Obornik,kiedy stosować,jak zagospodarować,jak głeboko?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Obornik
Jeśli nie widzisz końskich galek bo się przypuszczalnie rozpadły , to słoma jaka jest? Świeża? Czy już trochę rozłożona?
Takim obornikiem wczesna wiosna albo jesienią -(najlepiej) podsypuje krzewy owocowe i ozdobne, np rhododendrony i byliny - bez przekopywania . No bo nie ma możliwości przekopania bez uszkodzenia korzeni. Z plozacych mam tylko floks szydlasty, ale jego nie podsypuje.
Takim obornikiem wczesna wiosna albo jesienią -(najlepiej) podsypuje krzewy owocowe i ozdobne, np rhododendrony i byliny - bez przekopywania . No bo nie ma możliwości przekopania bez uszkodzenia korzeni. Z plozacych mam tylko floks szydlasty, ale jego nie podsypuje.
Pozdrawiam! Gienia.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 25 cze 2010, o 20:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
słoma jest miękkawa, gdzieniegdzie ściemniała do rudego. Wygląda na namokniętą.
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Nawet dobrze przerobiony kompost i duża wilgotność może spowodować zagniwanie liści, jeśli dotykają bezpośrednio, a co dopiero czysty obornik.doniek pisze:... i czy istnieje ryzyko popalenia liści roślin płożących które będą na nim leżeć?
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
- Maraga
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
Też mam obornik koński.
Pobierałam z pryzmy.Z wierzchu był suchy.
Ale pod tą suchą warstwą był ciemny,mokry, z widocznymi " pączkami" i pełen dżdżownic.
Dawałam do dołków przed wsadzeniem pomidorów.
Taki już bardziej przerobiony,leży na pryzmie od wczesnej wiosny.
Pobierałam z pryzmy.Z wierzchu był suchy.
Ale pod tą suchą warstwą był ciemny,mokry, z widocznymi " pączkami" i pełen dżdżownic.
Dawałam do dołków przed wsadzeniem pomidorów.
Taki już bardziej przerobiony,leży na pryzmie od wczesnej wiosny.
-
- 100p
- Od: 29 maja 2008, o 12:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mam roczny obornik od królików. Czy nadaje się do pomieszania z ziemią przy zakładaniu nowej rabaty bylinowej? Rośliny chciałabym sadzić już za tydzień. Czy takie dołożenie obornika o tej porze nie zaszkodzi roślinom?
Pozdrawiam, Małgorzata
gazela myślę, że możesz dać, ale pok korzenie. Tzn wykop dołek na tyle głęboki, żeby korzenie nie stykały się z obornikiem. czyli dołek, na dno obornik, trochę ziemi i sadź. Wiosną korzenie się rozrosną i będzie ok. Tak się robi w nasadzeniach truskawek, więc myślę że byliny też tak można sadzić.
Mam nieograniczony dostęp do świeżego obornika końskiego (konie za płotem). Poza kompostowaniem go (proces długotrwały), postanowiłam zrobić z niego gnojówkę. Pierwsza beczka poszła pod rośliny ozdobne, druga się właśnie kończy robić i chce zasilić warzywnik. Znalazłam podstawowe informacje jak używać. Natomiast mam kłopoty ze znalezieniem informacji pod co NIE używać. Rozum podpowiada mi, że korzeniowe (np. marchewka, pietruszka, burak), liściowe (szpinak, sałata) i strączkowe (bób, groszek, fasola). Mam rację? Czy może jednak można te rośliny zasilić? Czy czegoś jeszcze nie podlewać gnojówką?
Iza
Obornikowe ABC
Hej,
Nie wiedziałem do jakiego tematu się podpiąć. Jakby administrator mógł, to proszę przenieść do innego tematu.
Chodzi o obornik. Osobiście nie znalazłem takich oczywistych informacji. Wiem, że dla niektórych może to się wydawać banalne, ale laicy maja z tym problem.
1. Kiedy stosować obornik?
2. Jak często stosować obornik?
3. Czy jesienią przy sadzeniu należy stosować obornik? Czy później wiosną też trzrba?
4. Do jakich roślin w ogrodzie go stosować?
5. Czy jest konieczny obornik w ogrodzie?
6. Czy sposób stosowania jest inny w przypadku granulatu, a naturalnego?
Z góry dzięki za odp.
Nie wiedziałem do jakiego tematu się podpiąć. Jakby administrator mógł, to proszę przenieść do innego tematu.
Chodzi o obornik. Osobiście nie znalazłem takich oczywistych informacji. Wiem, że dla niektórych może to się wydawać banalne, ale laicy maja z tym problem.
1. Kiedy stosować obornik?
2. Jak często stosować obornik?
3. Czy jesienią przy sadzeniu należy stosować obornik? Czy później wiosną też trzrba?
4. Do jakich roślin w ogrodzie go stosować?
5. Czy jest konieczny obornik w ogrodzie?
6. Czy sposób stosowania jest inny w przypadku granulatu, a naturalnego?
Z góry dzięki za odp.
- Baltazar
- 500p
- Od: 19 paź 2022, o 07:18
Re: Obornik,kiedy stosować,jak zagospodarować,jak głeboko?
Już sypaliście obornik pod rośliny czy jeszcze czekacie?