Potrawy Wigilijne
Re: Potrawy Wigilijne
x-p-11. czy przy krucho drożdżowym makowcu można posmarować ciasto białkiem (jak przy drożdżowym ) ,bo mam zawsze problem z krojeniem ,tzn. mak odchodzi od ciasta ?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11334
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: Potrawy Wigilijne
x-p-11 (pelikano) rok temu opuścił forum i nie odpowie.
1.Śledzie a la Milanówek
Pół kilo filetów,2 łyżki cukru (do smaku), 1/4-1/3 szkl. oleju, 2-3 łyżki octu (do smaku), 3-4 łyżki koncentratu, 30 dkg cebuli, po kilka ziarenek ziela i gorczycy, 1-2 listki laurowe. Cebulę pokroić drobno i zeszklić z cukrem na oleju, dodać ocet, przyprawy, koncentrat i dusić kilkanaście minut. Śledzie jeżeli trzeba , wymoczyć i układać warstwami przekładając sosem. Odstawić w zimne miejsce na 2-3 dni.
2. Śledzie sąsiadki
Pół kilo śledzi (solone (trzeba wymoczyć), marynowane lub "matias"), jedno opakowanie kotletów sojowych (ugotować wg. przepisu ale nie przegotować), 4-5 średnich cebul w półplastry, kilka ogórków kiszonych lub konserwowych w półplasterki, papryka żółta lub czerwona a jeszcze lepiej obie, świeża lub marynowana w kostkę, olej- pół szklanki lub trochę więcej, troszkę cukru, soli , pieprzu i octu do smaku. Wymieszać i odstawić min. na dobę. Śledzie i soję pokroić w podobnej wielkości paski. Jeżeli mamy śledzie marynowane lub matiasy w wiaderku to ugotowane kotlety sojowe można trochę polać zalewą i potem je odcisnąć. Wtedy wyglądem i smakiem będą przypominały rybę.
3.Śledzie po kociewsku
Garstkę suszonych grzybów zalać wrzątkiem i ugotować. Wędzoną makrelę pognieść widelcem, połączyć z posiekanymi grzybami, dwoma posiekanymi cebulami i dwoma ogórkami kiszonymi (jak kto woli to konserwowymi). Dodać 2 łyżki koncentratu.Dla zaostrzenia smaku można dodać trochę posiekanych marynowanych grzybków lub kaparów. Wymoczone śledzie pofiletować, jak trzeba to pobić odrobinę tłuczkiem, nałożyć farsz i zwinąć roladki. Ułożyć ściśle w salaterce i zalać olejem. Ja przed wlaniem oleju całość skrapiam delikatnie sokiem z cytryny. Można też zrobić z matiasów.
1.Śledzie a la Milanówek
Pół kilo filetów,2 łyżki cukru (do smaku), 1/4-1/3 szkl. oleju, 2-3 łyżki octu (do smaku), 3-4 łyżki koncentratu, 30 dkg cebuli, po kilka ziarenek ziela i gorczycy, 1-2 listki laurowe. Cebulę pokroić drobno i zeszklić z cukrem na oleju, dodać ocet, przyprawy, koncentrat i dusić kilkanaście minut. Śledzie jeżeli trzeba , wymoczyć i układać warstwami przekładając sosem. Odstawić w zimne miejsce na 2-3 dni.
2. Śledzie sąsiadki
Pół kilo śledzi (solone (trzeba wymoczyć), marynowane lub "matias"), jedno opakowanie kotletów sojowych (ugotować wg. przepisu ale nie przegotować), 4-5 średnich cebul w półplastry, kilka ogórków kiszonych lub konserwowych w półplasterki, papryka żółta lub czerwona a jeszcze lepiej obie, świeża lub marynowana w kostkę, olej- pół szklanki lub trochę więcej, troszkę cukru, soli , pieprzu i octu do smaku. Wymieszać i odstawić min. na dobę. Śledzie i soję pokroić w podobnej wielkości paski. Jeżeli mamy śledzie marynowane lub matiasy w wiaderku to ugotowane kotlety sojowe można trochę polać zalewą i potem je odcisnąć. Wtedy wyglądem i smakiem będą przypominały rybę.
3.Śledzie po kociewsku
Garstkę suszonych grzybów zalać wrzątkiem i ugotować. Wędzoną makrelę pognieść widelcem, połączyć z posiekanymi grzybami, dwoma posiekanymi cebulami i dwoma ogórkami kiszonymi (jak kto woli to konserwowymi). Dodać 2 łyżki koncentratu.Dla zaostrzenia smaku można dodać trochę posiekanych marynowanych grzybków lub kaparów. Wymoczone śledzie pofiletować, jak trzeba to pobić odrobinę tłuczkiem, nałożyć farsz i zwinąć roladki. Ułożyć ściśle w salaterce i zalać olejem. Ja przed wlaniem oleju całość skrapiam delikatnie sokiem z cytryny. Można też zrobić z matiasów.
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 8472
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Śląsk
Re: Potrawy Wigilijne
W tym roku karp będzie z piekarnika.
Jutro zakup, potem do zamrażarki aż do soboty wieczora a w niedzielę rano ( już rozmrożone) układam w garnku warstwami:
-pokrojona cebula -dolna warstwa,
-posolone i skropione cytryną kawałki karpia.
