Wszystko o pomidorach cz. 16
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Wszystko o pomidorach cz. 16
Odmiana nieznana, z typu bawolego serca, smaczna, brak głąba . Niestety dojrzałe zjedzone a reszta zupełnie zielona . Wyjeżdżam za tydzień a chciałabym pozyskać nasionka i chyba mi się nie uda.

Pozdrawiam! Gienia.
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41

Szkoda stracić dobrej odmiany .
Najczęściej pobierałam nasiona nawet z takich pomidorów lekko przejrzałych .
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Gieniu zabierz do Polski takiego co się zapala albo naucz rodzinkę jak pozyskiwać nasionka, potem przyślą. 

-
O, znalazłam dwa pomidory z zażółconymi czubkami, potrzymam w domu, noce już zimne, przed wyjazdem wydłubię nasionka i owinę w papierowa serwetkę. Obym tylko przez pomyłkę tej serwetki po drodze nie wyrzuciła. 

Pozdrawiam! Gienia.
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
To amerykańskie pomidory muszą mieć wizę żeby lecieć do Polski?
Podobno Kozula kiedyś napisała, że nasiona z zapalonych pomidorow maja zdolność kiełkowania.

Podobno Kozula kiedyś napisała, że nasiona z zapalonych pomidorow maja zdolność kiełkowania.
- badzia
- Od: 1 lip 2011, o 19:41
- Kontakt:
Gienia, a nie da się przemycić pomidorka? Jeśli nie to może lepiej zostaw te dwa w ich ojczyżnie pod opieką przeszkolonej rodzinki, jak radzi kaLo. Z niezupełnie dojrzałych nasiona wykiełkują, ale czy będą mieć siłę wydać oczekiwany plon? Im szlachetniejsza odmiana tym bardziej jest kapryśna. Nie ma wyjścia, trzeba robić co się da.
W jakim dziale szukać tematu tegorocznej AWN? Dlaczego w warzywniczym tego nie ma?
W jakim dziale szukać tematu tegorocznej AWN? Dlaczego w warzywniczym tego nie ma?
-
Kalo, faktycznie , Ania coś wspominała, ze sama kiedyś wydłubala nasionka z zielonego owocu i wzeszło. Ale owoc był już wyrośnięty . No to moje są wyrośnięte bo maja już żółte czubki . Zrobię tak, ze jednego pomidora wypatrosze a drugiego przemyce w bagażu podręcznym. Walizkę, przy wylotach niestety bardzo często sprawdzają, nie raz i nie dwa miałam ja zrewidowana.
Dziś już tak wyglądają:

Dziś już tak wyglądają:

Pozdrawiam! Gienia.
-
- 200p
- Od: 11 lip 2014, o 12:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Mirek19
- 1000p
- Od: 20 maja 2016, o 13:20
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
- Jonzak
- 200p
- Od: 24 mar 2013, o 13:04
U mnie już po sezonie, udanym - jak chyba u wszystkich. Pozostaje apetyczne i miłe wspomnienie .
Rok bezproblemowy, chemii nie było. Był octan wapniowy.
Był parę razy skrzyp z pokrzywą w oprysku, też przy okazji winorośli. Pomidory prowadzę na jeden pęd, wszystko w gruncie i w większym odstępie. Może to też pomagało, że było jak wyżej.
Zaraza ziemniaczana pojawiła się pod koniec , kiedy przymrozek złowieszczo czaił się i przyszedł.
Ale zielone, niedojrzałe powędrowały do pudeł i teraz dochodzą.

Rzekomo pojawiła się inna zaraza, jak doniosły media. Czy zagrozi pomidorom ?
W tym sezonie nowych odkryć z 20 nowych odmian nie było. Może WES, Kas, czy Megagron od Beaty.
Podobało mi sie Czudo Ziemli, tylko trochę za dużo wody.
W przyszłym roku wracam do sprawdzonych, moich ulubionych : Kozul, Kalmanów, Mazariniego, Anny Russian, Bołota, Bawolego Serca Kasencji, Pudovika, Red Pear itp. czy Megagrona.
No i dojdą otrzymane hiszpańskie , włoskie i bułgarski.
Megagrona miałem w gruncie i donicy. W gruncie miał więcej, donica stała przy ścianie i słabo wiązał, w te tropikalne temperatury.
Oby takie następne sezony , dla wszystkich
Rok bezproblemowy, chemii nie było. Był octan wapniowy.
Był parę razy skrzyp z pokrzywą w oprysku, też przy okazji winorośli. Pomidory prowadzę na jeden pęd, wszystko w gruncie i w większym odstępie. Może to też pomagało, że było jak wyżej.
Zaraza ziemniaczana pojawiła się pod koniec , kiedy przymrozek złowieszczo czaił się i przyszedł.
Ale zielone, niedojrzałe powędrowały do pudeł i teraz dochodzą.

