Kuchenne improwizacje Moni
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Modra kapusta
gwiazdka anyżu
4 goździki
pieprz, sól, cukier (łyżka)
oliwa z oliwek
1 cebula
1,5 kg czerwonej kapusty
pół szklanki octu winnego
Kapustę poszatkować, cebulę posiekać. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć kapustę z cebulą. Następnie wlać ocet i szklankę wody. Przyprawić anyżem, goździkami, solą i cukrem oraz pieprzem. Dusić pod przykryciem 60 min na wolnym ogniu.
gwiazdka anyżu
4 goździki
pieprz, sól, cukier (łyżka)
oliwa z oliwek
1 cebula
1,5 kg czerwonej kapusty
pół szklanki octu winnego
Kapustę poszatkować, cebulę posiekać. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć kapustę z cebulą. Następnie wlać ocet i szklankę wody. Przyprawić anyżem, goździkami, solą i cukrem oraz pieprzem. Dusić pod przykryciem 60 min na wolnym ogniu.
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Angielskie ciasto Lemon drizzle cake
Pyszne, mocno cytrynowe angielskie ciasto
Składniki:
170 g masła
170 g drobnego cukru do wypieków
3 duże jajka
200 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka otarta z 2 cytryn
2 łyżki mleka
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną i proszek do pieczenia - przesiać, odłożyć.
W misie miksera umieścić masło i cukier. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając do całkowitego połączenia się składników po każdym dodaniu. Dodać otartą skórkę z cytryny i utrzeć. Dodać przesiane i odłożone suche składniki, 2 łyżki mleka, wymieszać szpatułką do połączenia się składników, nie dłużej.
Niewielką formę keksówkę o wymiarach dolnych 9 x 19 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką pszenną, nadmiar mąki strzepać. Przelać do niej ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160?C przez 45 - 50 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka.
Po wyjęciu z piekarnika ciasto natychmiast 'podziurkować' patyczkiem do szaszłyków i nasączyć mieszanką soku z cytryny i cukru. Każdą kolejną łyżkę nasączenia wylewać po wsiąknięciu poprzedniej.
Przestudzić.
Wyjąć z foremki, kroić i podawać.
Nasączenie:
świeżo wyciśnięty sok z 2 niedużych cytryn (lub 1,5 dużej)
100 g drobnego cukru do wypieków
Składniki nasączenia wymieszać.
Można to ciasto upiec w kwadratowej brytfannie i kroić w kwadraty lub romby, wówczas jest bardziej "po angielsku"
Smacznego
Pyszne, mocno cytrynowe angielskie ciasto
Składniki:
170 g masła
170 g drobnego cukru do wypieków
3 duże jajka
200 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka otarta z 2 cytryn
2 łyżki mleka
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną i proszek do pieczenia - przesiać, odłożyć.
W misie miksera umieścić masło i cukier. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając do całkowitego połączenia się składników po każdym dodaniu. Dodać otartą skórkę z cytryny i utrzeć. Dodać przesiane i odłożone suche składniki, 2 łyżki mleka, wymieszać szpatułką do połączenia się składników, nie dłużej.
Niewielką formę keksówkę o wymiarach dolnych 9 x 19 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką pszenną, nadmiar mąki strzepać. Przelać do niej ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160?C przez 45 - 50 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka.
Po wyjęciu z piekarnika ciasto natychmiast 'podziurkować' patyczkiem do szaszłyków i nasączyć mieszanką soku z cytryny i cukru. Każdą kolejną łyżkę nasączenia wylewać po wsiąknięciu poprzedniej.
Przestudzić.
Wyjąć z foremki, kroić i podawać.
Nasączenie:
świeżo wyciśnięty sok z 2 niedużych cytryn (lub 1,5 dużej)
100 g drobnego cukru do wypieków
Składniki nasączenia wymieszać.
Można to ciasto upiec w kwadratowej brytfannie i kroić w kwadraty lub romby, wówczas jest bardziej "po angielsku"
Smacznego
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Moim domownikom bardzo smakują śledzie po kaszubsku.
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
dziękujęPashmina pisze:Moim domownikom bardzo smakują śledzie po kaszubsku.
