Chryzantemy/dąbki - uprawa, pielęgnacja,zimowanie
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 mar 2007, o 13:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Chryzantemy/dąbki - uprawa, pielęgnacja,zimowanie
Halszka cudowne, a ta pierwsza z żółtym środkiem ,żółta też piękniutka
- tu.ja
- Od: 21 lip 2008, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
KaRo - piękny szpaler Wygląda na to, że masz więcej chryzantem niż ja I ładniejsze. Też kupiłam kilka w tym roku od Zibi-ego, ale niewiele z nich zbudowało ładne krzaczki.
Halszko niestety to tylko złudzenie. Skandynawska rośnie zawsze wysoko i jest raczej w pozycji wisząco-leżącej. Od lat jej nie skracam w sezonie choć powinnam. Niestety ona początkowo rośnie słabo i zawsze mam obawy, że nic z niej nie będzie. Dopiero latem przybiera na masie. Do tego dość późno kwitnie i nie chcę tego jeszcze bardziej opóźniać by zdążyła przed przymrozkami. Nie zawsze w porę ją podwiążę i w efekcie ma koszmarny pokrój. W tym roku wyjątkowo ładnie kwitnie. Zrobiłam zdjęcie całej rośliny - może będzie widać o czym "mówię". Teraz kwiatów już niewiele, bo trafiły do wazonu.
Piękne te Twoje. Szczególnie te białe.
- Skandynawska
- późna, ale zdrowa i wytrzymała
- bałam się, że ją straciłam a jednak żyje
Halszko niestety to tylko złudzenie. Skandynawska rośnie zawsze wysoko i jest raczej w pozycji wisząco-leżącej. Od lat jej nie skracam w sezonie choć powinnam. Niestety ona początkowo rośnie słabo i zawsze mam obawy, że nic z niej nie będzie. Dopiero latem przybiera na masie. Do tego dość późno kwitnie i nie chcę tego jeszcze bardziej opóźniać by zdążyła przed przymrozkami. Nie zawsze w porę ją podwiążę i w efekcie ma koszmarny pokrój. W tym roku wyjątkowo ładnie kwitnie. Zrobiłam zdjęcie całej rośliny - może będzie widać o czym "mówię". Teraz kwiatów już niewiele, bo trafiły do wazonu.
Piękne te Twoje. Szczególnie te białe.
- Skandynawska
- późna, ale zdrowa i wytrzymała
- bałam się, że ją straciłam a jednak żyje
-
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
Co to za piękność na ostatnim zdjęciu?
KaRo ja również podziwiam Twój szpaler
KaRo ja również podziwiam Twój szpaler
- Zibi_41
- Od: 11 maja 2010, o 21:23
Taki piękny szpaler jak u Karo wymaga jedynie odpowiedniego nasłonecznienia i zachowania odległości. Chryzantemy sadzi się co 60cm w pełnym słońcu, będą niskie i kuliste
Pozdrawiam Euzebiusz , Od ugoru do ... cz.1, Część 2,
Moje wątki, Sprzedam sadzonki chryzantem drobnokwiatowych 2024r
Moje wątki, Sprzedam sadzonki chryzantem drobnokwiatowych 2024r
- jarha
- Od: 17 lip 2014, o 23:28
No faktycznie Izo na tym wczesniejszym zdjęciu Skandynawska jest czarująca, na ostatnim troszkę mniej ale to przecież prawie koniec listopada. I tak pogoda jest łaskawa dla naszych ogrodów, nie licząc październikowych epizodow mrozowych, które zniszczyły część kwiatów
Taką białą pomponową powinnaś mieć bo chyba Ci ją dawałam. Ona jest wysoka a ma stosunkowo drobne kwiatki, początkowo zielonkawe, później białe a na koniec kwitnienia różowieją.
Ja też nie mam odwagi obrywać czubków chryzantem, bo obawiam się, że nie zdążą zakwitnąć, ale muszę spróbować przynajmniej na wcześniejszych odmianach.
Ines w zbliżeniu
Taką białą pomponową powinnaś mieć bo chyba Ci ją dawałam. Ona jest wysoka a ma stosunkowo drobne kwiatki, początkowo zielonkawe, później białe a na koniec kwitnienia różowieją.
Ja też nie mam odwagi obrywać czubków chryzantem, bo obawiam się, że nie zdążą zakwitnąć, ale muszę spróbować przynajmniej na wcześniejszych odmianach.
Ines w zbliżeniu
- Eliza52
- Od: 7 wrz 2014, o 11:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pozdrawiam Ela
- niesobia 1
- 500p
- Od: 21 kwie 2016, o 20:27
-
- Od: 7 kwie 2010, o 11:08
Witaj!
Mam pytanie , jak nazywa się chryzantema z ostatniego zdjęcia, ta na pierwszym planie?
Mam pytanie , jak nazywa się chryzantema z ostatniego zdjęcia, ta na pierwszym planie?
Marta
- tu.ja
Nie mam pojęcia jak nazywa się ta odmiana. Mam ją od kilku lat, ale jest dość chimeryczna. Kwitnie późno ( czasem nawet nie zdąży), dość wysoka. Kwiatów na pędzie jest niewiele, ale stosunkowo duże bo ok.10 cm średnicy. Ponoć gdy obrywa się boczne pąki to jeszcze rosną. Nigdy nie próbowałam... Muszę o nią lepiej zadbać w przyszłym roku.--julian-- pisze:Co to za piękność na ostatnim zdjęciu? ...
Niestety nie wszystkie chryzantemy będą niskimi kulkami. Odmiany typowo ogrodowe z zasady są dużo wyższe. Dość dobrą metodą by krzaczek był bardziej kompaktowy jest sadzenie w donicy. Sprawdziłam to na odmianie Isabell Rose, która w gruncie osiąga nawet metr wysokości a w doniczce miała zaledwie 30-40 cm.
- Isabell Rose w doniczce
- na pierwszym planie ta sama doniczka i w tle Isabell Rose na rabacie
A to moje listopadowe "słoneczka":
Obie odmiany są wysokie i późne, ale zdrowe i niezawodne. Pięknie rozjaśniają pochmurne listopadowe dni. Aż świecą na rabacie
- niesobia 1
- 500p
- Od: 21 kwie 2016, o 20:27
-
- Od: 7 mar 2007, o 13:21
Iza cudowne masz chryzantemy wszystkie
- tu.ja
Dzięki Wandziu! Własnie dzisiaj wzbogaciłam się o kolejną i tym samym rozpoczęłam nowy sezon ogrodniczy, bo musiałam ją posadzić. Pogoda sprzyja, więc mam nadzieję że się przyjmie.