Papryczka chili/ odmiany-jak pielęgnować cz.8
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Papryczka chili/ odmiany-jak pielęgnować cz.8
Karczownik mam te same nasiona, tylko, że kupowałem po 1,40 zł chyba. I z tej serii mam papryczkę Trinidad Scorpion żółtą, habanero czekoladowe, habanero białe i Trinidad Moruga Scorpion. Były jeszcze inne, ale ile można jeść takiej papryki Ciekawe, czy coś mi z tego wyrośnie.
- Karczownik
- 200p
- Od: 1 kwie 2019, o 15:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ciekawe, czy ta papryka w ogóle da się zjeść przy 2 000 000 SHU AAAUUUĆĆ
Posadzę parę krzaków na swojej wiejskiej niezabezpieczonej przed złodziejaszkami działce. Jak któryś się skusi na Trynidada, to może przestać lubić paprykę, nawet słodką.
Posadzę parę krzaków na swojej wiejskiej niezabezpieczonej przed złodziejaszkami działce. Jak któryś się skusi na Trynidada, to może przestać lubić paprykę, nawet słodką.
- sowella777
- 10p - Początkujący
- Od: 27 wrz 2019, o 23:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witajcie Jestem tu nowa i nie znam się jeszcze na uprawie chilli, ale zamierzam się zimą dokształcić w temacie Kupiłam latem na targu 3 krzaczki ozdobnej papryczki w doniczkach, sprzedawca mówił, że jest wyłącznie ozdobna i nie do jedzenia, ale ciekawość wzięła górę i spróbowałam Owoce okazały się jadalne i bardzo ostre, zebrałam miskę takich papryczek i zamarynowałam. Marynowane okazały się bardzo dobre! Zachęciło mnie to więc do spróbowania samodzielnej uprawy od nasionka i wypróbowania nowych odmian
Klaudia
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Witamy na pokładzie .
Co do papryk "ozdobnych" to one wszystkie są jadalne ale te kupowane w kwiaciarniach zwykle są traktowane chemią.
Co do papryk "ozdobnych" to one wszystkie są jadalne ale te kupowane w kwiaciarniach zwykle są traktowane chemią.
- sowella777
- 10p - Początkujący
- Od: 27 wrz 2019, o 23:03
Witaj kaLo
O tym nie pomyślałam, że mogły być traktowane chemią Na szczęście żadnych dolegliwości i skutków ubocznych po nich nie miałam, no oprócz piekła w buzi i uczucia gorąca po zjedzeniu
Przejrzałam już trochę ten wątek i jestem pod wrażeniem, że tyle odmian jest! Jak się człowiek tym nie interesuje, to nawet nie ma pojęcia co się na świecie dzieje w temacie
O tym nie pomyślałam, że mogły być traktowane chemią Na szczęście żadnych dolegliwości i skutków ubocznych po nich nie miałam, no oprócz piekła w buzi i uczucia gorąca po zjedzeniu
Przejrzałam już trochę ten wątek i jestem pod wrażeniem, że tyle odmian jest! Jak się człowiek tym nie interesuje, to nawet nie ma pojęcia co się na świecie dzieje w temacie
Klaudia
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Faktycznie , prezentuje się fajnie ale czy przypadkiem to nie same nasionka w cieniutkiej skórce? Na moje oko tak to wygląda.
Osobiście wolę mniej plenne ale za to bardziej mięsiste. W sumie i tak jest więcej.
Osobiście wolę mniej plenne ale za to bardziej mięsiste. W sumie i tak jest więcej.
- Bala
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 21 kwie 2019, o 08:54
Kilka fotek z tegorocznej uprawy. Tak ku pokrzepieniu . Miałem 180 papryk. Głównie tych ostrych i najostrzejszych. Za miesiąc posieję pierwsze.
...w życiu nigdy nie wiadomo,czy to oaza,czy fatamorgana...
- naklejka
- 50p
- Od: 8 lip 2018, o 15:17
Hej! Styczeń to chyba dobry moment, żeby odświeżyć wątek. Chciałabym w tym roku zacząć hodowlę papryczek, mam już upatrzonych kilka polecanych przez Was ostrych odmian, ale mam prośbę o polecenie jakichś słodkich, leciutko ostrych, taka słaba jedynka, która nada się do suszenia. Niestety jestem jedynym amatorem chilli w domu, ale pomyślałam, że jakby tak im stopniowo zwiększać ostrość, to może kiedyś zaczną lubić ;)
Kasia
-
- Od: 24 mar 2015, o 13:22
Z lekko pikantnych może to być np. papryka czereśniowa, jalapeno, black hungarian, penis pepeer
- naklejka
- 50p
- Od: 8 lip 2018, o 15:17
Dzięki. Poczytałam, dorzuciłam do koszyka jalapeno i black hungarian, chciałam też penis pepeer, ale z tego co piszą, to on ostry na 10+ jest
Kasia
-
- Od: 24 mar 2015, o 13:22
Penis pepper to około 10,000-23,000 SHU więc bardzo daleko mu do takiej Carolina Reaper która średnio osiąga 1,5 mln SHU ;) Więc czy "penisa" można określać jako 10+ oczywiście wszystko zależy od skali ostrości.
Mi najbardziej podchodzi jalapeno i tę kupuję marynowaną w 4 kg puszkach przepakowuję do słoików pasteryzuje i w lodówce czekają na swoją kolej do zjedzenia.
Mi najbardziej podchodzi jalapeno i tę kupuję marynowaną w 4 kg puszkach przepakowuję do słoików pasteryzuje i w lodówce czekają na swoją kolej do zjedzenia.