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Migdałowy Dziadek
Składniki na ciasto kruche:
300 g mąki pszennej
250 g margaryny
szklanka cukru pudru
5 żółtek
cukier waniliowy mały
1 ? łyżeczki proszku do pieczenia
słoik powideł śliwkowych
Z podanych składników ( oprócz powideł ) zarabiamy kruche ciasto. Chłodzimy przez pół godziny w lodówce. Dzielimy na dwie równe części i wykładamy do dwóch blach wyłożonych papierem do pieczenia. Wykładamy po ? słoika powideł na 1 blachę. Przechodzimy do robienia bezy:
Składniki na bezę orzechową:
4 białka
300 g cukru pudru
250 g grubo posiekanych orzechów włoskich
Białka ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy posiekane orzechy i lekko mieszamy. Dzielimy na 2 części i wykładamy na blachy z kruchym i powidłami.
Pieczemy po 30 minut w temp. 175 stopni. Studzimy.
Składniki na ciasto kokosowe:
6 białek
szklanka cukru
200 g wiórek kokosowych
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka miksujemy ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy cukier i miksujemy na sztywną bezę. Dodajemy wiórka i mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 25 minut w temp. 175-180 stopni. Studzimy.
Składniki na krem orzechowo- migdałowy:
3 łyżki zmielonych orzechów włoskich
3 łyżki zmielonych migdałów
2 łyżki kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w 30 ml wody
300 g masła
6 łyżek cukru pudru
Masło miksujemy z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy kawę, orzechy i migdały do uzyskania gęstej masy.
Dodatkowo:
Polewa:
- 2 łyżeczki kakao deserowego
- ? szklanki cukru pudru
- 3 łyżki mleka
- 100 g masła lub margaryny
- 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 50 ml gorącej wody
Wszystkie składniki ( oprócz żelatyny) wkładamy do garnka i rozpuszczamy. Gotujemy chwilę. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę i dokładnie mieszamy. Lekko studzimy. Polewamy ciasto.
opakowanie płatków migdałowych do posypania na polewę
WYKONANIE:
ciasto kruche z bezą( beza do wierzchu)
? kremu
ciasto kokosowe
? kremu
ciasto kruche z bezą (beza do środka)
polewa+ płatki migdałowe
Ciasto najlepiej smakuje po nocnym leżakowaniu w lodówce:)
Składniki na ciasto kruche:
300 g mąki pszennej
250 g margaryny
szklanka cukru pudru
5 żółtek
cukier waniliowy mały
1 ? łyżeczki proszku do pieczenia
słoik powideł śliwkowych
Z podanych składników ( oprócz powideł ) zarabiamy kruche ciasto. Chłodzimy przez pół godziny w lodówce. Dzielimy na dwie równe części i wykładamy do dwóch blach wyłożonych papierem do pieczenia. Wykładamy po ? słoika powideł na 1 blachę. Przechodzimy do robienia bezy:
Składniki na bezę orzechową:
4 białka
300 g cukru pudru
250 g grubo posiekanych orzechów włoskich
Białka ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy posiekane orzechy i lekko mieszamy. Dzielimy na 2 części i wykładamy na blachy z kruchym i powidłami.
Pieczemy po 30 minut w temp. 175 stopni. Studzimy.
Składniki na ciasto kokosowe:
6 białek
szklanka cukru
200 g wiórek kokosowych
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka miksujemy ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy cukier i miksujemy na sztywną bezę. Dodajemy wiórka i mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 25 minut w temp. 175-180 stopni. Studzimy.
Składniki na krem orzechowo- migdałowy:
3 łyżki zmielonych orzechów włoskich
3 łyżki zmielonych migdałów
2 łyżki kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w 30 ml wody
300 g masła
6 łyżek cukru pudru
Masło miksujemy z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy kawę, orzechy i migdały do uzyskania gęstej masy.
