Śliwa choroby i szkodniki część 2
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Śliwa - choroby i szkodniki Cz.2
Przy raku bakteryjnym wydzielina jest galaretowata i początkowo może być nawet bezbarwna lub żółta do pomarańczowej. Przy zakażeniach grzybami monilina czy leukostoma gumowaty wyciek przypomina żywicę, jest zwarty i o kolorze bursztynowym do brunatnego. Poza tym infekcje bakteryjne są zwykle ograniczone do jakiegoś miejsca a wycieki gumy przy infekcji grzybami pojawiają się w miarę rozrostu grzybni. Ja bym stawiał na grzyba.
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Janusz, obawiam się, że Erazm nie uratuje tej śliwy. Bo to chyba nie jest zwykły rak drzew owocowych, gdzie sprawca jest rzeczywiście grzyb, podejrzewam, źe jednak bakteryjny. Gdzieś czytałam , że przy raku bakteryjnym wycieki gumy moga z poczatku być bezbarwne, ale później robia się bursztynowe, na miejscu Erazma wycięłabym toto. Bo choćby to był i grzyb to będzie siać zarodnikami na cała okolicę. I z kolejnym nasadzeniem będzie rok w plecy, no chyba, że nie planuje nic dosadzać. Ja ze swoja śliwa walczyłam 4 lata i poległam, a mogłam od razu się z nia pożegnać, no, szkoda mi było. Mogłam posadzić od razu jabłonkę, a nie czekać 4 lata.
Pozdrawiam! Gienia.
-
Nie mogę już edytować poprzedniego postu, a właśnie wróciłam z sadku. Tez mam śliwę do natychmiastowego usunięcia. Rak bakteryjny jak byk, na dodatek porażona czarna guzowatoscia. Zreszta guzowatoscia porażone są wszystkie ale pozostałe w niewielkim stopniu. Niestety w tym rejonie, przy takiej wilgotności nie mogą rosnąć śliwy, presja grzyba jest ogromna.
Pozdrawiam! Gienia.
-
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
Śliwę z korzeniem usunę jutro.gienia1230 pisze: ...I z kolejnym nasadzeniem będzie rok w plecy, no chyba, że nie planuje nic dosadzać. ...
Myślę, że jesienią posadzę nową w tym samym miejscu. By "odświeżyć" podłoże wymieszam ziemię w promieniu 1 metra na głębokość 50 cm z obornikiem krowim (mam z ubiegłego roku) i kompostem.
Pozdrawiam Andrzej.
-
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
Śliwa Dąbrowicka dziś wycięta. Wybrałem z tego miejsca pełną taczkę ziemi, nasypałem kompostu i wymieszałem go z obornikiem. Na jesieni posadzę drugą śliwę. Innego miejsca na działce nie mam.
A to miejsce po śliwie.
A to miejsce po śliwie.
Pozdrawiam Andrzej.
-
WOW! Sprężyłeś się! A ja czekam aż moja "siła robocza" będzie miała czas by wywalić te zainfekowane śliwy.
Pozdrawiam! Gienia.
- NOWY 83
- Od: 11 lis 2014, o 20:23
Hej , u was też owoce śliw nadgryzają biedronki , pszczoły no i osy? Osy do tej pory norma była ale żeby biedronki .
-
Bywało że z jednej śliwki wyłaziło 2 lub 3. U mnie rekordzistek było 5. , jednak preferują śliwki już fermentujące. Całkowicie je rozumiem .
- toolpusher
- 500p
- Od: 5 maja 2017, o 12:52
- toolpusher
- 500p
- Od: 5 maja 2017, o 12:52
Witam ponownie, nie wiem dlaczego ale ten rok jest bardzo obfity w grzyby i to nie tylko te zbierane w lesie. U mnie w ogrodzie wszystko zaatakowane grzybem: śliwa, jarzębina, wiśnia, a nawet słoneczniki coś grzybowego zeżarło od podstawy. Grzyb się czai w każdym zakamarku ogrodu, ale wracając do tematu - chodzi o śliwę. Poniżej zamieszczam zdjęcia co na niej urosło w niecałe 2 tygodnie. Wcześniej zauważyłem zaczątki wysoko na konarze i postanowiłem że przytnę na wiosnę, bo to bardzo gruba gałąź (50 cm obwodu) i takie obcina się na przedwiośniu. Niestety już teraz w błyskawicznym tempie to pognało do podstawy konaru. Proszę o radę czy mimo wszystko wycinać konar na jesień? Jeśli tak to czy cały do podstawy pnia, czy może zostawić kikut z odrostem, który widać na drugim zdjęciu a resztę grzyba próbować wyciąć i zasmarować środkami grzybobójczymi? Proszę o radę bardziej biegłych w takich sprawach ogrodników
-
Drzewo stracone. Tak się mści wieloletni brak ochrony chemicznej . Grzyb rozrasta się w drewnie, do którego nie mają dostępu ŚOR. Trzeba to wszystko zdrapać, żeby nie doszło do zarodnikowania bo zostaną zainfekowane inne, zdrowe drzewa. Najprawdopopdobniej chtrząstkoskórnik purpurowy.
Czyli kaLo co radzisz? Ciąć teraz na pewno, tylko jak?
1) zostawiając kikut do odrostu widocznego na 2 zdjęciu, a resztę drapać i ratować
2) cały konar do pnia i zasmarować ranę (czym najlepiej?)
3) całe drzewo (póki co dla mnie zbyt radykalne, w zasadzie ta śliwa była dla mnie najwartościowszym drzewem,więc nie mam ciśnienia ratować innych)
1) zostawiając kikut do odrostu widocznego na 2 zdjęciu, a resztę drapać i ratować
2) cały konar do pnia i zasmarować ranę (czym najlepiej?)
3) całe drzewo (póki co dla mnie zbyt radykalne, w zasadzie ta śliwa była dla mnie najwartościowszym drzewem,więc nie mam ciśnienia ratować innych)