Ogródek doktora Lokiego ? cd...

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Ogródek doktora Lokiego ? cd...

Post »

Dzięki wielkie, Blueberry!
Poniżej kolejna porcja dobra wszelkiego, fotki z zeszłej niedzieli, bo w ten weekend lejący bez przerwy deszcz uniemożliwił mi przechadzkę z aparatem po ogrodzie...

Cyclamen hederifolium
Obrazek

Dahlia x hybrida
Obrazek

Delosperma floribundum
Obrazek

Ipomoea hederacea
Obrazek

Petunia x atkinsiana
Obrazek

Tropaeolum majus

Obrazek

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Z łezką w oku oglądam kwiaty cyklamenów.
Zawsze marzyły mi się ich łany pod drzewami, ale jakoś jak dotąd marzenie to się nie spełniło.
Obawiam się, że jest dla nich u mnie za chłodno.
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Bardzo ładne, perfekcyjnie zrobione i pokazane potreciki kwiatuszków. ;:63 ;:63
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jurku
Faktycznie cyklameny ,jak cenne klejnoty. :D
U Ciebie chyba mrozu nie było jeszcze :?:
Wilce cudnie obfociłeś, u nas się nie udało bo ciągle padało.
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

@ Madziagos ? no tak? Na wiele rzeczy w moim klimacie (a zwłaszcza w tym, czym on się powoli staje) mogę narzekać, ale zdecydowanie nie należą do nich mroźne zimy? Najniższą zanotowaną u mnie temperaturą odkąd tu mieszkam było -11°C. Więc i cyklameny mogą sobie rosnąć? A nawet się same rozsiewać (ten niemalże biały to właśnie samosiejka pośrodku ścieżki pomiędzy dwiema płytami chodnikowymi rosnąca).

@ Anabuko ? dzięki!

@ Pelagia ? dziękuję. Przymrozek był, ale tylko jeden i niewiele poniżej zera zeszło, bo w ogrodzie na razie bez jakichkolwiek strat (w sumie o tym, że był przymrozek zorientowałem się widząc kwiat lodowy na szybach i karoseriach mijanych przeze mnie w drodze do stacji zaparkowanych samochodów; termometry 0°C pokazywały). A na punkcie wilców mam hopla, więc focę ile wlezie? Nawiasem ? zeszły weekend w sumie też cały lało? W niedzielę w ogóle nie wyściubiłem nosa z domu, bo lało bez przerwy, w sobotę z krótkimi przerwami?

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

No więc muszę napisać sprostowanie odnośnie cyklamenów.
Wczoraj znalazłam całkiem niezłą kępkę w miejscu, w którym kiedyś je sadziłam.
Myślałam, że się z nimi pożegnałam, a one jednak wciąż tam są.
Czyli może się jeszcze doczekam łączki.
Z pozdrowieniami, Magda
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

@ Madziagos ? No i widzisz? Ja też czasami mam takie niespodzianki, że już byłem pewien, że coś definitywnie wypadło, a tu jest? Tak jak bohater pierwszych dwóch fotek poniżej ? w zeszłym roku nie zakwitł wcale i byłem już pewien, że po nim?

Crocus speciosus
Obrazek
Obrazek

Chrysanthemum indicum
Obrazek

Chrysanthemum x koreanum
Obrazek
Obrazek

Zinnia elegans

Obrazek

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

U mnie też 2 krokusiki
A te twoje chryzantemki bardzo ładne.żółciutka, takie słoneczko, piękna ;:215
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Chryzantemki oczywiście z nasion, cieszę się, że w ogóle coś z nich wyszło, bo to nie był dobry rok na wysiewy? No i cieszę się, że się podobają.

Chwilowo nic nie wkleję, bo leje tak, że nawet do ogrodu nie poszedłem? Za to z inspiracji Kogry zamówiłem sobie pełno roślin cieniolubnych ? bo długa rabata w cieniu jest jedyną, na której mam jeszcze miejsce i dopóki z Kogrą nie pogadałem, nie miałem zielonego pojęcia, jak wiele jest roślin, które w cieniu dobrze się czują, myślałem, że nie ma tam po co czegokolwiek sadzić, bo poza ciemiernikami czy serduszkami wszystko albo zdechnie albo będzie wegetować nie kwitnąc? Przyszły wczoraj, w niedzielę czeka mnie sadzenie? Choć wszystko wskazuje na to, że będzie to sadzenie w strugach deszczu...

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Pochwal się, co tam będzie rosło.
Z pozdrowieniami, Magda
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Jurku
Brawa za wyhodowanie chryzantem ;:63
Niesamowite, nawet sobie ich nie wyobrażam w kwiacieństwie :lol:
Serio nie wiedziałeś ,że tyle fajnych cieniolubów jest :?:
Też jestem ciekawa co tam zamówiłeś. :)
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

@ Madziagos ? ale jak mam się pochwalić, co będzie rosło, jak przecież nie wiem, co będzie rosło, a co rosnąć nie zechce i po prostu zdechnie? :;230 Mogę się co najwyżej pochwalić tym, co kupiłem ? dwa ciemierniki, dwie serduszki, jasnotę, hostę, dzwonka, jagodowca, kilka zawilców, dwa epimedia, bodziszka, trzy przylaszczki, kosaćca, tojeść (a tamtego nie jeść), fiołka, psiząb, a nawet kokorycz?

