Henryk - moje kaktusy i sukulenty 9
Re: Henryk - moje kaktusy i sukulenty 9
Piekny Echinopsis hybr. Sierra Skyline .
Jak ładnie pokazałeś urok Echinopsis hybr. Iris na zbliżeniu . Cudo .
Jak ładnie pokazałeś urok Echinopsis hybr. Iris na zbliżeniu . Cudo .
- hen_s
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dziękuję Basiu.
Okazuje się że znalazłem zdawało by się stracone zdjęcia z tego sezonu moich kilku niepokazywanych a kwitnących latem epikaktusów.
Dziś przedświątecznie jeden z nich, na Nowy Rok będzie kolejny.
Epikaktus (Epiphyllum hybr.) Sweet Baby
Wszystkim odwiedzających FO i mój wątek życzę WESOŁYCH ŚWIĄT!
Okazuje się że znalazłem zdawało by się stracone zdjęcia z tego sezonu moich kilku niepokazywanych a kwitnących latem epikaktusów.
Dziś przedświątecznie jeden z nich, na Nowy Rok będzie kolejny.
Epikaktus (Epiphyllum hybr.) Sweet Baby
Wszystkim odwiedzających FO i mój wątek życzę WESOŁYCH ŚWIĄT!
- aga_zgaga
- Od: 18 cze 2016, o 12:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ależ czerwień! Piękny kwiat. Po roślince o nazwie Sweet Baby, to bym się różu spodziewała
Wesołych Świąt
Wesołych Świąt
- hen_s
W opisie oryginalnym:
"kwiat pomarańczowo-czerwony z ciemno-czerwonym brzegiem płatków, zewnętrzne płatki jasno-czerwone". Kwiat klasy L.
U mnie pewny, pochodzi z USA z kolekcji Don Cavalcho.
"kwiat pomarańczowo-czerwony z ciemno-czerwonym brzegiem płatków, zewnętrzne płatki jasno-czerwone". Kwiat klasy L.
U mnie pewny, pochodzi z USA z kolekcji Don Cavalcho.
- aga_zgaga
Ależ Henryku ja nie śmiałabym podważać rasowości twoich pięknych podopiecznych. Tylko czasem jak oglądam Twoje hybrydy rozmaite, to się zastanawiam czym się kierował ten, kto im nazwę nadawał. Np. masz hybrydę chamacereusa "Aquarius" i kwiat u niej jest pomarańczowy, a tu by się jakieś chłodne kolory prosiły u Wodnika. Stąd moja może niezbyt mądra uwaga o Sweet Baby.
- hen_s
Po prostu wyjaśniłem w czym rzecz.
Prawda jest taka, że hybrydyzer nazywa swoją roślinę jak tylko chce. I na pewno w większości nazwa nie oddaje cech pędu czy kwiata rośliny.
Wspaniały kwiat epikaktusa Sweet Baby jak znalazł na święta, a i po świętach pięknie rozświetla ponury, ciemny piątek .
Na jednym z moich epi pojawiło się mnóstwo kilkumilimetrowych pączków, na pewno pod wpływem słonecznej jesieni. I teraz się martwię, czy chociaż część rozkwitnie bez doświetlania (u mnie nie wchodzi to w rachubę), bo jeżeli nie, to na wiosnę roślina praktycznie nie będzie miała skąd wypuścić nowych. A jeszcze nie widziałam tych kwiatów na żywo.
Na jednym z moich epi pojawiło się mnóstwo kilkumilimetrowych pączków, na pewno pod wpływem słonecznej jesieni. I teraz się martwię, czy chociaż część rozkwitnie bez doświetlania (u mnie nie wchodzi to w rachubę), bo jeżeli nie, to na wiosnę roślina praktycznie nie będzie miała skąd wypuścić nowych. A jeszcze nie widziałam tych kwiatów na żywo.
- hen_s
Dziękuję.
Im mniejsze i drobniejsze kwiatuszki tym ich więcej na roślinie.
Jeśli będzie chłodna zima i przez to u Ciebie chłodniej na zimowisku a potem wczesna, ciepła wiosna (przedwiośnie) to jest szansa że pąki doczekają i się otworzą. Wcześniejsze kwitnienia dotyczą według mojego doświadczenia szczególnie epi pochodzących z Australii i Nowej Zelandii. Te u mnie kwitły już w lutym-marcu.
Jest szansa - trzymam kciuki za naprawdę spektakularne kwitnienia bo ilość pąków jak piszesz na to wskazuje.
Im mniejsze i drobniejsze kwiatuszki tym ich więcej na roślinie.
Jeśli będzie chłodna zima i przez to u Ciebie chłodniej na zimowisku a potem wczesna, ciepła wiosna (przedwiośnie) to jest szansa że pąki doczekają i się otworzą. Wcześniejsze kwitnienia dotyczą według mojego doświadczenia szczególnie epi pochodzących z Australii i Nowej Zelandii. Te u mnie kwitły już w lutym-marcu.
Jest szansa - trzymam kciuki za naprawdę spektakularne kwitnienia bo ilość pąków jak piszesz na to wskazuje.
To w takim razie nie tracę nadziei . Masz rację, to epi z drobnymi kwiatuszkami - Jolly Jaffa, choć jeden chciałabym zobaczyć .
- hen_s
Jolly Jaffa to jeden z moich.
Pochodzi od mojego Przyjaciela z Nowej Zelandii, kwitł u mnie zawsze na początku sezonu. Właśnie o takich epi pisałem wyżej.
Pochodzi od mojego Przyjaciela z Nowej Zelandii, kwitł u mnie zawsze na początku sezonu. Właśnie o takich epi pisałem wyżej.
Tym bardziej cieszę się, że mam taki skarb od Ciebie ; roślina jeszcze mała, ale pełna chęci.
- hen_s
- aga_zgaga
Wow, już pąk robi wrażenie. A kwiat ma pięknie przestrzennie ułożone płatki.
Henryku a masz taką hybrydę, która się nazywa Orange Paramount? Kiedyś gdzieś ją w necie zobaczyłam i bardzo mi się spodobała.
Henryku a masz taką hybrydę, która się nazywa Orange Paramount? Kiedyś gdzieś ją w necie zobaczyłam i bardzo mi się spodobała.