Dodatkowo:
Polewa:
- 2 łyżeczki kakao deserowego
- ? szklanki cukru pudru
- 3 łyżki mleka
- 100 g masła lub margaryny
- 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 50 ml gorącej wody
Wszystkie składniki ( oprócz żelatyny) wkładamy do garnka i rozpuszczamy. Gotujemy chwilę. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę i dokładnie mieszamy. Lekko studzimy. Polewamy ciasto.
opakowanie płatków migdałowych do posypania na polewę
WYKONANIE:
ciasto kruche z bezą( beza do wierzchu)
? kremu
ciasto kokosowe
? kremu
ciasto kruche z bezą (beza do środka)
polewa+ płatki migdałowe
Ciasto najlepiej smakuje po nocnym leżakowaniu w lodówce:)
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Fajne ciasto, może skorzystam i upiekę na święta. Nie mam jeszcze sprecyzowanych planów odnośnie pieczenia,a tu czas goni.
Pozdrawiam,Elka
- bogusia177
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 5556
- Od: 14 wrz 2007, o 08:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wodzislaw Śląski
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Witam Alu .... czy piekłaś Migdałowego dziadka ? i na jaką formę są podane składniki ....pozdrawiam kochana ....kopę lat
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
klasyczna duża, prostokątna blacha pyszne ciasto podobne do mojej Pysznotki, ale trochę bogatsze o jeden kokosowy blatbogusia177 pisze:Witam Alu .... czy piekłaś Migdałowego dziadka ? i na jaką formę są podane składniki ....pozdrawiam kochana ....kopę lat
- bogusia177
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 5556
- Od: 14 wrz 2007, o 08:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wodzislaw Śląski
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Dzięki Monia .....sorki za Ala
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Makowiec bakaliowy z grysikiem
30 dag mąki zmielonego
13dag masła
30 dag cukru
40 dag jablek startych na grubych oczkach
6 jajek
8 lyzek grysiku
15g proszku do pieczenia
Dużo bakalii- figi, daktyle, rodzynki, orzechy, migdały, kokos
Wykonanie:
Masło utrzeć. Nastepnie dodać żółtka, cukier i utrzeć. Ubić pianę z białek. Dodać do masy wraz z pozostałymi składnikami. Wymieszać, przełożyć na blachę.
Piec w temp.160-170'
Na wierzchu zrobić polewę czekoladową, posypać kokosem lub płatkami migdałów.
30 dag mąki zmielonego
13dag masła
30 dag cukru
40 dag jablek startych na grubych oczkach
6 jajek
8 lyzek grysiku
15g proszku do pieczenia
Dużo bakalii- figi, daktyle, rodzynki, orzechy, migdały, kokos
Wykonanie:
Masło utrzeć. Nastepnie dodać żółtka, cukier i utrzeć. Ubić pianę z białek. Dodać do masy wraz z pozostałymi składnikami. Wymieszać, przełożyć na blachę.
Piec w temp.160-170'
Na wierzchu zrobić polewę czekoladową, posypać kokosem lub płatkami migdałów.
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Śledzie po wiejsku
Skladniki:
0,5kg śledzi
2 cebule
1 marchewka
1 szklanka wody
100ml octu
150ml oleju
3 liście laurowe
kilka ziaren pieprzu
0,5 łyżki cukru
3 ziela angielskie
Wykonanie:
Sledzue wyplukac, nastepnie moczyć 3h w mleku. Po tym czasie wypłynąć, osuszyć na sitku. Kroić sledzie w paski ok.2-3cm.
Cebulę pokroić w piórka lub kostkę, posypać delikatnie cukrem. Gdy puści sok, odcisnąć. Sparzyć cebulę wrzątkiem.
W rondelku zagotować wodę z zielem ang., pieprzem, liśćmi laurowymi i cukrem. Marchew zetrzeć na tarce i grubych oczkach. Dodać marchew do zalewy, chwilę gotować pod przykryciem. Marynatę odstawić, dodać ocet, olej i wystudzić.
W misce wymieszać zalewę, cebulę, śledzie. Przełożyć do słoików.
Skladniki:
0,5kg śledzi
2 cebule
1 marchewka
1 szklanka wody
100ml octu
150ml oleju
3 liście laurowe
kilka ziaren pieprzu
0,5 łyżki cukru
3 ziela angielskie
Wykonanie:
Sledzue wyplukac, nastepnie moczyć 3h w mleku. Po tym czasie wypłynąć, osuszyć na sitku. Kroić sledzie w paski ok.2-3cm.
