MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.7
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 lis 2019, o 10:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.7
klik
jakieś 150-200m od mojej działki jest niewielki sad wiśniowy, czy myślisz że murarki z tego skorzystają?
jakieś 150-200m od mojej działki jest niewielki sad wiśniowy, czy myślisz że murarki z tego skorzystają?
Pozdrawiam Paweł
-
klik
czytałem we wcześniejszych wątkach że murarki mogą zbierać też pyłki z wierzby
czytałem we wcześniejszych wątkach że murarki mogą zbierać też pyłki z wierzby
Pozdrawiam Paweł
-
- 1000p
- Od: 16 wrz 2015, o 13:59
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
brodus Skorzystają z wiśniowych kwiatów. Są niewybredne jeżeli o to chodzi. Problem z nimi polega na tym , że jak kwitną drzewa wiatropylne, to przerzucają się właśnie na nie. Wiatropylne czyli-mniej więcej w kolejności kwitnienia-zaczynając od świerków, sosen, dębów, buków i orzechów włoskich. Oczywiście odwiedzają też wtedy typowe kwiaty, ale głownie żeby coś zjeść.
Dziękuję. Uwzględnię to i poprawię niebawem. W końcu będę musiał oznaczyć wszystko co tam gniazduje.klik pisze:Warroza Fajny filmik. Rzuciło mi się w oko kilka błędów. Dwa Ci wskażę: od 4 min. z kawałkiem do 5 z kawałkiem masz opis godów murarki. Problem w tym , że opis jest OK, tylko na filmie są dwa samce. Twoja "nożycówka" to nie pszczoła, tylko jej pasożyt gniazdowy - wysmuga (Sapyga).
-
- 50p
- Od: 18 wrz 2015, o 19:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
wrzucam link do ciekawego artykułu: https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q& ... kKQ8hcD7Ts
-
Bardzo ciekawy artykuł 

Pozdrawiam Paweł
-
Możecie mi doradzić. Zbudowałem domek dla murarek z materiałów z odzysku:
-płyta meblowa ze starej szafy dodatkowo obita gumoleum z zewnątrz dla zabezpieczenia przed wodą.
Czy myślicie że zda to egzamin.
Zrobiłem też 200 rurek trzcinowych ale dorobię jeszcze.
Brakuje mi tylko jeszcze pszczółek. Może ktoś chciałby pomóc?
-płyta meblowa ze starej szafy dodatkowo obita gumoleum z zewnątrz dla zabezpieczenia przed wodą.
Czy myślicie że zda to egzamin.
Zrobiłem też 200 rurek trzcinowych ale dorobię jeszcze.
Brakuje mi tylko jeszcze pszczółek. Może ktoś chciałby pomóc?
Pozdrawiam Paweł
- markonix
- Od: 16 mar 2009, o 16:38
Siemka
, płyty meblowe według mnie nie są dobrym materiałem no stosowania na zewnątrz , jeśli złapią choć trochę wilgoci to się rozejdą , a gumolit na zewnątrz nie ochroni ich całej powierzchni .

-
Tego właśnie się obawiam. Wywiozę domek już teraz i zobaczę co się stanie. Jeśli nic się z nim nie stanie to wykorzystam a jak będzie do niczego to w lutym zrobię drugi z desek.
Pozdrawiam Paweł
- markonix
- Od: 16 mar 2009, o 16:38
Lepiej już teraz zainwestuj parę zł w deski i zrób dobrze , wyłożysz teraz z płyt i zimę jakoś przeżyje , ale jeśli się stanie w środku sezonu to będzie już za późno .
-
- 50p
- Od: 18 wrz 2015, o 19:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
uważam tak jak markonix. Brak kokonów, to nie problem- przylecą dzikie z okolicy jak tylko wystawisz rurki... powoli, nie od razu Kraków zbudowano. A jak cieszy rzeczywiście własna hodowla- Bezcenne.
A tu coś dla ogrodników: https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q= ... Nt80CmgNPv
A tu coś dla ogrodników: https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q= ... Nt80CmgNPv
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 11 cze 2017, o 16:11
Witam,
w tegorocznym zbiorze pojawiła mi się nowość - jak dla mnie - i nie wiem co zrobić.
Na kilkaset kokonów pojawiło się kilkanaście znacznie różniących się od pozostałych.
Odseparować czy zostawić w zbiorze ?

w tegorocznym zbiorze pojawiła mi się nowość - jak dla mnie - i nie wiem co zrobić.
Na kilkaset kokonów pojawiło się kilkanaście znacznie różniących się od pozostałych.
Odseparować czy zostawić w zbiorze ?

Pozdrawiam
Ryszard
Ryszard
-
- 1000p
- Od: 16 wrz 2015, o 13:59
rycho48 Jak masz jakiekolwiek wątpliwości, to trzymaj i inkubuj osobno. Zdjęcie jest takie, że widać na nim "nic"
. Które są wątpliwe, z prawej czy z lewej strony, czy obu? Więcej szczegółów napisz proszę. Budowa gniazda się różniła itp. itd.? Możesz zrobić lepszą fotę, powiększyć i bez przepalającego światła?

-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 11 cze 2017, o 16:11
Klik dzięki za odpowiedź. Postaram się jutro dołączyć lepsze zdjęcia.
Myślalem też aby je wyizolować poza przyszłoroczne legowisko. Wątpliwe są te po prawej, są znacznie większe i grubsze od tych
po lewej stronie i różniące się zdecydowanie kolorem. Wszystkie (po prawej ) mają szarawy kolor a te właściwe po lewej ciemno brązowy.
Te po prawej są chropowate a po lewej gładkie. Szukałem wyglądu kokonów dla dzikich pszczół ale generalnie wszędzie kokony murarki.
Gniazdo to 4x płytki ze sklejki 12mm z przybitymi w szerz listewkami 8x8mm a otwory kwadratowe także 8x8 mm . Wygląda to jak u Markonixa tylko
on frezował a ja nabijałem listewki i ja zślepiałem z jednej strony rownież sklejką.
Myślalem też aby je wyizolować poza przyszłoroczne legowisko. Wątpliwe są te po prawej, są znacznie większe i grubsze od tych
po lewej stronie i różniące się zdecydowanie kolorem. Wszystkie (po prawej ) mają szarawy kolor a te właściwe po lewej ciemno brązowy.
Te po prawej są chropowate a po lewej gładkie. Szukałem wyglądu kokonów dla dzikich pszczół ale generalnie wszędzie kokony murarki.
Gniazdo to 4x płytki ze sklejki 12mm z przybitymi w szerz listewkami 8x8mm a otwory kwadratowe także 8x8 mm . Wygląda to jak u Markonixa tylko
on frezował a ja nabijałem listewki i ja zślepiałem z jednej strony rownież sklejką.
Pozdrawiam
Ryszard
Ryszard