@ Pelagia ? w sumie chyba trzeci raz do tych chryzantem podchodziłem i dopiero teraz mi się udało? Poprzednie wysiewy kończyły się niczym? A co do cieniolubów ? no tom się już rozpisał? Teraz pozostaje zobaczyć, co przeżyje? Wielkim optymistą nie jestem...

Fotek w tym tygodniu nie będzie? O ile będę musiał w tym nieszczęsnym deszczu wkopać to wszystko, o tyle aparatu na taką pogodę nie wystawię? Przepraszam bardzo za zawiedzione nadzieje?

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35

Post »

Loki, no to sobie pooglądałam ;:oj Filmiki pozostawiają niedosyt, bo mi śmigasz zbyt szybko po tym, co akurat chciałabym obejrzeć, ale na szczęście są portrety kwiatuszków! Busz masz wspaniały! Wilców różnej maści moc!
Łączka cyklamenowa cudna, u mnie raczej nie mogę liczyć na siewki ;:185
Na lespedezę chyba się skuszę, chociaż moja strefa klimatyczna niezbyt jej sprzyja. Chobot bardzo interesujący, czy faktycznie pachnie fiołkami? I jeszcze po części jadalny! A chryzantemy z nasion - piękności! Gdzie Ty kupiłeś te nasiona?
Zakupy do cienia świetne i wszystko będzie rosło ;:215
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Loki nadrobiłam nieco zaległości. :wink:
Wszystkie roślinki fajne w pięknych kolorach a cyklameny najpiękniejsze zwłaszcza, że masz ich sporo.
Miałam kiedyś serduszkę okazałą ale wyschła niestety ale obiecuję sobie, że kiedyś i tak ją kupię i to w różnych kolorach. :!:
Pozdrowienia. :wit
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

@ Marta ? Obiecuję, że w przyszłym roku będę się starał dłużej zatrzymywać w różnych miejscach podczas robienia filmów? Busz miejscami naprawdę busz przypomina i trzeba się przezeń przedzierać, ale w sumie o to mi chodziło? Budleje z jednej a ketmie z drugiej strony zrobiły gąszcz, przez który ciekawskie spojrzenia od strony ulicy się nie przebiją, co mi odpowiada? Tak czasem patrzę na stare fotki, gdy od ulicy można było sięgnąć wzrokiem aż po sam koniec ogrodu i się nadziwić nie mogę? Co do cyklamenów ? fakt, że u mnie mocno się rozrastają i zdarza im się rozsiewać? Lespedeza u mnie miewa się doskonale? Pod koniec lata czy z początkiem jesieni długie, zwisające gałęzie zwisają jeszcze mocniej pod ciężarem gigantycznych kiści kwiatów? Jeśli chodzi o chobot ? zadałaś mi niezłą zagwozdkę, i to bynajmniej nie z zapachem, ale z tym, cóż to słowo może znaczyć? Jedyny Chobot jaki znałem do tej pory pisze się dużą literą i jest wioską położoną na skraju Puszczy Niepołomickiej? Zacząłem szperać po Google?u, dotarłem do informacji, że jest to również czeskie słowo określające trąbę słonia? Trafiłem również na jakąś Jessicę Chobot? Myślałem już, że nic z tego nie będzie, jak w słowniku znalazłem, iż jest to gwarowe określenie ogona? Dopiero po dobrych pięciu minutach szperania, przegrzebywania i kopania udało mi się zdobyć informację, że to polska nazwa mojego poczciwego Apios americana? :;230 W każdym razie zapach jest bardzo słaby, trzeba naprawdę wsadzić nochal w kwiaty, żeby go poczuć? Mnie się bardziej z bananami niż z fiołkami kojarzył? Co do chryzantem ? nasiona indyjskich kupiłem w Polsce, nie pamiętam już czy w PNOSie czy u Legutki, zaś nasiona koreańskich u moich brytyjskich ulubieńców z Thompson & Morgan. A jeśli chodzi o zakupy do cienia ? kij wie, czy wszystko będzie rosło? Rośliny cieniolubne nie przepadają za przesuszeniem gleby, a jeśli lato będzie wyglądało tak jak w zeszłym roku ? czyli trzy miesiące suszy z czterdziestostopniowymi upałami ? to świetlanej przyszłości im nie wróżę, nawet mimo podlewania?

@ Elizabetka ? Cyklameny fajne są i u mnie ewidentnie im się podoba. Co do serduszek ? mam już dwie odmiany Dicentra spectabilis (białą i różową), teraz dokupiłem sobie jeszcze Dicentra formosa oraz Dicentra cucullaria? Zobaczymy co z tego wyjdzie? Swoją drogą wkopywanie w strugach ulewnego deszczu na rabacie poprzerastanej kłączami bambusów to była niezła zabawa? Na drugi dzień miałem takie zakwasy, że jęczałem przy każdym ruchu...

Poniżej jedne z ostatnich fotek w tym sezonie, swoiste pożegnanie z ogrodem przed jego zimowym spoczynkiem. Na przyszły tydzień wszystkie pogodynki zapowiadają już przymrozki i będzie to koniec jednorocznych...

Bistorta amplexicaulis
Obrazek

Calendula officinalis
Obrazek
Obrazek

Cosmos bipinnatus
Obrazek

Dahlia x hybrida
Obrazek
Obrazek

Dianthus barbatus
Obrazek