Cebulę pokroić w piórka lub kostkę, posypać delikatnie cukrem. Gdy puści sok, odcisnąć. Sparzyć cebulę wrzątkiem.
W rondelku zagotować wodę z zielem ang., pieprzem, liśćmi laurowymi i cukrem. Marchew zetrzeć na tarce i grubych oczkach. Dodać marchew do zalewy, chwilę gotować pod przykryciem. Marynatę odstawić, dodać ocet, olej i wystudzić.
W misce wymieszać zalewę, cebulę, śledzie. Przełożyć do słoików.
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Muffiny makowe
Składniki na ok. 10szt.:
150 g masła orzechowego (gładkiego lub z kawałkami orzeszków)
4 duże jajka
350 g masy makowej (np. z domowego przepisu)
3 łyżki miodu
1 jabłko starte na tarce na dużych oczkach
ekstrakt migdałowy - odrobina (w masie makowej już był dodany)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masło orzechowe zmiksować. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia i powstania luźnej masy maślanej. Dodać pozostałe składniki i zmiksować, do połączenia.
Gotowe ciasto przełożyć do formy na muffiny wyłożonej papilotkami, wypełniając papilotkę prawie do pełna.
Piec w temperaturze 170?C przez około 25 minut,
Składniki na ok. 10szt.:
150 g masła orzechowego (gładkiego lub z kawałkami orzeszków)
4 duże jajka
350 g masy makowej (np. z domowego przepisu)
3 łyżki miodu
1 jabłko starte na tarce na dużych oczkach
ekstrakt migdałowy - odrobina (w masie makowej już był dodany)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masło orzechowe zmiksować. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia i powstania luźnej masy maślanej. Dodać pozostałe składniki i zmiksować, do połączenia.
Gotowe ciasto przełożyć do formy na muffiny wyłożonej papilotkami, wypełniając papilotkę prawie do pełna.
Piec w temperaturze 170?C przez około 25 minut,
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Gołąbki wigilijne
proporcje na farsz: na 1 woreczek ryżu lub kaszy na ok.2 szklanki suszonych grzybów leśnych,
Wykonanie:
grzyby (prawdziwki z podgrzybkami) namoczyć przez noc
Wody z grzybów nie wylewam - gotuję w nich ryż lub kaszę do farszu.
Namoczone grzyby gotuję do miękkości, następnie odcedzam, kroję w kosteczkę, a w wodzie z grzybów gotuję ryż lub kaszę gryczaną.
Łączę grzyby z kaszą/ryżem, dodaję podsmażoną wcześniej cebulkę krojona w kosteczkę i jajko surowe (1szt.na 1 woreczek ryżu/kaszy), sól i pieprz (ja używam kolorowy).
Farsz mieszam i następnie nakładam do liście i zwijam jak tradycyjne gołąbki.
Obsmażam delikatnie gołąbki.
Nastepnie na dnie dużego rondla układam liście kapusty. Na to układam zwinięte gołąbki.
Zalewam wodą, do której dodaje kostkę bulionową grzybową lub trochę sosu sojowego grzybowego, duszę do miękkości.
Podaję z sosem grzybowym.
proporcje na farsz: na 1 woreczek ryżu lub kaszy na ok.2 szklanki suszonych grzybów leśnych,
Wykonanie:
grzyby (prawdziwki z podgrzybkami) namoczyć przez noc
Wody z grzybów nie wylewam - gotuję w nich ryż lub kaszę do farszu.
Namoczone grzyby gotuję do miękkości, następnie odcedzam, kroję w kosteczkę, a w wodzie z grzybów gotuję ryż lub kaszę gryczaną.
Łączę grzyby z kaszą/ryżem, dodaję podsmażoną wcześniej cebulkę krojona w kosteczkę i jajko surowe (1szt.na 1 woreczek ryżu/kaszy), sól i pieprz (ja używam kolorowy).
Farsz mieszam i następnie nakładam do liście i zwijam jak tradycyjne gołąbki.
Obsmażam delikatnie gołąbki.
Nastepnie na dnie dużego rondla układam liście kapusty. Na to układam zwinięte gołąbki.
Zalewam wodą, do której dodaje kostkę bulionową grzybową lub trochę sosu sojowego grzybowego, duszę do miękkości.
Podaję z sosem grzybowym.