Alokazja różne odmiany - pielęgnacja i problemy w uprawie
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 9 maja 2019, o 18:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Alokazja różne odmiany - pielęgnacja i problemy w uprawie
Może i tak, chociaż wolę na nią uważać, bo zostały tylko dwa duże i jeden rozwijający się liść... A gdy ją kupiłam, miała co najmniej 4 liście więcej... Być może był to też okres aklimatyzacji, bo liście leciały z niej w tempie ekspresowym- rano pojawiała się żółtawa plama, wieczorem cały liść był brązowy, następnego dnia opadał albo go usuwałem (później już nie czekałam aż cały obumrze). Niestety rozwijający się liść ma suchy koniec, ale to wygląda inaczej niż ta "choroba zimnych nóg" (nie ja wymyśliłam tę nazwę
).

- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Bo alokazje potrzebują podwyższonej wilgotności powietrza - powyżej ok. 50% w okresie wegetacji.
Inna sprawa, że są to rośliny do trudniejszych w uprawie.
Inna sprawa, że są to rośliny do trudniejszych w uprawie.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 11 cze 2019, o 12:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Proszę o pomoc z moja alokazja olbrzymia
Roślina została przesadzona do większej doniczki, podlewania niewielka ilością wody tak żeby nie miała za mokro ale miała wilgotne podłoże, korzenie podczas przesadzania były ok.. myślałem ze to pomoże ale jednak nie.. liście dalej żółkną i pojawiają sie te suche plamy..
https://imageshack.com/i/poBfP4rRj
https://imageshack.com/i/pnWjGVy7j
Nowe liście pojawiają się i są zdrowe co świadczy ze roślina żyje
Może potrzebne są jakieś suplementy odżywki.. gdzieś kiedyś znalazłem informacje ze potrzebuje magnezu i potasu ale nie wiem ile w tym prawdy oraz żeby stosować odżywkę dla roślin kwitnących
Będę wdzięczny za rady i pomoc
https://imageshack.com/i/poBfP4rRj
https://imageshack.com/i/pnWjGVy7j
Nowe liście pojawiają się i są zdrowe co świadczy ze roślina żyje
Może potrzebne są jakieś suplementy odżywki.. gdzieś kiedyś znalazłem informacje ze potrzebuje magnezu i potasu ale nie wiem ile w tym prawdy oraz żeby stosować odżywkę dla roślin kwitnących
Będę wdzięczny za rady i pomoc
- norbert76
Żaden brak składników, w podłożu przez kilka tygodni masz ich wystarczającą w podłożu.
Sprawdź czy nie ma szkodników i zapewnij stałą podwyższoną wilgotność powietrza powyżej ok. 60%.
Oczywiście zapewnij też jasne stanowisko przy oknie, a nie w ciemnym kącie.
Posadziłeś pewnie do samej ziemi, a powinna być mieszanka ziemi i rozluźniacza.
Sprawdź czy nie ma szkodników i zapewnij stałą podwyższoną wilgotność powietrza powyżej ok. 60%.
Oczywiście zapewnij też jasne stanowisko przy oknie, a nie w ciemnym kącie.
Posadziłeś pewnie do samej ziemi, a powinna być mieszanka ziemi i rozluźniacza.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Kupiłam niedawno alokazję i przymierzam się do przesadzenia, ale podłoże, w którym jest obecnie wydaje się prawidłowe - wymieszane z perlitem i włóknem kokosowym, ja nie zaproponuję roślinie nic lepszego
Czy mogę zostawić w tym podłożu, czy lepiej nie ryzykować?

- norbert76
Zawsze przesadzamy, poza tym włókno kokosowe nie jest specjalnie dobrym dodatkiem w przypadku alokazji. Powinna mieć przepuszczalną mieszankę, a włókno jednak wilgoć trochę zatrzymuje. A druga sprawa dobrze jest sprawdzić stan korzeni, żeby później uniknąć niespodzianek.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Proszę o potwierdzenie - czy to efekt przelania? (zdjęcie trochę przekłamuje kolory - liść jest bardziej żółty niż brązowy)

