Aloes drzewiasty (Aloe arborescens).
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 17 mar 2019, o 20:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Aloes / Aloe
W moim Aloesie grube, mięsiste liście robią się miejscami cienkie i wklęsłe, czyżbym jesienią za mało go podlewał?
Jak teraz się zachować - podlać go jeszcze czy już odstawić na parapet do wiosny i zostawić w spokoju?
https://drive.google.com/file/d/1Uydh3Z ... sp=sharing
Jak teraz się zachować - podlać go jeszcze czy już odstawić na parapet do wiosny i zostawić w spokoju?
https://drive.google.com/file/d/1Uydh3Z ... sp=sharing
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Temperatura, podłoże, stanowisko... Był przesadzany po zakupie? Jak często podlewałeś na jesieni?
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 17 mar 2019, o 20:33
Nie był przesadzany, gdyż przy zakupie był bardzo ładny a podłoże piaszczyste i dosyć lekkie. Podlewany był jakoś raz w tygodniu, czasem co 2 tygodnie.
1. Nie chciałem dokładnie oczyszczać z torfu, bo mówili by przesadzać dopiero na wiosnę.norbert76 pisze:Błąd, czeka Cię powtórne przesadzenie.
1. Oczyszczamy dokładnie ze starego podłoża.
2. Nie sadzimy do samej ziemi, nawet tej dedykowanej, a do mieszanki ziemi i rozluźniacza. Na dnie musi być bezwzględnie odpływ i drenaż z keramzytu.
3. Nie sadzimy do dużych doniczek, a do tylko ciut większych.
Po przesadzeniu od razu podlałeś?
Tak? To będzie czwarty błąd.
Poczytaj też ten wątek, do którego przeniosłem Twój post.
2. Sadziłem do takiej ziemi :
https://allegro.pl/oferta/podloze-ziemi ... 6911061610
Na dnie zrobiłem dziurki i wysypałem kermazytem
3. Nie jest to olbrzymia doniczka, 19mm średnicy,
Po przesadzeniu tylko delikatnie zrosiłem, nie podlewałem.
Zauważyłem jakby teraz bardziej szerszy się zrobił, bardziej na boki idą pojedyncze łodygi ?
- norbert76
Ok., podłoże powinno być ok. za wyjątkiem tego nawozu. W przyszłym roku używaj normalnego nawozu w płynie.
Niemniej podstawą jest usunięcie jak najwięcej starego podłoża, zwłaszcza torfu niezależnie od pory roku. Sukulenty można przesadzać również jesienią.
O ile doniczka jest większa od poprzedniej? Powinna być o około cm większa od bryły korzeniowej.
Po przesadzeniu po upływie tygodnia trzeba podlać większą ilością wody.
Wszystko wskazuje na odwodnienie, a nie na przelanie. Niemniej jednak po podlaniu i odczekaniu tygodnia bym wyciągnął z doniczki i oczyścił ze starego podłoża żeby uniknąć problemów w przyszłości.
Rośliny zawsze przesadzamy niezwłocznie po zakupie niezależnie w czym je kupujemy.
Przesadź, sprawdź dokładnie korzenie i jak wyżej po tygodniu podlej większą ilością wody. Potem aż do wiosny co 2 - 3 tygodnie.
Niemniej podstawą jest usunięcie jak najwięcej starego podłoża, zwłaszcza torfu niezależnie od pory roku. Sukulenty można przesadzać również jesienią.
O ile doniczka jest większa od poprzedniej? Powinna być o około cm większa od bryły korzeniowej.
Po przesadzeniu po upływie tygodnia trzeba podlać większą ilością wody.
Wszystko wskazuje na odwodnienie, a nie na przelanie. Niemniej jednak po podlaniu i odczekaniu tygodnia bym wyciągnął z doniczki i oczyścił ze starego podłoża żeby uniknąć problemów w przyszłości.
A skąd wiesz jaki jest skład podłoża, skąd wiesz w jakim stanie jest system korzeniowy?pakeroso pisze:Nie był przesadzany, gdyż przy zakupie był bardzo ładny a podłoże piaszczyste i dosyć lekkie. Podlewany był jakoś raz w tygodniu, czasem co 2 tygodnie.
Rośliny zawsze przesadzamy niezwłocznie po zakupie niezależnie w czym je kupujemy.
Przesadź, sprawdź dokładnie korzenie i jak wyżej po tygodniu podlej większą ilością wody. Potem aż do wiosny co 2 - 3 tygodnie.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Czytałem o tym że w tym okresie podlewa się 1x na 3,4 tyg. i jak zakupiłem torf był wilgotny.
Ogólnie miałem taki plan aby na wiosnę jeszcze raz przesadzić, ale tym razem całkowicie bez torfu.