Rzekomo pojawiła się inna zaraza, jak doniosły media. Czy zagrozi pomidorom ?
W tym sezonie nowych odkryć z 20 nowych odmian nie było. Może WES, Kas, czy Megagron od Beaty.
Podobało mi sie Czudo Ziemli, tylko trochę za dużo wody.
W przyszłym roku wracam do sprawdzonych, moich ulubionych : Kozul, Kalmanów, Mazariniego, Anny Russian, Bołota, Bawolego Serca Kasencji, Pudovika, Red Pear itp. czy Megagrona.
No i dojdą otrzymane hiszpańskie , włoskie i bułgarski.
Megagrona miałem w gruncie i donicy. W gruncie miał więcej, donica stała przy ścianie i słabo wiązał, w te tropikalne temperatury.

Oby takie następne sezony , dla wszystkich

Ci, co nie wiedzą, ale wiedzą, że nie wiedzą:to prostaczkowie, poucz ich.
Ci, co wiedzą, a nie wiedzą, że wiedzą: to śpiący, obudź ich.
Julian Tuwim
Ci, co wiedzą, a nie wiedzą, że wiedzą: to śpiący, obudź ich.
Julian Tuwim
-
- 200p
- Od: 30 mar 2010, o 15:36
No właśnie, kiedy Akcja Wymiany Nasion 2019? Będzie?
- Mirek19
- 1000p
- Od: 20 maja 2016, o 13:20
Zajrzyj tutaj -
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 1&t=117323
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 1&t=117323
Pozdrawiam, Mirek
Mam nadzieję że piszę w dobrym miejscu jeżeli w złym to przepraszam i proszę o przeniesienie ale to mój pierwszy post tutaj i jeszcze nie zdążyłem zgłębić tutejszych zwyczajów.
Moim problemem jest że kupiłem działkę z gotową uprawą pomidorów pod folią pod koniec sezonu ale jestem kompletnie zielony w kwestiach uprawy i tego jak powinienem zadbać o ziemię aby w przyszłym sezonie móc ponownie z powodzeniem zakładać ich uprawę.
W internecie jest wiele różnych porad często się wykluczających i im więcej czytam tym mniej wiem.
Na tę chwilę myślę aby jeszcze w tym roku wszystko co jeszcze jest w ziemi usunąć następnie część ziemi z wierzchu również usunąć i w jej miejsce dać torf oraz siarkę i przekopać.
Czy takie czynności mają sens czy zalecacie jednak coś innego?
Dodatkowym problemem jest jakaś choroba która dopadła pomidory w bieżącej uprawie

Czy mogę poczynić jakieś dodatkowe kroki aby zabezpieczyć się przed tym na przyszły rok?
Zmiana uprawy na coś innego raczej nie wchodzi w grę bo na tą chwilę zależy mi jedynie na pomidorach i ostrych paprykach.
Moim problemem jest że kupiłem działkę z gotową uprawą pomidorów pod folią pod koniec sezonu ale jestem kompletnie zielony w kwestiach uprawy i tego jak powinienem zadbać o ziemię aby w przyszłym sezonie móc ponownie z powodzeniem zakładać ich uprawę.
W internecie jest wiele różnych porad często się wykluczających i im więcej czytam tym mniej wiem.
Na tę chwilę myślę aby jeszcze w tym roku wszystko co jeszcze jest w ziemi usunąć następnie część ziemi z wierzchu również usunąć i w jej miejsce dać torf oraz siarkę i przekopać.
Czy takie czynności mają sens czy zalecacie jednak coś innego?
Dodatkowym problemem jest jakaś choroba która dopadła pomidory w bieżącej uprawie

Czy mogę poczynić jakieś dodatkowe kroki aby zabezpieczyć się przed tym na przyszły rok?
Zmiana uprawy na coś innego raczej nie wchodzi w grę bo na tą chwilę zależy mi jedynie na pomidorach i ostrych paprykach.
Uszkodzenia spowodowane przez mączlika szklarniowego. Niewykluczona alternarioza.
Czy jest coś co mogę zrobić jeszcze w tym roku aby zabezpieczyć się na przyszły sezon czy raczej zadbać o odpowiednie nawożenie i ewentualne opryski w przyszłym?