Jak odróżnić od siebie poszczegłne odmiany borówki wysokiej?
Jak odróżnić od siebie poszczegłne odmiany borówki wysokiej?
Jak w punktach sprzedaży odróżnić od siebie poszczególne odmiany borówki wysokiej?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Jak odróżnić od siebie poszczegłne odmiany borówki wysokiej?
Tak jak noworodki w szpitalu. Po tasiemkach z nazwiskiem .
- toolpusher
- 500p
- Od: 5 maja 2017, o 12:52
Nie zawsze się tak da. Jak kupowałem w obi wszystkie metki były z nazwą borówka wysoka - szkółka np Ciepłucha. Odmiana była wtyknięta w ziemię na patyczku. Tyle, że jak ludzie zaczęli przebierać to większość tych patyczków znalazła się poza doniczkami.
Żeby móc odróżniać odmiany po pokroju krzewu i kształcie liścia to trzeba być expertem.
Żeby móc odróżniać odmiany po pokroju krzewu i kształcie liścia to trzeba być expertem.
- pekaesik
- 50p
- Od: 12 kwie 2019, o 13:24
W mojej ocenie nie da się odróżnić odmian borówki wysokiej. Chyba, że może jakieś najbardziej charakterystyczne. Mam kilka krzewów i wszystkie wyglądają identycznie, a są to różne odmiany.
Czy nikt mi nie pomoże?nowalij pisze:Jak w punktach sprzedaży odróżnić od siebie poszczególne odmiany borówki wysokiej?
Z tego co pamiętam jak ja zaczynałem i wybierałem borówki to nie widziałem żadnych różnic miedzy młodymi sadzonkami. Trzeba trochę zaufać i wykazać odrobinę ostrożności. Z mojego doświadczenia po latach wyszło, iż w marketach budowlanych etykietki odpowiadają zawartości doniczki. Naciąłem się w szkółce, dlatego w nich kupuje jak są świeżo dostarczone duże partie. Jak pozostają resztówki to staram się nie kupować, bo pracownicy ciągle przenoszą doniczki, kupujący przekładają a etykietki wypadają a oni wtykają byle jak gdzie popadnie.