Ogólnie miałem taki plan aby na wiosnę jeszcze raz przesadzić, ale tym razem całkowicie bez torfu.

- norbert76
Dlatego usuwa się torf podczas przesadzenia. Jest on niestabilny jeśli chodzi o przesychanie, dłużej trzyma wilgoć czego sukulenty nie lubią, gdyż mają wrażliwy system korzeniowy.
Jeszcze jedna uwaga, wywal tą osłonkę, a doniczkę postaw na podstawce. Inaczej utrudniasz cyrkulację powietrza w obrębie bryły korzeniowej.
Jeszcze jedna uwaga, wywal tą osłonkę, a doniczkę postaw na podstawce. Inaczej utrudniasz cyrkulację powietrza w obrębie bryły korzeniowej.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dobry wieczór! Podczytuję ten wątek. Aktualnie mam 3 aloesy ościste. W 2016 r. kupiłam malutki w supermarkecie . Pięknie zaczął się rozrastać, więc rozsadziłam do 3 doniczek. Stale stoją na południowo-zachodnim oknie. Polewam przez zanużanie jak storczyki, bo mają małe doniczki i są rozłożyste. Nie miałam dotychczas z nimi żadnych problemów. Kwitły mi już drugi rok w lipcu, a jeden powtórzył kwitnienie w listopadzie.
Oto moje bliżniaki.

Ten powtarzał kwitnienie.

Takie są dzisiaj

A to trzeci kwitnący

Taki jest dzisiaj

Zmoderowano, to jest wątek poświęcony wyłącznie uprawie/mod. N.
Oto moje bliżniaki.

Ten powtarzał kwitnienie.

Takie są dzisiaj

A to trzeci kwitnący

Taki jest dzisiaj

Zmoderowano, to jest wątek poświęcony wyłącznie uprawie/mod. N.
-
- 50p
- Od: 10 sty 2018, o 12:21
Witam wszystkich!
W sierpniu kupiłam aloes w znanym markecie. Po powrocie do domu zorientowałam się, że ma zbyt mokro i liście robiły się już miękkie. Przesadziłam go do ziemi dla kaktusów(plus takie białe małe lekkie kuleczki) na dnie położyłam keramzyt i nie podlewałam go ok 2 miesięcy. Po tym podlałam go odrobiną wody za kolejny tydz trochę więcej a potem juz jak przeschła ziemia. Trzy tyg temu dolne liście zaczęły się marszczyć. Pytanie co robić? Ma za sucho czy jest przelany?

W sierpniu kupiłam aloes w znanym markecie. Po powrocie do domu zorientowałam się, że ma zbyt mokro i liście robiły się już miękkie. Przesadziłam go do ziemi dla kaktusów(plus takie białe małe lekkie kuleczki) na dnie położyłam keramzyt i nie podlewałam go ok 2 miesięcy. Po tym podlałam go odrobiną wody za kolejny tydz trochę więcej a potem juz jak przeschła ziemia. Trzy tyg temu dolne liście zaczęły się marszczyć. Pytanie co robić? Ma za sucho czy jest przelany?

- norbert76
Jak może być przelany, skoro był bez wody dwa miesiące
Ewidentnie przesuszony, podlej większą ilością wody.

Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 50p
- Od: 10 sty 2018, o 12:21
Kolejny aloes mi umiera :/ Może ktoś wie czemu skręcają mu się liście? Robią się miękkie ale nie od początku liścia tylko od połowy. Stoi w ziemi dla sukulentow z dodatkiem perlitu. W domu mam dosc cieplo ok 22 stopni, ziemia przesycha w 2 dni maksymalnie 3 i jest sucha jak wiór. Podlewam co ok tydz. Ma dwa korzonki krótkie, wyglądają normalnie. Co mu dolega?

