Róże na wydmie
- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Róże na wydmie
Dzięki Ci Aniu za te poglądowe zdjęcia. Warto być czujnym, bo to groźna choroba. Ale te plamy u Ciebie nie są wcale takie oczywiste, bo ich przyczyn mogło być kilka. Wyczytałam, że fytoftoroza to gnilna choroba korzeni i trzeba by delikatnie odsłonić korzenie i zobaczyć, czy jest na nich biały piankowaty nalot.
Ja bym chyba nie była tak radykalna jak Ty i pewnie bym trochę poczekała, żeby zobaczyć, co się będzie dalej działo.
Ale kto wie, może zadziałałaś tak, jak trzeba.
Sama dopiero się uczę tych kwasolubów i czytam o nich wszystko, co wpadnie mi w ręce. Fajnie, że zrobiłaś te zdjęcia.
Ja bym chyba nie była tak radykalna jak Ty i pewnie bym trochę poczekała, żeby zobaczyć, co się będzie dalej działo.
Ale kto wie, może zadziałałaś tak, jak trzeba.
Sama dopiero się uczę tych kwasolubów i czytam o nich wszystko, co wpadnie mi w ręce. Fajnie, że zrobiłaś te zdjęcia.
- nena08
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lut 2012, o 10:06
Wandziu, ta choroba pojawiła się na nowo zakupionych egzemplarzach. Bałam się o pozostałe, dlatego je wywaliłam.
- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jednak się rozszalałaś wyjazdowo
I nie przypuszczałam, że aż tak różanie
Czy byłaś też za granicą jak planowałaś?
Może w Końskowoli jest mniejsza wystawa, ale za to ilośc producentów na metr kwadratowy jest olbrzymia
Z tego też powodu warto tam jechać
Ja do Kutna się zraziłam od kiedy zmniejszyli ilość róż w sprzedaży.
Ciekawe jak jest teraz
I nie przypuszczałam, że aż tak różanie
Czy byłaś też za granicą jak planowałaś?
Może w Końskowoli jest mniejsza wystawa, ale za to ilośc producentów na metr kwadratowy jest olbrzymia
Z tego też powodu warto tam jechać
Ja do Kutna się zraziłam od kiedy zmniejszyli ilość róż w sprzedaży.
Ciekawe jak jest teraz
- nena08
Gosiu, trochę tych wyjazdów było w ubiegłym roku. Większość różanych.
Za granicą też byłam i relacja będzie za chwilę.
Co do Końskowoli, to masz rację, że ilość producentów jest ogromna, ale nie ma to, żadnego odzwierciedlenia w ich wystawie. Zorganizowanie takiej wystawy jak w Kutnie to olbrzymie przedsięwzięcie zarówno finansowe, jak i logistyczne. Wymaga pracy wielu osób. Mała gmina, jaką jest Końskowola, nie może się mierzyć z dużym Kutnem.
Byłam dwa razy w Końskowoli i pewnie się tam jeszcze kiedyś wybiorę. Już niedługo skończą drogę, więc będzie ekspresowo
W tym roku sprzedających w Kutnie było dużo, a zwłaszcza producentów róż. Róż nie kupowałam, ale wpadła mi w łapki jeżówka i hakone
Za granicą też byłam i relacja będzie za chwilę.
Co do Końskowoli, to masz rację, że ilość producentów jest ogromna, ale nie ma to, żadnego odzwierciedlenia w ich wystawie. Zorganizowanie takiej wystawy jak w Kutnie to olbrzymie przedsięwzięcie zarówno finansowe, jak i logistyczne. Wymaga pracy wielu osób. Mała gmina, jaką jest Końskowola, nie może się mierzyć z dużym Kutnem.
Byłam dwa razy w Końskowoli i pewnie się tam jeszcze kiedyś wybiorę. Już niedługo skończą drogę, więc będzie ekspresowo
W tym roku sprzedających w Kutnie było dużo, a zwłaszcza producentów róż. Róż nie kupowałam, ale wpadła mi w łapki jeżówka i hakone
- nena08
W czerwcu byłam na wycieczce z Polskim Towarzystwem Różanym do Wilhelmshohe i Sangerhausen.
Pierwszego dnia zwiedzaliśmy park krajobrazowy Wilhelmshohe, największy górski park w Europie. Głównym celem naszego zwiedzania była różanka położona na terenie parku. Róże wkomponowane są w nasadzenia zabytkowych drzew. Cały ogród ma założenie naturalistyczne, więc nie ma tu rabat, podpór i obwódek.
Widok na wieżę Herkulesa.
Scintillation Austina z 1968, jak będę miała miejsce, to ją zdobędę
Róże wspinały się po naturalnych podporach.
Pleine de Grâce Louis Lens.
Pierwszego dnia zwiedzaliśmy park krajobrazowy Wilhelmshohe, największy górski park w Europie. Głównym celem naszego zwiedzania była różanka położona na terenie parku. Róże wkomponowane są w nasadzenia zabytkowych drzew. Cały ogród ma założenie naturalistyczne, więc nie ma tu rabat, podpór i obwódek.
Widok na wieżę Herkulesa.
Scintillation Austina z 1968, jak będę miała miejsce, to ją zdobędę
Róże wspinały się po naturalnych podporach.
Pleine de Grâce Louis Lens.
