Akcja wymiany nasion 2019/2020
- Bufo-bufo
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 lip 2009, o 20:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Akcja wymiany nasion 2019/2020
Anida tak
Do mojej listy powyżej dołączam nasiona:
Ostróżka bylina ciemno niebieska z różowym połyskiem i czarnym środkiem
Ruta zioło
Przegorzan kulisty
Omżyn ciemny róż
Naparstnica żółta
Odętka biała
Tawuła Crispa
Aksamitka wyniosła pełna żółta
Oregano ? zioło
Śnieguliczka biała
Gipsówka ? bylina (biała)
Irys wysoki żółty
Do mojej listy powyżej dołączam nasiona:
Ostróżka bylina ciemno niebieska z różowym połyskiem i czarnym środkiem
Ruta zioło
Przegorzan kulisty
Omżyn ciemny róż
Naparstnica żółta
Odętka biała
Tawuła Crispa
Aksamitka wyniosła pełna żółta
Oregano ? zioło
Śnieguliczka biała
Gipsówka ? bylina (biała)
Irys wysoki żółty
- Jolek
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jestem za tym aby zbierać do wysyłki każdą ilość nasion jakie uda nam się pozyskać z naszych roślin .
Jak obserwuję AWN od iluś lat to zauważyłam że, co roku są inne zapotrzebowania na rośliny. Nie każdego roku możemy pozyskać nasiona z powodu aury.Jeśli wszystkie nie nabędą nabywców w 1 roku to na pewno są chętni w następnym.
Tak więc nie martwcie się Wiosną też zgłaszają się chętni na nasionka gdy chcą zagospodarować ,,wypadnięte" przestrzenie.
Jak obserwuję AWN od iluś lat to zauważyłam że, co roku są inne zapotrzebowania na rośliny. Nie każdego roku możemy pozyskać nasiona z powodu aury.Jeśli wszystkie nie nabędą nabywców w 1 roku to na pewno są chętni w następnym.
Tak więc nie martwcie się Wiosną też zgłaszają się chętni na nasionka gdy chcą zagospodarować ,,wypadnięte" przestrzenie.
- Bufo-bufo
- Od: 26 lip 2009, o 20:31
Co do zimowego terminu posyłania nasion mam pewną obawę, otóż czy w czasie "podróży" nasiona nie przemarzną?
- Jolek
Hmm, szczerze - nie wiem które nasiona są wrażliwe. Od wielu lat zamawiam nasiona kwiatów i warzyw w styczniu, lutym. z Ali..es też przychodzą w styczniu lub lutym abym zdążyła wysiać. Z AWN nasiona też były wysyłane w okresie zimowym.
Jak chcecie to dajcie znać, przemyślę ale, w okresie przedświątecznym nie będę wystawać w kolejce na poczcie aby nadać przesyłki. Raz wystarczył. To tak dla informacji. Dlatego uważam że, okres po Nowym Roku jest spokojniejszy.
Jak chcecie to dajcie znać, przemyślę ale, w okresie przedświątecznym nie będę wystawać w kolejce na poczcie aby nadać przesyłki. Raz wystarczył. To tak dla informacji. Dlatego uważam że, okres po Nowym Roku jest spokojniejszy.
-
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
Dzisiaj zacząłem sprzątać stary warzywnik (w tym roku mam nowy i na stary przychodziłem tylko po cukinie, a reszta w tym chwasty rosły jak chciały, bo skupiłem się na nowym) i zauważyłem, że pietruszka naciowa zakwitła, a nasiona już dojrzały. Zbierać, czy nie? Nigdy nie siałem pietruszki z własnych nasion. Przydadzą się na AWN?
- badzia
- Od: 1 lip 2011, o 19:41
- Kontakt:
Przydadzą się.
- remik19
- 100p
- Od: 8 mar 2013, o 13:16
Witajcie. Mogę prosić na priv adres do osoby która w tym roku będzie świstakiem w dziale kwiatowym. Nazbierałam sporo różnych nasion kwiatów i chcę się podzielić
Muszę popakować jeszcze część nasionek i podpisać.
Pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie
Muszę popakować jeszcze część nasionek i podpisać.
Pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie
Renata
Parapetowo-ogrodowa przygoda
-
Adres pewnie zostanie niedługo podany, spokojnie Ja też muszę jeszcze popakować różne nasiona, niektóre dopiero zbiorę. Jutro może pozbieram pietruszkę i proso włosowate
- Jolek
remik19 spokojnie zbieraj nasionka, ja też sobie wszystko na spokojnie przygotowuję tym bardziej że jest teraz wzmożony okres prac w ogrodzie.
Może się wypowiecie w jakim okresie chcecie aby były wysyłane nasiona.
Ja preferuję okres od stycznia na spokojnie. Wtedy można by zbierać i wysyłać nasiona tak myślę że do 15.XII.
Może się wypowiecie w jakim okresie chcecie aby były wysyłane nasiona.
Ja preferuję okres od stycznia na spokojnie. Wtedy można by zbierać i wysyłać nasiona tak myślę że do 15.XII.
-
Mi taki termin jak najbardziej pasuje Nasiona nie powinny przecież zmarznąć, bo przecież ile są na dworze, jeśli wysyła się bezpośrednio z poczty
A w tym roku też będzie podział na pomidory, dyniowate, rośliny ozdobne i inne warzywa?
A w tym roku też będzie podział na pomidory, dyniowate, rośliny ozdobne i inne warzywa?
- christinkrysia
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
Witajcie
Od kilku dni pada i nasiona, które lada chwila nadawałyby się do zebrania na nowo muszą podsychać.
Jeśli sa wilgotne to nie zawsze wiadomo, które są dojrzałe a które muszą zaczekać na roślinie .
Dlatego tez termin późniejszy bardziej pasuje , szczególnie dla roślin kwitnących późnym latem i jesienią.
Przy dobrych warunkach pogodowych da się z nich zebrać nasiona ale trzeba im dać czas.
I jeszcze jedno - zerknęłam do arkusza z listą pozostałych nasion.
Kolumna 4, pozycja 20 ( łzawica ogrodowa) - wyrzucić bo nasiona zebrane w 2018 już nie mają zdolności kiełkowania - zamieniły się w ozdobne kamyczki i nadają się tylko do zabawy lub tworzenia ozdób.
Uprawiam ją wiele lat i sprawdziłam.
Pozdrawiam
Od kilku dni pada i nasiona, które lada chwila nadawałyby się do zebrania na nowo muszą podsychać.
Jeśli sa wilgotne to nie zawsze wiadomo, które są dojrzałe a które muszą zaczekać na roślinie .
Dlatego tez termin późniejszy bardziej pasuje , szczególnie dla roślin kwitnących późnym latem i jesienią.
Przy dobrych warunkach pogodowych da się z nich zebrać nasiona ale trzeba im dać czas.
I jeszcze jedno - zerknęłam do arkusza z listą pozostałych nasion.
Kolumna 4, pozycja 20 ( łzawica ogrodowa) - wyrzucić bo nasiona zebrane w 2018 już nie mają zdolności kiełkowania - zamieniły się w ozdobne kamyczki i nadają się tylko do zabawy lub tworzenia ozdób.
Uprawiam ją wiele lat i sprawdziłam.
Pozdrawiam
-
To może po prostu by zaznaczyć, że to artykuł ozdobny? Ktoś może by chciał? Łzawicę pozbierałem, więc kilka torebeczek będzie. Po ile nasionek pakować?
- remik19
- 100p
- Od: 8 mar 2013, o 13:16
Dziękuję bardzo za odpowiedź. W takim razie będę zbierała dalej nasiona.
Renata