Bananowiec (Musa)Bananowce w Polsce - temat ogólny
- Senior
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 sty 2017, o 01:25
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Bananowiec (Musa)Bananowce w Polsce - temat ogólny
Ja daję im nawóz mineralny do roślin zielonych i nawóz naturalny. Kupiłem w ogrodniczym w kostkach nawóz bydlęcy i nawóz kurzy. Rozcieńczam go w wodzie i podlewam. Rosną jak na drożdżach, oczywiście Ensete Ventricosum Maurelli rośnie najszybciej. Aktualnie ma ok. 1,5 metra, czyli tyle co największy Musa Basjoo. Niedługo go prześcignie.
- Senior
Jaką odmianę bananowca polecacie dla osoby której dopiero zaczyna z nimi przygodę,bo jest tego tyle ze trudno wybrać ? czy raczej nie ma to żadnej różnicy ?
Pozdrawiam Marcin
- Senior
Jeżeli chcesz uprawiać w domu to polecam Musa Velutina, potrafi zakwitnąć w ciągu roku.
A jeśli nie chce uprawiać jej w domu,to jaką odmianę?
Pozdrawiam Marcin
- Senior
Do uprawy w gruncie polecam Musa Ventricosum Maurelli (szybko rośnie i osiąga bardzo duże rozmiary) oraz Musa Basjoo.
Dziękuje,w takim razie chyba najładniejszy jest ten Musa Ventricosum Maurelli i tego zakupię
Pozdrawiam Marcin
- Senior
Pomyliłem się, on się nazywa Ensete Ventricosum Maurelli. Przepraszam za błąd.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 25 lis 2019, o 15:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witajcie,
A oto moje bananowce - Musa Basjoo. Zdjęcie wykonane na początku listopada b.r.
Najstarszy to roślina 2 letnia (teraz będzie 2 zima w warunkach domowych). Wysokość od podstawy nibypnia do podstawy liści 160 cm.
Pozostałe 2 duże to rośliny 1 roczne (to był ich pierwszy sezon w gruncie). Jak widać, wysokością nieznacznie ustępują "matce".
Zimowanie w niewielkim, widnym pomieszczeniu z 2 lampami LED 5500 K i 6500 K i temperaturze ok 18stC.
Do gruntu powędrują pewnie pod koniec kwietnia.
- Senior
Bardzo ładne bananowce. Jak przypuszczam to latem rosną w gruncie bez doniczek, a fotka została zrobiona po przesadzeniu ich do doniczek przed zimowaniem i po obcięciu liści.
Z moimi zimowanymi w doniczkach mam kłopot, sięgają sufitu i jestem zmuszony do obcinania pnia pozornego.
W przyszłym roku Musa Basjoo pozostaną na stałe w gruncie.
Z moimi zimowanymi w doniczkach mam kłopot, sięgają sufitu i jestem zmuszony do obcinania pnia pozornego.
W przyszłym roku Musa Basjoo pozostaną na stałe w gruncie.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 25 lis 2019, o 15:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zgadza się, w gruncie bez doniczki. Liście obcięte w celu ułatwienia pakowania do doniczek.
Mnie również kusi zimowanie w gruncie, bo z tym przesadzaniem to jednak spora upierdliwość.
Jednakże najpierw chciałbym się doczekać okazu, który miałby tak ze 3 m wysokości (porobić zdjęcia, itp. )
Podejrzewam, że pomimo zabezpieczenia na zimę roślina przemarzłaby aż do ziemi i "zabawa" zaczęłaby się od początku.
Mnie również kusi zimowanie w gruncie, bo z tym przesadzaniem to jednak spora upierdliwość.
Jednakże najpierw chciałbym się doczekać okazu, który miałby tak ze 3 m wysokości (porobić zdjęcia, itp. )
Podejrzewam, że pomimo zabezpieczenia na zimę roślina przemarzłaby aż do ziemi i "zabawa" zaczęłaby się od początku.
- Senior
Mylisz się, zimowane w gruncie również mogą osiągnąć 3 metry i więcej, pomimo że startują z poziomu gruntu.bravo110 pisze:
Widzę że tak jak i ja obcinasz odrosty. W przyszłym roku będę musiał je zostawić, aby tworzyły kępę bananowców. Może się zdarzyć, że największy egzemplarz zakwitnie a to oznacza dla niego śmierć. Kilka fotek moich bananowców, na ostatniej fotce są dwa Ensete Ventricosum Maurelli (mały i duży) z przyciętymi liśćmi podczas przesadzania do doniczek.