To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6117
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2

Post »

Dynia marynowana

Składniki:

dynia
4 szklanki wody
1 szklanka octu 10%
1 szklanka cukru
przyprawy: goździki, cynamon, ziele angielskie
łyżeczka soli


Przygotowanie

Dynię umyć, obrać ze skórki pokroić, usunąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w kostkę. Do słoików dodać przyprawy. Napełnić słoiki dynią.
Zagotować wodę z octem, cukrem i solą. Gorącą zalewą zalać dynię i od razu zakręcić. Pasteryzować przez 30 minut. Tak przygotowana marynata jest gotowa do jedzenia zaraz po ostudzeniu.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6117
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2

Post »

Tradycyjnie - noworocznie, aby zapewnić sobie "tłusty" rok pączki z nadzieniem wiśniowym:

Obrazek
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 13052
Od: 16 mar 2008, o 22:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Koszalin

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2

Post »

Rozpusta, ale smaczna ;:138
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
MirkaS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1483
Od: 25 mar 2009, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: 30 km od Kołobrzegu

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2

Post »

Czy mogę prosić przepis na te wspaniale wyglądające paczusie
Pozdrawiam Mirka
Moje wątki
Awatar użytkownika
stefcia
500p
500p
Posty: 678
Od: 2 gru 2012, o 18:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Sudeckie

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2

Post »

szarotka66 pisze:Tradycyjnie - noworocznie, aby zapewnić sobie "tłusty" rok pączki z nadzieniem wiśniowym:

Obrazek
Wow ;:oj chyba się skuszę na pączusie
Dorotko wielkie dzięki za wspaniały przepis na placuszki z dyni - super ;:333 bardzo smakowały mojej rodzince ;:196 ;:196
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6117
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2

Post »

Czasu mało, ale czasem coś słodkiego koniecznie dla poprawy nastroju. Łatwy i prosty deser: ciasto francuskie, bita śmietana z serkiem mascarpone - pychotka

Obrazek
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Awatar użytkownika
acia1065
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1091
Od: 7 sty 2014, o 14:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
Kontakt:

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2

Post »

Zrobiłam bułeczki ze szpinakiem, przepyszne!
Beata
halinkab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 854
Od: 15 maja 2015, o 14:00
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: wielkopolskie

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2

Post »

Witaj! Zapisuję do pamięci :D
Awatar użytkownika
acia1065
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1091
Od: 7 sty 2014, o 14:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
Kontakt:

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2

Post »

szarotka66 pisze:Jest to ciasto czekoladowe, samo wykonanie trochę podobne do murzynka, ja przełożyłam powidłami, ale myślę że tu można zaszaleć i dać taki dżem jaki nam smakuje najbardziej.


Hiszpan

1/2 szkl oleju
1 szkl cukru
1/2 szkl wody
6 łyżek kakao
5 jaj
1 szkl mąki
1 łyżeczka sody
dżem i ulubiony krem do przełożenia


Olej, wodę, kakao i 3/4 szkl cukru zagotować i ostudzić.
Żółtka zmiksować z resztą cukru i wlać do zimnej masy kakaowej.
Dodać mąkę z sodą i wymieszać.
Na koniec dodać ubitą piane z białek i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 180 *C piekarnika. Piec około 35 min.
Ostudzone ciasto przekroić na pół, posmarować dżemem i wyłożyć kremem. Ja przełożyłam powidłami i oblałam polewą czekoladową.

Myślę, że do tego ciasta pasowałby dżem pomarańczowy z imbirem. Dziś zrobiłam i jestem zachwycona. Jak dla mnie rewelacyjny potrójny smak; goryczka ze skórki, słodycz owoców i cukru oraz ostrość imbiru. ;:167

Obrazek

Obrazek
Ciasto po 35 min. nadal surowe, piekłam prawie 1,5 godz..
Beata
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”