- norbert76
Przelania albo obecności szkodników, albo starości.
Może zdradzisz warunki uprawy i pielęgnacji...
Może zdradzisz warunki uprawy i pielęgnacji...
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Wiem, jakie warunki powinna mieć alokazja i wiem, że została przelana. Chcę tylko się upewnić, że tak może wyglądać reakcja rośliny na zbyt mokre podłoże.
- norbert76
A jak może inaczej wyglądać reakcja na przelanie? Jeśli wiesz, że została przelana, a jednocześnie masz wiedzę że alokazja jest na to wrażliwa, to objawem będzie taki wygląd liści. Tutaj nie ma co potwierdzać...
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- sowella777
- 10p - Początkujący
- Od: 27 wrz 2019, o 23:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witajcie
Jestem tu nowa, ale mam problem z alokazją, więc chciałabym się Was poradzić. Dostałam latem wielką alokazję portodora, miała 3 liście, gdy wyszedł jej kolejny, to jeden ze starszych się jakby załamał i musiałam go wyciąć. Gdy wyszedł znowu młody liść, to znowu kolejny starszy się złamał, opadł w dół i wycięłam. Powtórzyło się to jeszcze kilka razy, więc takim sposobem ciągle mam trzy liście
Szukałam informacji w necie, ale w wielu miejscach było napisane, że to normalne, no ale jak to możliwe, przecież ona nie może mieć ciągle trzech liści
Nie wiem co robię źle.
Alokazja stoi w widnym pomieszczeniu bez bezpośredniego narażenia na południowe słońce. Podlewam, gdy wierzchnia warstwa przeschnie na ok długość palca wskazującego, rośnie w mieszance ziemi uniwersalnej z perlitem i żwirkiem dla lepszej przepuszczalności. Od września już nie nawożę, a odkąd grzejemy w domu, to spryskuję liście od dołu co kilka dni, bo ponoć alokazję nie lubią spryskiwania liści od góry. Nie ma żadnych przędziorków czy innych lokatorów, plam na liściach itp. Wygląda na zdrową
A, wodę z podstawki odlewam, aby nie narazić korzeni na gnicie.

Nie wiem co robię źle.
Alokazja stoi w widnym pomieszczeniu bez bezpośredniego narażenia na południowe słońce. Podlewam, gdy wierzchnia warstwa przeschnie na ok długość palca wskazującego, rośnie w mieszance ziemi uniwersalnej z perlitem i żwirkiem dla lepszej przepuszczalności. Od września już nie nawożę, a odkąd grzejemy w domu, to spryskuję liście od dołu co kilka dni, bo ponoć alokazję nie lubią spryskiwania liści od góry. Nie ma żadnych przędziorków czy innych lokatorów, plam na liściach itp. Wygląda na zdrową

A, wodę z podstawki odlewam, aby nie narazić korzeni na gnicie.
Klaudia
- norbert76
W okresie jesienno-zimowym ograniczasz podlewanie do minimum, tzn. alokazje wchodzą w mniejszy lub większy stan spoczynku. Podlewasz nie częściej niż raz naokoło trzy tygodnie, chyba że liście wcześniej zaczną więdnąć
W jakiej odległości stoi od okna? Generalnie alokazja nie powinna stać dalej niż około 1 metr od niego, a w okresie jesienno-zimowym możesz spokojnie postawić nawet na parapecie o ile rozmiar rośliny na to pozwala.
W jakiej odległości stoi od okna? Generalnie alokazja nie powinna stać dalej niż około 1 metr od niego, a w okresie jesienno-zimowym możesz spokojnie postawić nawet na parapecie o ile rozmiar rośliny na to pozwala.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Sowella777 i dobrze piszą, tego typu Alokazja w mieszkaniu ma maksimum 3 liście. Taka jej natura. Możesz próbowac doświetlać, ale raczej nic nie zmienisz.
- sowella777
- 10p - Początkujący
- Od: 27 wrz 2019, o 23:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Norbert, dziękuję za cenne informacje
Moja alokazja stoi dość blisko okna, pokój jest mały, ale bardzo widny, bo ma aż dwa podwójne okna, ale na parapet jej nie posadzę, bo za duża
Podlewanie ograniczyłam, może latem uda mi się dochować więcej liści
Na razie dam jej spokój, niech sobie zimuje 
Ezechiel, no cóż, to może taka ich uroda w niewoli domowej, szkoda by było, ale niektórych rzeczy się nie przeskoczy
Latem wystawię ją do ogrodu, może poczuje się jak w naturalnym środowisku i nabierze masy 

Ezechiel, no cóż, to może taka ich uroda w niewoli domowej, szkoda by było, ale niektórych rzeczy się nie przeskoczy

Klaudia
Oto siła natury! Moja alokazja, którą uśmierciłam wypuściła nowy pęd