Ostatnia warstwa to cebula.
W Wigilię wyciągam ryby z gara, płuczę i ponownie solę, następnie obtaczam w panierce z bułki i lekko osolonego roztrzepanego jajka i do piekarnika.
Smażę na maśle klarowanym.
Kładziemy rybę na blachę ale masło ma być ciepłe bo ponoć ryba nie lubi zimnego.
Na 180 st. C aż się przyrumieni a potem przewracamy na druga stronę.
Jutro zakup, potem do zamrażarki aż do soboty wieczora a w niedzielę rano ( już rozmrożone) układam w garnku warstwami:
-pokrojona cebula -dolna warstwa,
-posolone i skropione cytryną kawałki karpia.
Ostatnia warstwa to cebula.
W Wigilię wyciągam ryby z gara, płuczę i ponownie solę, następnie obtaczam w panierce z bułki i lekko osolonego roztrzepanego jajka i do piekarnika.
Smażę na maśle klarowanym.
Kładziemy rybę na blachę ale masło ma być ciepłe bo ponoć ryba nie lubi zimnego.
Na 180 st. C aż się przyrumieni a potem przewracamy na druga stronę.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1597
- Od: 29 maja 2009, o 21:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Wielkopolska
Re: Potrawy Wigilijne
Nerina ciasto posmaruj białkiem a do maku dodaj drożdży, mogą być roztarte z cukrem. Drożdży wystarczy dodać odrobinę wielkości orzecha laskowego.
Elżbietko spróbuję karpia według Twojego przepusu
Elżbietko spróbuję karpia według Twojego przepusu
Pozdrawiam serdecznie - Agnieszka
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 8472
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Śląsk
Re: Potrawy Wigilijne
Agnieszko koniecznie. Cebuli nie żałuj, ja np. kupiłam 2 kg na 2,5 rybki ale za każdym razem inaczej wychodzi.
Blachę z masłem wstaw do piekarnika i dopiero jak będzie gorące to kładź rybkę, bo inaczej panierka się przyklei.
Blachę z masłem wstaw do piekarnika i dopiero jak będzie gorące to kładź rybkę, bo inaczej panierka się przyklei.
- ed04
- Przyjaciel Forum - silver
- Posty: 1022
- Od: 5 mar 2017, o 14:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Szczecin
Re: Potrawy Wigilijne
Gorąco polecam suszone całe kapelusze grzybów ugotowane i usmażone w gęstym cieście naleśnikowym z dodatkiem proszku do pieczenia. Potrawa banalnie prosta, ale powalająca w smaku.
- acia1065
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1091
- Od: 7 sty 2014, o 14:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
- Kontakt:
Re: Potrawy Wigilijne
Coś dla zapracowanych zamiast krokietów czy pasztecików do barszczu. Tosty z farszem grzybowym. Grzyby suszone ugotować (wywar zachować do barszczu), podsmażyć cebulkę, dodać posiekane grzyby, podsmażyć i doprawić solą i pieprzem. Nałożyć na kromki chleba tostowego, zapiec i podawać.
Beata
Re: Potrawy Wigilijne
Sezon świąteczny już niedługo i ja już nie mogę się doczekać, aż zacznę szykować potrawy Wigilijne. Uwielbiam ten czas.
Re: Potrawy Wigilijne
Ja już jedną porcję pierożków z kapustą i grzybami mam zamrożoną, a dla małych dzieci zrobiłam malutkie pierożki ruskie, bo grzybów dzieciom nie dajemy, a jeść też chcą oczywiście to jest mało, więc będę jeszcze dorabiać, bo potem na wynos dla dzieci będą
- ewikk77
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1105
- Od: 8 sty 2010, o 21:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: mazowieckie
Re: Potrawy Wigilijne
Mrozisz surowe czy obgotowane? Nigdy jeszcze nie robiłam wcześniej pierogów, zawsze na ostatnią chwilę i zamiast odpoczynku przed Świętami mam urwanie głowy.
pozdrawiam Ewa
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11334
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: Potrawy Wigilijne
Bardzo dużo ludzi mrozi też uszka . Wpisz w okienko szukajki "pierogi" to wyskoczy 6 ston. Nie dość , że będziesz miała przepisy to jeszcze dokładne opisy mrożenia.
- ewikk77
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1105
- Od: 8 sty 2010, o 21:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: mazowieckie
Re: Potrawy Wigilijne
Mam przepisy na dobre pierogi i robię, ale mam stres, że się napracuję, a potem wyjmę jakieś gnioty, bo z mrożeniem nie mam doświadczenia. Dlatego pytam doświadczonych, którzy od lat tak robią, jak lepiej?
pozdrawiam Ewa
- franus
- 50p
- Posty: 99
- Od: 16 wrz 2011, o 13:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: wielkopolska
Re: Potrawy Wigilijne
Witaj ewwik może podasz swój przepis na pierogi?
Ja robię też rózne nadzienia do pierogów a ciasto zawsze z jajkami.
Mroże surowe rozłożone na tacce i po zamrożeniu przekładam do woreczka.
Nic nie tracą na smaku.
Ja robię też rózne nadzienia do pierogów a ciasto zawsze z jajkami.
Mroże surowe rozłożone na tacce i po zamrożeniu przekładam do woreczka.
Nic nie tracą na smaku.
Pozdrawiam Longina.