- norbert76
Dlaczego?
Po pierwsze 22 stopnie to nie są warunki do zimowania sukulentów. One muszą przejść ten okres w niższej temperaturze.
Po drugie, to że podłoże przesycha po 3 dniach to dobrze, ale nie oznacza to że masz podlewać co tydzień...
Sukulenty to nie są zwykłe rośliny doniczkowe. W okresie jesienno-zimowym jak pisałem wcześniej przechodzą okres spoczynku, a to oznacza ograniczenie podlewania. Raz naokoło 3 tygodnie - tak powinnaś podlewać. A nawet raz na miesiąc, przy zapewnieniu niskiej temperatury. Optymalna do aloesów to jest w granicach 12 - 15 stopni, ale to max.
Trzeci ewidentny błąd, to wsadzenie doniczek do ciasnych osłonek. Do korzeni musi docierać powietrze, doniczki powinny stać na podstawce.
Dwa krótkie korzonki oznaczają przelanie i tyle. A liście mu się skręcają ze względu na na to, że w tak wysokiej temperaturze, te dwa małe korzenie nie są w stanie wystarczająco zaopatrzyć roślinę w wodę.
Nie rozumiem, w wątku masz dużo informacji o prawidłowej uprawie tych roślin, a jednak robisz coś na opak..., a potem dziwisz się że roślina dogorywa.
Po pierwsze 22 stopnie to nie są warunki do zimowania sukulentów. One muszą przejść ten okres w niższej temperaturze.
Po drugie, to że podłoże przesycha po 3 dniach to dobrze, ale nie oznacza to że masz podlewać co tydzień...
Sukulenty to nie są zwykłe rośliny doniczkowe. W okresie jesienno-zimowym jak pisałem wcześniej przechodzą okres spoczynku, a to oznacza ograniczenie podlewania. Raz naokoło 3 tygodnie - tak powinnaś podlewać. A nawet raz na miesiąc, przy zapewnieniu niskiej temperatury. Optymalna do aloesów to jest w granicach 12 - 15 stopni, ale to max.
Trzeci ewidentny błąd, to wsadzenie doniczek do ciasnych osłonek. Do korzeni musi docierać powietrze, doniczki powinny stać na podstawce.
Dwa krótkie korzonki oznaczają przelanie i tyle. A liście mu się skręcają ze względu na na to, że w tak wysokiej temperaturze, te dwa małe korzenie nie są w stanie wystarczająco zaopatrzyć roślinę w wodę.
Nie rozumiem, w wątku masz dużo informacji o prawidłowej uprawie tych roślin, a jednak robisz coś na opak..., a potem dziwisz się że roślina dogorywa.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 8 lut 2020, o 13:06
Dostałam wieloletni aloes, jednak coś mi się w nim nie podoba i chciałabym zapytać o poradę. Chodzi o łyse łodygi i liście które usychają od końca i w efekcie łodyga jest pusta. Czy roślinka jest chora czy może efekt starości?
Aktualnie jest przesadzony w uniwersalną ziemię z dodatkiem perlitu i keramzytem na dnie, doniczka gliniana bez osłonek.

Aktualnie jest przesadzony w uniwersalną ziemię z dodatkiem perlitu i keramzytem na dnie, doniczka gliniana bez osłonek.

Chciałabym się dowiedzieć o powód występowania brązowych zgrubień i pęknięć na liściach w aloesach. Przeglądnęłam cały ten wątek i wiem na pewno, że popełniłam wszystkie błędy przy posiadaniu aloesów, jakie można było, jednakże żadne z opisywanych objawów nie pasują, do tych, które mają moje aloesy. Aloesy są trzy, posadzone jakieś 2 lata temu w zwykłej ziemi uniwersalna, stoją na wschodnim parapecie, w pokoju, gdzie temperatura wynosi ok. 20 stopni, podlewane raz na dwa tygodnie w sezonie zimowym, w innych roślinach doniczkowych pojawiły się ziemiórki. Ich stan się pogarsza od ok. 2 miesięcy, do tej pory nie miały żadnych negatywnych symptomów, a mam je od 6 lat. Bardzo podobne grudki zaczęły pojawiać się na gruboszu, który stoi koło aloesów. W związku z tym pytanie, czy pojawienie się grudek jest spowodowane nieprawidłową pielęgnacją (wystarczy je przesadzić do odpowiedniego podłoża, ustawić w chłodniejszym miejscu, przestać podlewać), czy złapały jakiegoś szkodnika, którego muszę wyeliminować. Będę wdzięczna za informację.

- norbert76
Wg mnie są to zmiany fizjologiczne wskutek nieprawidłowych warunków uprawy i pielęgnacji. Zmiany nie cofną się, ale jeśli zmienisz pielęgnację, to nie powinny się pojawiać na nowych liściach.
Oczywiście, jeśli masz ziemiórki gdzie indziej, warto wymienić podłoże i oczyścić z niego dokładnie bryłę korzeniową - nawet pod bieżącą wodą. Po tym zabiegu, zostawiasz do obeschnięcia dzień, dwa i sadzisz do nowego podłoża, wg wskazówek w wątku.
Warto sprawdzić twardość wody, sukulenty - jak zdecydowana większość roślin nie toleruje zbyt twardej.
Oczywiście, jeśli masz ziemiórki gdzie indziej, warto wymienić podłoże i oczyścić z niego dokładnie bryłę korzeniową - nawet pod bieżącą wodą. Po tym zabiegu, zostawiasz do obeschnięcia dzień, dwa i sadzisz do nowego podłoża, wg wskazówek w wątku.
Warto sprawdzić twardość wody, sukulenty - jak zdecydowana większość roślin nie toleruje zbyt twardej.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta