie czy to normalne czy coś się dzieje i co można poradzić
Mi się wydaje że po prostu pęka. Ew wciornastek go gryzie. Na zdjęciach nie wiele widać. Ja pryskam profilaktycznie Decisem
-
- 50p
Powiedzcie czy to normalne że wielkokwiatowe chryzantemy mają jeszcze zielone pąki? U mnie tylko jedna odmiana pokazuje kolor, a reszta zielony pąk, nie wiem co mam robić, nawóz dostają z dużą ilością potasu i fosforu nie przesuszam ich. U was też w takim stadium są? Znajomy co choduje je od lat twierdzi że na duży pąk co pokazuje kolor to za wcześnie jeszcze, ale czy zdąży zakwitnac? Drobnokwiatowe mam ok ładny pączek i w niedzielę planuje przenieść do tunelu je.
według mnie jak najbardziej ok kolor powinno pokazać na 1 października to jest tak optymalnie. Obficie podlewając je opóźniasz kwitnienie