- kasik 69
- Od: 10 maja 2010, o 15:04
Witaj Aniu. Myślę, że dobrze zrobiłaś wyrzucając chore rodki. Ja jeszcze nie mam żadnego, ale może w tym roku kupię? Co to za różana piękność na ostatnim zdjęciu? Śliczny kolor. Może kiedyś uda nam się spotkać w Końskowoli? Na razie w planach mam Gardenię.
Noworoczne życzenia pomyślności posyłam
Pisałyśmy równocześnie, myślałam o fioletowej róży z poprzedniego postu. W pięknym miejscu byłaś.
Noworoczne życzenia pomyślności posyłam
Pisałyśmy równocześnie, myślałam o fioletowej róży z poprzedniego postu. W pięknym miejscu byłaś.
- Alania
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
Ależ piękne róże pokazałaś
- nena08
Kasiu, jeżeli nie masz rododendronów musisz koniecznie posadzić. Najważniejsze jest przygotowanie podłoża. Niektórzy sadzą nawet w sam kwaśny torf. Ja mieszam z ziemią , którą mam w ogrodzie.
Jeżeli dam radę to wyskoczę na Gardenię. Interesuje mnie Arena Krajobrazu.
Róża, o którą pytasz to Gipsy Boy. Kwitnie raz , ale obłędnie.
Crown Princess Margareta
Moni, warto się ruszyć z domu
Georges Denjean
Jeżeli dam radę to wyskoczę na Gardenię. Interesuje mnie Arena Krajobrazu.
Róża, o którą pytasz to Gipsy Boy. Kwitnie raz , ale obłędnie.
Crown Princess Margareta
Moni, warto się ruszyć z domu
Georges Denjean
- Alania
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
Crown Princess Margareta ma taki delikatny kolor w rzeczywistości?
Ślicznie wygląda na tym zdjęciu
Ślicznie wygląda na tym zdjęciu
- seba1999
- Od: 16 sty 2014, o 20:10
Dosłownie szczęka mi opadła na widok tak zadbanego ogrodu z ogromną ilością róż
Będę częstym podczytywaczem
Będę częstym podczytywaczem
- Blueberry
- Od: 7 kwie 2013, o 22:34
- Kontakt:
Witam z przyjemnością dopisuję się do wątku - dla takich widoków, i ogrodowych, i tych z wycieczek, warto zostać na dłużej
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
- nena08
Moni, CPM zmienną jest. Na początku barwy są intensywne, a w miarę przekwitania jaśnieją.
Aparat też trochę przekłamuje.
Tu w tle za ostróżką.
To zdjęcie robione rano.
Seba, witaj na wydmie. Jaki zadbany ogród Róż mam tylko lekko przekroczoną setkę. Mogło by być więcej, ale pracując nie jestem w stanie wszystkiego obrobić. Zaglądaj jak najczęściej. Przyda się męskie oko.
Natalio, witam Cię w moich skromnych progach. Rozgość się na dłużej.
W drugim dniu naszej wycieczki z PTR odwiedziliśmy Europa-Rosarium Sangerhausen.
Co tu pisać Znalazłam się w różanym raju
Na początek zdjęcia całości.
Aparat też trochę przekłamuje.
Tu w tle za ostróżką.
To zdjęcie robione rano.
Seba, witaj na wydmie. Jaki zadbany ogród Róż mam tylko lekko przekroczoną setkę. Mogło by być więcej, ale pracując nie jestem w stanie wszystkiego obrobić. Zaglądaj jak najczęściej. Przyda się męskie oko.
Natalio, witam Cię w moich skromnych progach. Rozgość się na dłużej.
W drugim dniu naszej wycieczki z PTR odwiedziliśmy Europa-Rosarium Sangerhausen.
Co tu pisać Znalazłam się w różanym raju
Na początek zdjęcia całości.
- Mufka
- Od: 11 lut 2009, o 20:02
Witaj Aniu
Piękne wspominki różane ! Gdy oglądam Twoje piękne zdjęcia, aż mnie korci żeby znów wybrać się na łowy i posadzić choć kilka nowych krzaków
W takich chwilach zapominam, że solennie obiecywałam nie kupować już więcej róż
Zresztą po co są obietnice ? Podobno po to by je łamać, lub obchodzić wielkim łukiem... Jednym słowem jest bardzo prawdopodobne, że jakaś królewna zbałamuci mnie na tyle, że zapomnę o rozsądku i kolejny raz ulegnę pokusie - Twoje róże z pewnością są w stanie tego dokonać !
Pozdrawiam serdecznie i życzę cudownych różanych kwitnień od wiosny aż do późnej jesieni
Piękne wspominki różane ! Gdy oglądam Twoje piękne zdjęcia, aż mnie korci żeby znów wybrać się na łowy i posadzić choć kilka nowych krzaków
W takich chwilach zapominam, że solennie obiecywałam nie kupować już więcej róż
Zresztą po co są obietnice ? Podobno po to by je łamać, lub obchodzić wielkim łukiem... Jednym słowem jest bardzo prawdopodobne, że jakaś królewna zbałamuci mnie na tyle, że zapomnę o rozsądku i kolejny raz ulegnę pokusie - Twoje róże z pewnością są w stanie tego dokonać !
Pozdrawiam serdecznie i życzę cudownych różanych kwitnień od wiosny aż do późnej jesieni
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4